Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

24.02.2004

Прес-реліз

«Що наллєш — те й вип’єш»

24 лютого в приміщенні Будинку вчених у Києві Всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86» провела прес-конференцію «Що наллєш — те й вип’єш: безпека питної води та можливості громадян змінити ситуацію на краще». Зокрема, були представлені підсумки Програми пілотних проектів «Технічні рішення для покращання доступу громадян до питної води в містах та сільській місцевості України», яка пропонує дієві підходи у вирішенні критичних ситуацій з питною водою.

Програма реалізовувалася ВЕГО «МАМА-86» у 2001—2003 роках за фінансової підтримки фонду NOVIB-Oxfam, Нідерланди.

В Україні близько 17 млн. громадян не мають централізованого водопостачання, серед них значна кількість у малих (20—100 тисяч) містах — близько 5 млн. та у сільській місцевості — близько 4 млн. Ця частина населення країни використовує воду з децентралізованих джерел водопостачання — колодязів та відкритих джерел. Головна проблема таких джерел — якість води, яка дуже часто не відповідає існуючим стандартам. В Україні існують населенні пункти, жителі яких взагалі не мають доступу до джерел водопостачання й постійно використовують привізну воду.

Вирішити ці та інші проблеми покликала реформа водного сектору України, яка, наразі, відбувається. Але часто ця реформа здійснюється за рахунок споживача.

Тому проблеми питної води Всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86» визначила для себе як пріоритетні. Кампанія «Питна вода в Україні» є одним з мережених проектів ВЕГО «МАМА-86». Зокрема, кампанія працювала над реалізацією Програми пілотних проектів «Технічні рішення для покращання доступу громадян до питної води в містах та сільській місцевості України». За словами координатора кампанії Ганни Цвєткової, здійснено 11 пілотних проектів за трьома основними напрямками: раціональне водоспоживання та впровадження індивідуальних лічильників води; альтернативне рішення проблем водопостачання (установки доочищення питної води, використання місцевих якісних джерел водопостачання тощо); якісна вода для сільського населення (відродження культури використання колодязів, вирішення проблем нітратного забруднення води тощо)

В Україні проблема поліпшення доступу громадян до безпечної питної води є гострою й потребує уваги та активних дій як влади всіх рівнів, так і самих громадян. Уряд України сьогодні має визначити, яким чином буде забезпечене право громадян країни на безпечну питну воду. Завдання складне і потребує консолідації зусиль та залучення всіх зацікавлених секторів суспільства — влади, громадськості, бізнесу, ЗМІ.

За додатковою інформацією звертайтеся до інформаційного менеджера ВЕГО «МАМА-86» Андрія Кумиша електронною поштою або за телефонами 278–31–01, 278–77–49