Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Інформаційне повідомлення про семінар з обговорення проекту Національного плану виконання Україною Стокгольмської конвенції про СОЗ

Семінар з обговорення проекту Національного плану виконання Україною Стокгольмської конвенції про стійки органічні забруднювачі (СОЗ) відбувся  29 червня 2006 р. в конференц-залі Міністерства навколишнього природного середовища України.

Семінар проводився у рамках виконання Україною проекту «Забезпечення заходів із розроблення Національного плану щодо впровадження в Україні Стокгольмської конвенції про стійкі органічні забруднювачі (СОЗ)» при фінансовій підтримці Глобального екологічного фонду (ГЕФ) та у співробітництві з програмою ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП).

В роботі семінару взяли участь представники міністерств та інших центральних та місцевих органів виконавчої влади, члени Національного міжвідомчого координаційного комітету Проекту (НМКК), представники міжнародних організацій та проектів, наукових установ, підприємств, неурядових організацій, група впровадження Проекту ГЕФ/ЮНЕП.

Національний координатор О. Лігостаєва надала інформацію про хід виконання проекту ГЕФ/ЮНЕП та презентувала проект Національного плану виконання Україною Стокгольмської конвенції про СОЗ.

Проект ГЕФ/ЮНЕП «Забезпечення заходів із розроблення Національного плану щодо впровадження в Україні Стокгольмської конвенції про стійки органічні забруднювачі (СОЗ)» розпочався у вересні 2003 р. та мав шість етапів виконання робіт:

Перший етап. Створено Національний міжвідомчий координаційний комітет для впровадження Проекту (НМКК) та групу впровадження проекту (ГВП); проведено пошук та аналіз інформації щодо СОЗ в Україні.

Другий етап. Проведена попередня оцінка: викидів СОЗ у результаті ненавмисного виробництва; відходів та обладнання, що містять поліхлоровані дифеніли (ПХД); пестицидів та промислових відходів із групи СОЗ та забруднених  ними територій; даних впливу СОЗ на здоров’я населення України. На цьому етапі виконання проекту було виявлено полігон захоронення гексахлорбензолу (ГХБ) у кількості понад 11 000 тонн (м. Калуш Івано-Франківської обл.).

Третій етап. Проведено незалежну експертну оцінку результатів попередньої інвентаризації СОЗ в Україні експертами з Білорусі, Молдови, Росії. Визначено національні пріоритети у сфері поводження із СОЗ, які були схвалені НМКК, Громадською радою неурядових організацій при Мінприроди та на семінарі з їх  обговорення.

Четвертий та п’ятий етапи. Розроблено інформаційну стратегію з питань СОЗ; підготовлено та надано на розгляд членам НМКК, заінтересованим міністерствам і та іншим центральних органам виконавчої влади першу редакцію проекту Національного плану виконання Стокгольмської конвенції про СОЗ (НПВ); розпочато процес ратифікації Україною Стокгольмської конвенції про СОЗ.

Шостий етап. Обговорення НПВ. Представлення остаточної редакції НПВ на розгляд Уряду України.

Національний план виконання Україною Стокгольмської конвенції про СОЗ складено на підґрунті національних пріоритетів України у сфері поводження із СОЗ. НПВ має у складі резюме, вступ, п’ять розділів та додатки. У першому розділі наведено загальну інформацію про країну. Другий розділ містить аналіз проблеми СОЗ в Україні. Третій розділ — «Стратегія». У четвертому розділі дані фінансові оцінки реалізації НПВ. П’ятий розділ — «План дій». У цьому розділі є підрозділ 5.6. «Обмін інформацією щодо СОЗ із заінтересованими сторонами та підвищення рівня обізнаності та поінформованості громадськості», у якому враховано вимоги Протоколу про СОЗ та Протоколу РВПЗ (реєстри викидів та переносу забруднювачів).

Технічний консультант проекту ГЕФ/ЮНЕП А. Антонов розповів про основні аспекти національного плану дій щодо поводження з пестицидами та промисловими відходами із ряду СОЗ, а також забрудненими ними територіями.

Технічний консультант проекту ГЕФ/ЮНЕП В. Дунюшкін надав інформацію про напрямки діяльності України щодо ліквідації/скорочення ПХБ та викидів СОЗ у результаті ненавмисного виробництва.

