Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Круглий стіл «Шляхи підвищення поінформованості громадськості про СОЗ та Стокгольмську конвенцію про СОЗ»

Прес-реліз

Стійки органічні забруднювачі (СОЗ) у довкіллі — проблема світового рівня, яка набуває належної уваги і в Україні. Токсичні сполуки загрожують подальшому розвитку людства. Як донести світову занепокоєність до молоді, як підготувати кваліфікованих викладачів та покращати обізнаність громадськості — ці питання розглядаються учасниками круглого столу «Шляхи підвищення поінформованості громадськості про СОЗ та Стокгольмську конвенцію про СОЗ».

Круглий стіл проводиться на відзнаку Міжнародного Дня Дій проти СОЗ напередодні Першої конференції Сторін — учасниць Стокгольмської конвенції про СОЗ. Цей захід ініціювала Міжнародна мережа неурядових організацій з ліквідації СОЗ (IPEN) і запропонувала підпорядкувати його проведення Дню Землі, що співпадає із 35 річницею Міжнародного Дня Землі.

В ці самі дні Україна разом із світовою громадськістю відмічає першу річницю набуття чинності Стокгольмської конвенції про СОЗ. Стокгольмська конвенція забороняє виробництво та використання 12 особливо небезпечних хімічних сполук з числа СОЗ і вимагає від країн-учасниць розробити план дій та національні стратегії щодо знищення накопичених запасів цих речовин та зменшення ризиків для здоров'я населення. Україна є однією з перших країн, що підписала цей документ, усвідомлюючи важливість і невідкладність вирішення проблеми.

Учасники обговорення — викладачі вищих навчальних закладів, вчителі шкіл, ліцеїв, гімназій, науковці, представники громадських організацій, видавництв та ЗМІ, студенти та учні. Серед питань порядку денного:

  • Мета та завдання Стокгольмської конвенції про СОЗ;
  • СОЗ як небезпечні хімічні речовини;
  • Проблема СОЗ в Україні та шляхи її подолання. Національний план дій щодо зменшення негативного впливу СОЗ;
  • Завдання екологічної освіти в контексті підготовки кваліфікованих викладачів;
  • Шляхи покращання обізнаності громадськості та роль освітніх заходів для подолання ризиків від СОЗ.

Ідея проведення круглого столу належить Всеукраїнській екологічній громадській організації «МАМА-86», та підтримана фінансово Міжнародною мережею неурядових організацій з ліквідації СОЗ (IPEN) в рамках проекту ВЕГО «МАМА-86» «Всесвітній День Дій проти СОЗ в Україні». Партнерами заходу виступають Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова та Проект ГЕФ/ЮНЕП «Забезпечення заходів із розроблення Національного плану щодо впровадження в Україні Стокгольмської конвенції про СОЗ».

Широке обговорення питань освіти і просвіти молоді є частиною інформаційної стратегії з питань, пов'язаних із СОЗ, що розробляється Міністерством охорони навколишнього природного середовища України в рамках спільного проекту із Програмою ООН з охорони довкілля (ГЕФ/ЮНЕП).

Дата проведення круглого столу: 15 квітня 2005 р.

Засідання відбудеться за адресою: м. Київ, вул. Пирогова, 9, (ст. M. «Університет»), актова зала Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова.

Початок реєстрації 10:30.

Детальну інформацію можна одержати за телефонами (044) 239-30-73, 239-30-37, 278-77-49 та +380 97-659-8486

Координатори круглого столу:

ТОЛМАЧОВА Валентина Сергіївна, к.х.н.

ЦИГУЛЬОВА Ольга Михайлівна, к.х.н.

МИХАЙЛЕНКО Валерій Петрович, к.х.н.