Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

ЗВІТ
про проведення ВЕГО «МАМА-86» Всесвітнього дня води 2006 р.

15 березня ВЕГО «МАМА-86» розпочала Тиждень санітарії та гігієни в Україні з нагоди Всесвітнього дня води, який цього року був присвячений темі «Вода та культура» і проводився під патронатом Департаменту з питань води при UNESCO — Організації з освіти, науки та культури ООН.

Перший Глобальний форум по воді, санітарії та гігієні, який проводився у Дакарі 2004 р., закликав світ щорічно з 15 до 21 березня напередодні Дня води проводити Тиждень санітарії та гігієни. Шостого березня 2006 року Рада із співпраці у галузі водопостачання та санітарії (WSSCC) разом з UNESCO уклали угоду про партнерство в справі проведення глобальної кампанії «Вода, санітарія та гігієна для всіх» — спільних дій задля пропаганди санітарії та гігієни — та запланували глобальне запровадження Тижня санітарії та гігієни на 2007 рік. Але вже цього року ці дві міжнародні організації закликали своїх партнерів у різних країнах світу приєднатися до проведення різноманітних інформаційних, просвітніх акцій та заходів з покращання умов санітарії та гігієни на місцях.

Щороку ВЕГО «МАМА-86» напередодні Дня води проводить у містах Києві, Одесі, Севастополі, Полтаві, Харкові, Феодосії, Ніжині, Артемівську, Яремче та Татарбунарах  різноманітні інформаційні, просвітницькі акції та заходи з покращання умов санітарії та гігієни на місцях. Регіональні осередки «МАМА-86» за участі активістів та волонтерів і цього року проводили уроки гігієни та санітарії у школах, акції з прибирання територій, розповсюджували інформаційні матеріали, які були підготовані до Дня Води.

Київ

Напередодні Тижня санітарії та гігієни та Всесвітнього дня води, 15 березня 2006 р., ВЕГО «МАМА-86» у співпраці з КП «Водно-інформаційним центр» провела інформаційний захід приблизно для 30 учасників, під час якого було організовано екскурсію до Музею води для 19 студентів Університету сучасних знань та Національної аграрної академії. Після чого були проведені лекції з проблем води та санітарії у контексті Тижня санітарії та гігієни і Всесвітнього Дня Води. Усі учасники тренінгу отримали добірку інформаційних матеріалів («Міжнародний день води 2006 року та Тиждень санітарії та гігієни», «Обережно, нітрати», «Захворювання, пов’язані з водою, в Україні»), а також публікації ВЕГО «МАМА-86» («Кампанія «Питна вода в Україні», Звіт «Питна вода в Україні: зміцнення зв’язків та розширення можливостей для діяльності на локальному та міжнародному рівнях», буклети «Вода, санітарія, гігієна для всіх» та «Ecosan — новое решение санитарно-профилактическиї проблем», часопис «ЕкоМама» та Матеріали ІІ Міжнародного водного форуму «АКВА Україна — 2004»).

Фоторепортаж »»»

Після інформаційно-просвітницього заходу викладач Університету сучасних знань Вдовенко О. П., викладачі кафедри природничо-географічної та екологічної освіти Нікітіна С. В. та Вуколова С. І., а також студенти Університету сучасних знань та особливо Національної аграрної академії висловили готовність співпрацювати, розвивати волонтерство та брати участь в акціях ВЕГО «МАМА-86». Особливу зацікавленість та готовність студенти університетів висловили у роботі над такими екологічними проблемами як забруднення водних об’єктів та вода й освіта.

