Відбувся VIII міжнародний екологічний форум «Довкілля для України» Печать
28.04.15 10:32

caption22–24 квітня у МВЦ Лівобережний відбувся VIII міжнародний екологічний форум «Довкілля для України», що об’єднав потужну науково-практичну програму разом з насиченою експозиційною частиною і створив платформу для обміну досвідом та просвітницької діяльності щодо екологічної ситуації в Україні.

Форум був присвячений інноваційним підходам спрямованим на захист довкілля.

Організатори мали на меті поінформувати громадськість та залучити зацікавлених осіб до обговорення і співпраці з різних аспектів чинної екологічної політики України, підвищити її дієвість та загальне реформування на шляху виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Зал пленарних засідань було відкрито темою «Довкілля для України» як складова процесу «Довкілля для Європи». Метою заходу було підвищення рівня обізнаності щодо процесу «Довкілля для Європи» та його учасників, його зв’язок з «Довкіллям для України» у період після конференції міністрів у 2003 р., а також про конференцію міністрів у Батумі у 2016 р.

Модератором виступив Сергій Курикін, заступник міністра екології та природних ресурсів України.

Основними доповідачами були:

  • Сергій Курикін, заступник міністра екології та природних ресурсів України;
  • Ганна Голубовська-Онісімова, експерт проекту "Додаткова підтримка Міністерства екології та природних ресурсів України у впровадженні Секторальної бюджнтної підтримки" (СБП);
  • Сергій Вихрист, експерт проекту СБП.

Друге пленарне засідання «Виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС — горизонтальні директиви» мало на меті ознайомити учасників з екологічною складовою Угоди про асоціацію; представлення підсумкової оцінки стану виконання Орхуської конвенції та конвенції Еспо.

Модератором заходу виступила Ганна Голубовська-Онісімова, експерт проекту СБП.

Основними доповідачами були:

  • Олексій Ярошевич, керівник групи експертів проекту СБП;
  • Володимир Бучко, директор Департаменту правової та міжнародної діяльності Мінприроди;
  • Представник Мінприроди — член робочої групи з оцінки впливу на довкілля;
  • Дмитро Скрильніков, експерт проекту СБП;
  • Сергій Вихрист, експерт проекту СБП.

Третє пленарне засідання першого дня було присвячено темі оцінки стану впровадження національної екологічної стратегії і НПД та оновлені цілі. На меті організаторів було підбиття підсумків за результатами семінару 21 квітня, продовження обговорення необхідних змін до екологічної Стратегії, визначення її оновлених цілей.

Модератором виступила Ганна Голубовська-Онісімова, експерт проекту СБП.

Основними доповідачами були:

  • Сергій Курикін, заступник міністра екології та природних ресурсів України;
  • Наталія Трофименко, начальник відділу стратегічного планування Міністерства екології та природних ресурсів України;
  • Наталія Коржунова, експерт проекту СБП;
  • Володимир Білоконь, експерт проекту СБП;
  • Ганна Голубовська-Онісімова, експерт проекту СБП.

Підбиття підсумків відбулося на громадських слухання проекту Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку». Засідання мало дискурсивний характер і передбачали активну участь учасників.

Модератор виступив Сергій Вихрист, експерт проекту СБП.

Основними доповідачами були:

  • Олег Кулик, заступник начальника відділу стратегічного планування Міністерства екології та природних ресурсів України;
  • Дмитро Скрильніков, експерт проекту СБП.

Окреме місце у рамках заходу займали круглі столи на теми: «Поводження з відходами в Україні: проблеми та перспективи», «Україна і створення морських охоронюваних районів в Антарктиці», «Освіта в інтересах сталого розвитку, сталі державні закупівлі та інші важливі чинники розвитку «зеленої економіки» в Україні» де обговорювались питання сучасного стану та перспектив розвитку освіти для сталого розвитку та екологічної освіти в Україні; сталі державні закупівлі та інші чинники розвитку «зеленої економіки», напрями формування суспільства, орієнтованого на стале споживання та розвиток «зеленої економіки». Велика увага також приділялась питанням зеленої енергетики: стану та перспектив розвитку в Україні, в контексті якої відбулось обговорення: щодо інноваційного розвитку та модернізації енергетичної системи України: трансфер технологій та інновацій і адаптація Українських енергетичних програм до програм європейської кваліфікаційної рамки.

У заходах взяли участь провідні холдингові компанії, інвестори, представники державних структур, високопосадовці, керівництво Мінприроди, запрошені іноземні гості та представники інститутів громадянського суспільства.

ВЕГО «МАМА-86» було нагороджено званням «Кращої громадської екологічної організації «За плекання здорового майбутнього України».

Нагадаємо, що ідея проведення в столиці нашої держави екологічного форуму виникла під час 5-ї Всеєвропейської конференції міністрів охорони навколишнього середовища «Довкілля для Європи», яка проходила в м. Києві в травні 2003 року. В травні 2004 року було проведено ІІ Міжнародну виставку-форум «Довкілля – 2004», в рамках якої проходила ІІ Всеукраїнська екологічна конференція.

Беручи до уваги той факт, що питання екологічної безпеки у наш час стоїть дуже гостро, а одним з пріоритетів національної політики України є збалансований (сталий) розвиток нашої держави, було прийняте рішення про виведення проекту не тільки на національний, а й на міжнародний рівень. 17 вересня 2013 року Керівний комітет Всесвітньої асоціації виставкової індустрії (UFI) надав статус «Захід, затверджений UFI» Міжнародній виставці «Довкілля».

ddu-2015-1 ddu-2015-2 ddu-2015-4 ddu-2015-5 ddu-2015-6 ddu-2015-7 ddu-2015-8 ddu-2015-9 ddu-2015-10 ddu-2015-11 ddu-2015-12 ddu-2015-13 ddu-2015-14 ddu-2015-15

 

 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

Главная Экологизация Новости Відбувся VIII міжнародний екологічний форум «Довкілля для України»
Google+