Питання у цьому блоку презентацій викликав велику зацікавленість присутніх щодо виконавців НПВ, наявності матеріальної бази для знищення СОЗ, торгівлі квотами на викиди, наявності лабораторій в Україні для виконання моніторингу за викидами СОЗ. Також були висловлені запитання щодо додаткової інвентаризації НП, оскільки з кожною інвентаризацією їх виявляється все більш і більш, щодо тендерів на виконання робіт з НПВ, щодо Постанови КМУ №1147, щодо технологій знищення ПХБ, щодо вибору безпечних технологій знищення СОЗ.

Фінансовий консультант проекту ГЕФ/ЮНЕП А. Гамера від імені Д. Пайпера, менеджера завдань відділу координації з ГЕФ (ЮНЕП) зробив презентацію щодо шляхів ефективного впровадження Стокгольмської конвенції про СОЗ.

На семінарі також виступив В. Плешка, національний координатор проекту ГЕФ/Світовий Банк з розробки проекту з управління та знищення накопичених СОЗ у Республіці Молдова, який розповів про досвід роботи проекту ГЕФ/Світовий Банк. За існуючими міжнародними стандартами у Республіці Молдова проводити знищення НП неможливо. Тому в країні буде проведено перезатарювання запасів НП та їх вивіз за кордон для знищення. В результаті тендеру була визначена французька кампанія, яка забезпечить знищення 1060 тонн НП. Орієнтовна вартість цих робіт, яку запропонувала французька кампанія складає 1700 $ USD за одну тонну НП.

Експерт проекту ГЕФ/ЮНЕП В. Демченко розповіла присутнім про розвиток системи моніторингу СОЗ в Україні, а експерт проекту ГЕФ/ЮНЕП Л. Повякель надала інформацію про наукові дослідження щодо впливу СОЗ на навколишнє середовище та здоров’я населення.

Від ВЕГО «МАМА-86» в роботі семінару взяла участь О. Цигульова, яка зробила доповідь «Участь неурядових організацій у розробленні проекту Національного плану впровадження Стокгольмської конвенції про СОЗ». Вона запропонувала додати до розділу 5 «План дій» НПВ заходи з підтримки робіт щодо включення нових речовин під юрисдикцію Стокгольмської конвенції про СОЗ (співпраця з Комітетом з розгляду стійких органічних забруднювачів до Стокгольмської конвенції про СОЗ). Вона наголосила на використанні найкращих наявних методів та практик (ВАТ/ВЕР) по відношенню до наявних та нових джерел СОЗ, а також по відношенню до запобігання та скорочення викидів СОЗ, що відображається у пошуку екологічно безпечних технологій знищення СОЗ та використанні  екологічно безпечних технологій та речовин альтернативних СОЗ. Вона також запропонувала у подальшому передбачити включення до НПВ стратегії поводження з існуючими в країні запасами НП, яка полягає у визначенні усіх місць зберігання НП, визначенні місць несанкціонованих звалищ НП, ідентифікації НП та проведенні  заходів щодо знищення запасів НП. Вона сказала, що наступні кроки та завдання для неурядових організацій будуть пов’язані з лобіюванням процесу ратифікації Стокгольмської конвенції про СОЗ Верховною Радою України та моніторингом реалізації НПВ Стокгольмської конвенції про СОЗ з метою позбавлення людей та навколишнього середовища від негативного впливу СОЗ.

Головуючий на семінарі Є. Маторін (директор Департаменту екологічної безпеки та поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами Міністерства охорони навколишнього природного середовища України) зачитав присутнім вітального листа від Катерини  Ющенко, Голови наглядової Ради Міжнародного благодійного фонду «Україна — 3000!».

На семінарі було презентовано відеофільм «Потрійна ціна СОЗ, фільм другий» (автор В. Кузнєцов) та брошуру «Брудна дюжина у нашому житті», що підготувала ВЕГО «МАМА-86» на замовлення Національного центру поводження з небезпечними відходами Міністерства охорони навколишнього природного середовища, в рамках виконання проекту «Забезпечення заходів із розроблення Національного плану щодо впровадження в Україні Стокгольмської конвенції про стійкі органічні забруднювачі» у співпраці з ЮНЕП та за фінансової підтримки ГЕФ.

Більш детальну інформацію про роботу семінару та про Національний план виконання Україною Стокгольмської конвенції про СОЗ можна отримати у національного координатора проекту ГЕФ/ЮНЕП Олени Вікторівни Лігостаєвої .