13, 15 та 22 березня було проведено 7 бесід-уроків на тему «Здоровий спосіб життя — це модно» для 280-ти учнів, віком 12—17 років (6, 8, 11-ті класи), а також викладацького колективу (12 вчителів) ліцею № 38 ім. В. М. Молчанова м. Києва. Ліцеїсти були поінформовані щодо:

  • діяльності ВЕГО «МАМА-86» та основних напрямків роботи, діючих проектів та програм (можливість отримувати інформаційну підтримку при написанні наукових робіт, рефератів  тощо, а також  екологічного спрямування в цілому);
  • здорового способу життя — харчування (харчові додатки, БАД), фізичне навантаження, санітарія та гігієна, взаємозв’язок якості довкілля зі станом здоров’я людей, профілактика захворювань (з наголосом на інфекційних хворобах, пов’язаних з якістю води, (більш детально стосовно нітратного забруднення води та його попередження), хімія в побуті тощо;
  • шкідливих звичок та їхнього негативного впливу на здоров’я підлітків;
  • проведення тижня екосанітарії та гігієни;
  • святкування та тематичного напрямку Міжнародного дня води 2006 року «Вода і культура».

Школярам (за їхньої безпосередньої участі) було продемонсторовано дослід-тест — як за допомогою індикаторних папірців можна визначити вміст нітратів у  питній воді та продуктах харчування (досліджувалися сік, кефір, огірки). Було показано науково-популярний фільм про воду та проблеми, пов’язані з її добуванням, якістю, а також заощадженням водних ресурсів. Зацікавлені учні, вчителі та методисти отримали комплект інформаційних матеріалів ВЕГО «МАМА-86» в який входили часопис «ЕкоМама», буклет «Гаряча лінія «Екотелефон», публікації видані в рамках діяльності кампанії «Питна вода в Україні», буклет «Екосанітарія», карта «Водоймища та басейни річок України», інформація «Міжнародний день води 2006 року», «Захворювання, пов’язані з водою, в Україні», «Обережно, нітрати».

Представники Київського офісу «МАМА-86» 22 березня взяли участь у святі, присвяченому Міжнародному дню води у Національному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді «Паросток». Більше 30-ти учасників були проінформовані про історію культу води в Україні, інфекційні хвороби, пов’язані з якістю води; нітратне забруднення води та екосанітарію. Була проведена вікторина за темою «Водні ресурси України» (з використанням плакатів, карти «Водоймища та басейни рік України», які були надані центру ВЕГО «МАМА-86»). Діти провели тести на вміст нітритів у воді та продуктах харчування. Були відзначені переможці конкурсу малюнків на тему води — інформаційною тематичною друкованою літературою. Керівником гідробіологічного гуртка центру була проведена екскурсія «Тварини і рослини підводного світу». Усі учасники свята отримали комплект інформаційних матеріалів, підготовлених ВЕГО «МАМА-86» до Дня води, а також брошури з екосанітарії.

23 березня в рамках святкування Всесвітнього дня води представник «МАМА-86» Анна Цвєткова була запрошена до участі у проведенні інформаційній акції, яку організувала та провела Державна науково-технічна бібліотека України. Більш ніж 30 представників різних наукових та учбових закладів, Києвводоканалу та працівників бібліотеки стали учасниками цього інформаційного заходу. Захід проводився з метою сприяння розвитку новітніх технологій в галузі водного господарства та охорони навколишнього середовища. З інформацією про стан водних ресурсів України, новітні технології водопідготовки і очищення стічних вод виступили представники Державного комітету України по водному господарству, Державного інженерно-екологічного центру КНУБА, Державного інституту управління економіки та водних ресурсів, Київського національного університету будівництва та архітектури, Української водної асоціації. А. Цвєткова представила інформацію про Всесвітній водний форум у Мехіко та про досвід ВЕГО «МАМА-86» щодо вирішення проблем покращання доступу громадян до питної води та впровадження технологій екосанітарії в Україні. Учасники заходу мали змогу поставити питання та обговорити почуте, обмінятися інформацією та налагодити контакти з фахівцями.

З нагоди Міжнародного дня води до 5 регіональних осередків ВЕГО «МАМА-86»: Ніжина, Полтави, Яремче, Одеси та Севастополя було надіслано 800 брошур з екосанітарії.

