Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Участь екологічних громадянських організацій Пан-європейського регіону в 6-й конференції Міністрів навколишнього середовища «Довкілля для Європи» — коротка довідка ВЕГО «МАМА-86»

10—12 жовтня в Бєлграді (Сербія) відбулася 6-та конференція міністрів «Довкілля для Європи» (ДдЄ). Їй передували підготовча зустріч Європейського Еко-Форуму (Пан-Європейської коаліції екологічних громадянських організацій (ЕГО) країн-членів ЄЕК ООН до міністерського порядку денного та організації робіт (8 жовтня) та Конференція ЕГО з біорізноманіття та сталого виробництва і споживання (9 жовтня). ВЕГО «МАМА-86» представила 9 жовтня попередні результати партнерського проекту «З’ясування питань національного та субрегіонального прогресу з розвитку політики СВС (сталого виробництва та споживання) в західних (Бєларусь, Молдова, Росія, Україна) та Південно-Кавказьких (Арменія, Азербайджан, Грузія) країнах регіону СЄКЦА (Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії) (Додаток 1).

Стратегічна позиція Еко-Форуму була визначена в Брюсельській декларації до Бєлграду (Додаток 2).

Обидві події, організовані Еко-Форумом та координаторами від ЕГО Пан-Європейського регіону, мали на меті визначити позиції міжнародної громадськості з пріоритетних питань порядку денного Бєлградської конференції. Фінальна заява Еко-Форуму, яка була напрацьована під час всієї конференції, з урахуванням результатів переговорів РГСПО з підготовки проекту Декларації міністрів та виступів офіційних делегацій протягом перших двох днів конференції, побачила світ в останній день, 12 жовтня (Додаток 3).

З цієї заяви можна побачити, що основна стратегічна мета Еко-Форуму на період до наступної конференції — підвищити ефективність процесу «ДдЄ», в тому числі, шляхом кращого впровадження реформи екологічної політики в країнах з перехідною економікою (Додаток 4).

Основна увага Еко-Форуму була прикута до підготовки рішення міністрів стосовно реформи процесу, обговорення якої розпочалося ще перед 5-ю конференцією ДдЄ, яка відбулася в Києві в 2003 році. Тоді не вдалося вийти на принциповий результат, але підготовлені перед Києвом тези знайшли своє відображення в Бєлградській декларації міністрів. Так, міністри вирішили, що Реформа має зосередитися на таких аспектах:

  • конкретизація формату, спрямованості та пріоритетів процесу та міністерських конференцій;
  • оцінка результативності та ефективності реалізації процесу «Довкілля для Європи»;
  • більш активне залучення до процесу всіх учасників, передусім з приватного сектору;
  • залучення зовнішніх експертних, людських та матеріальних ресурсів;
  • пошук шляхів та засобів для більш ефективної пропаганди регіонального співробітництва в рамках ЄЕК ООН;
  • оптимізація фінансування процесу та ефективний розподіл наявних коштів;
  • реформування діяльності секретаріату.

Конференція запропонувала ЄЕК ООН шляхом консультацій з учасниками «Довкілля для Європи» розробити до кінця 2008 року план реформування процесу з тим, щоб він був схвалений на політичному рівні ЄЕК ООН на її наступному засіданні навесні 2009 р. Відповідати за розробку буде Комітет з екологічної політики ЄЕК ООН. Наступна Міністерська конференція «Довкілля для Європи» планується в 2011 році й буде організована у відповідності з погодженим планом реформи. Наразі міністри подякували Казахстану за запрошення провести наступну конференцію в цій країні. Місце проведення буде остаточно затверджуватися на наступному засіданні КЕП ЄЕК ООН навесні 2008 року.

Отже, надзвичайно важливо, щоб реформа з ефектизації процесу ДдЄ не завадила розвитку пріоритетних, на думку Еко-Форуму, поточних тематичних робіт в Пан-Європейському регіоні, тобто, фокусуванні на тематиці розробки регіональної стратегії з переходу до стійких моделей виробництва та споживання і підтримки національного прогресу з цього питання в Пан-європейському регіоні, забезпечення досягнення країнами регіону цілей тисячоліття з води та санітарії (зменшення до 2015 року вдвічі кількості людей, що не мають доступу до безпечної питної води і послуг санітарії) та збереження біорізноманіття (досягнення значного зменшення втрат біорізноманіття в регіоні до 2010 року) (Додаток 4).

Анна Голубовська-Онісімова, президент ВЕГО «МАМА-86»