Полтава

З 20.03.06 до 24.03.06 р. у Гожулівському НВК були проведені заходи, присвячені Всесвітньому Дню води, в яких взяли участь 130 учнів. У рамках свята були проведені відкриті уроки серед старшокласників (55 учнів): «Вода як найважливіший природний оксид. Значення води, її фізичні властивості. Кругообіг води в природі. Охорона водойм від забруднення», «Подорож річками Євразії». На заняттях було проінформовано про воду як про природний оксид, показано значення води в житті людини й народному господарстві, було розглянуто прийоми охорони природних водоймищ від забруднення, розширено знання учнів про річки взагалі. Метою проведених уроків передусім було формування екологічної культури дітей.

21.03.06 р. пройшла наукова конференція «Земля у нас одна» серед 94 учнів середніх класів. Метою проведення конференції було розширення і систематизування знань учнів про джерела техногенного забруднення, про вплив хімічного забруднення на навколишнє середовище та природні водойми зокрема, оволодіння навичками і вміннями природоохоронного характеру, поглиблення пізнавальної активності учнів, формування відповідального ставлення до природи і бажання брати участь у природоохоронній роботі.

22.03.06 р. проведено конкурс рефератів серед 75 учнів 5—9 класів. Переможцями стали автори рефератів: «Води планети», «Забруднення навколишнього середовища».

23.03.06 р. у актовому залі школи було виставлено малюнки 108 учнів 3—9 класів. Конкурс був присвячений кращому зображенню екологічної емблеми «Чиста вода».

24.03.06 р. проведена вікторина для 22 учнів 1—2 класів, де у прислів’ях, віршах, загадках наголошено на важливості охорони навколишнього середовища та водойм.

В організації Дня Води брали участь 6 вчителів. Під час заходів було розповсюджено інформаційні матеріали: буклети: «Питна вода в Україні», «Охорона підземних вод», «Йод в природі і у воді», «Мікроорганізми: безпечна питна вода вдома», «Екосанітарія: що і як», «Обережно, кольорові води»; брошури «Вода та відходи», «Вода, санітарія, гігієна для всіх», «Як оздоровлювати воду в домашніх умовах».

Севастополь

Громадська екологічна організація «МАМА-86-Севастополь» з нагоди Всесвітнього Дня води провела екологічну акцію по санітарному розчищенню водозахисних зон малих річок басейну р. Чорна, в якій взяли участь близько 300 мешканців Криму, серед яких були учні ЗОШ № 37, 38, 48, 51, 61 м. Севастопополя. Під час проведення акцій було здійснено:

  • Санітарне розчищення водно-болотяних угідь заповідника «Байдарський» (30 учасників);
  • Санітарне розчищення несанкціонованих звалищ у заповіднику «Байдарський» за участю 27 школярів міста, всього розчищено 2 несанкціонованих звалища;
  • Санітарне розчищення басейну р. Узунджа 45 учнями с. Передове, усього розчищено 12 км берегової смуги малих річок;
  • Загальна площа впорядкованих територій склала близько 2,5 гектарів; 
  • Було продемонстровано відеофільми та проведено лекції (5-ма лекторами) з природоохоронної тематики для 105 учасників акції і шкіл міста;
  • 23 і 24 березня були проведені інформаційні кампанії по радіо для привернення уваги широкої громадськості до акції.

Феодосія

Громадська екологічна організація «МАМА-86-Феодосія» відзначила Міжнародний День Води «Вода і культура» 22 березня участю в презентації виставки цифрової фотографії автора-фотографа керівника екологічної громадської організації «Галантус» Артема Миронова. Виставка буде прохордити місяць.

Традиційне Свято чистої води з відкриттям питного фонтану «Дельфінчик» через погодні умови перенесене на День Землі  22 квітня — до Дня Землі.

У газеті «Перемога» надруковано матеріали щодо гігієни житла

Яремче

Громадською екологічною організацією «МАМА-86-Яремче» напередодні Дня води були проведені екоуроки на тему «Культура водоспоживання»: у Ворохтянський ЗОШ — 20 березня (7—9 класи, понад 50 учнів); в Яремчанській ЗОШ №1 — 21 березня (7—8 класи, близько 80 учнів); в Яремчанській ЗОШ №3 — 22 березня (7—9 класи, близько 60 учнів); в Микуличинській ЗОШ — 23 березня (5, 9, 10 класи, близько 100 учнів).

До Дня води восьми школам та бібліотеці м. Яремче надані комплекти наступних матеріалів: бюлетень «22 березня — Міжнародний День Води»; листівка «Культура водокористування»; буклет «Гігієна на щодень»; буклет «Екосанітарія — новий підхід до вирішення проблем водовідведення в Україні».

У газеті «Карпатський національний заповідник» було опубліковано статтю «22 березня — Міжнародний День Води» (наклад 500 шт.).

Харків

Громадська екологічна організацієя «МАМА-86-Харків» 22 березня до святкування Всесвітнього Дня Води, присвяченого темі «Вода та культура», організувала святковий захід у 2-х загальноосвітніх закладах м. Харкова — ЗОШ №165 и ЗОШ №122, де виконується проект ВЕГО «МАМА-86» «Зелений вибір України».

До цієї події діти підготували стіннівки, у яких було розміщено статті, присвячені культурним традиціям, які пов’язані з водою (з використанням інформаційних матеріалів ВЕГО «МАМА-86» та власних матеріалів, які було отримано під час національної кампанії ВЕГО «МАМА-86» «Питна вода в Україні»). З дітьми було проведено бесіди про шляхи використання та вшанування води, відповідно до православних культурних традицій, що є в Україні. Також їм розповіли про існування та значення у житті людей двох святих джерел Харківщини — Свято-Пантелеймонівського джерела (м. Харків) та святого джерела Ікони Божої Матері Піщанської (м. Ізюм Харківської обл.).

Всього у святкуванні Всесвітнього Дня Води взяли участь 600 дітей.

Татарбунари

Громадською екологічною організацією «МАМА-86-Татарбунари» 20 та 21 березня було проведено зустрічі, присвячені Дню Води, в ПТУ № 23 та технікумі «Економіки та права». Пуд час заходів було показано відеофільм «В полоні у глупства» (фільм про лиман Сасик), проведено інформування про проблеми питної води в світі, в країні та в місті, та про необхідність раціонального використання водних ресурсів.

Одеса

Громадською екологічною організацією «МАМА-86-Одеса» разом з вчителями ЗОШ I-III ст. с. Степанівка Одеської області було проведено засідання Круглого столу на тему «Екологізація виховання як основній чинник формування світогляду молоді», в якому взяли участь представники 16 шкіл та районного відділу освіти Роздільнянського району. Директором «МАМА-86-Одеса» був презентований проект «Стійкий розвиток для всіх: екологічна санітарія та управління відходами для сільських районів України», були висвітлені результати дослідження зразків води на нітрати з Степанівської сільради (проведені в Мюнхені) і результати проекту «Залучення учнів Степанівської середньої школи до моніторингу водних об'єктів» (в деяких випадках було відмічено перевищення норм у 10 разів). Усі учасники висловили зацікавленість проектом, можливістю з’ясувати якість питної води і ознайомитися з методами її поліпшення, а також можливістю співпраці з ГО «МАМА-86-Одеса».

Після засідання відбувся костюмований святковий концерт, в якому взяли участь школярі чотирьох вікових груп. Жартівливий сценарій був написаний у віршованій формі і повністю присвячений екологічним проблемам, головним героєм була ВОДА. Діти запропонували дорослим написати Степанівський Водний кодекс, з тим щоб поліпшити стан пересихаючої річки Кучурган. Учасниками свята було відзначено, що цей захід є першою екологічною подією у Роздільнянському районі, було вирішено проводити такі свята і в інших школах району.