Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВОДИ ТА ТИЖДЕНЬ ГІГІЄНИ Й САНІТАРІЇ 2006 РОКУ

Прес-реліз
13 березня 2006 року

22 березня 2006 року вже втринадцяте буде проходити Всесвітній день води, який цього року присвячений темі «Вода та культура» та проведення якого очолює Департамент з питань води при UNESCO — Організації з освіти, науки та культури ООН.

Цьогорічна тема «Вода та культура» має привернути увагу до того факту, що існує багато шляхів бачення, використання та вшанування води, відповідно до кількості культурних традицій, що є у світі. Культурні традиції, самобутні практики, загальнолюдські цінності визначають те, як люди охороняють та управляють водою у різних частинах світу.

«Сьогодні неможливо знайти ефективне рішення існуючих проблем води без розуміння і визнання культурних аспектів цих проблем.» — Зі звернення до Міністерської конференції від Сесії по воді та культурному різноманіттю, Третій Всесвітній водний форум, Кіото, 22 березня 2003 року.

«Наше щоденне життя пов’язане з водою та сформоване нею... Але за останні десятиліття вода втратила нашу повагу. Вона вже не предмет людського поклоніння та захисту, вода стала продуктом споживання, який ми грубо зневажаємо та безсоромно забули.» — З інформації до Дня води 2006 року на вебсторінці UNESCO.

З давніх давен вода, як і інші природні стихії, була об’єктом поклоніння наших пращурів — древніх слов’ян. Літописи згадують про поклоніння джерелам, струмкам. В Україні віддавна з особливою турботою впорядковували криниці. Нині у різних містах та селах існують сотні святих криниць, які користуються великою славою серед людей. У дні великих релігійних свят: на Хрещення, десяту п’ятницю після Великодня, Трійцю — біля святих криниць збираються люди для проведення обрядів. Вода, джерела та ріки оспівані у багатьох народних піснях та літературі.

Тиждень санітарії та гігієни

6 березня 2006 року Рада із співпраці у галузі водопостачання та санітарії (WSSCC) разом з UNESCO уклали угоду про партнерство у справі проведення глобальної кампанії «Вода, санітарія та гігієна для всіх», спільних дій задля пропаганди санітарії і гігієни та проведення перших спільних акцій в рамках Тижня санітарії та гігієни, що буде проходити з 15 по 21 березня.

Глобальне запровадження Тижня санітарії та гігієни планується на 2007 рік, але вже цього року ці дві міжнародні організації закликали своїх партнерів у різних країнах світу приєднатися до проведення різноманітних інформаційних, просвітніх акцій та заходів з поліпшення умов санітарії та гігієни на місцях. Під час тижня пропонується проводити:

  • уроки гігієни та санітарії у школах для підвищення рівня дотримання учнями правил особистої гігієни,
  • акції з прибирання прибудинкових територій мешканцями цих будинків,
  • проведення тренінгів з проблем води, санітарії та гігієни,
  • інформаційні кампанії в ЗМІ.

Сьогодні стає очевидним, що саме високий рівень культури та дотримання правил гігієни є невід’ємними умовами досягнення реального прогресу у вирішенні задач щодо покращання базових умов життя населення в різних країнах світу, виконання Цілей розвитку тисячоліття щодо забезпечення людства безпечною питною водою та необхідними умовами санітарії й зменшення тягаря хвороб, пов’язаних з вживанням неякісної води і відсутністю елементарних умов санітарії.

В Україні 5,7 млн городян та 11,7 млн. сільського населення споживають воду із колодязів та індивідуальних свердловин, які у переважній більшості знаходяться у незадовільному стані.

Стан водовідведення в сільській місцевості характеризується низьким рівнем охоплення централізованими послугами— менш ніж 10%. Фактично, більше ніж 14 млн. сільського населення використовують вигрібні ями та септики і є відповідальні за скид та утилізацію стічних вод. Окрім того, лише 40% відведених стічних вод перед їх скиданням у водойми проходять очистку. Все це значно ускладнює санітарно-епідеміологічну ситуацію, особливо у сільській місцевості.

Щорічно в Україні реєструються спалахи різних хвороб, що спричинені вживанням недоброякісної води та відсутністю необхідних умов санітарії.

Інформування про ці випадки, підвищення обізнаності населення щодо проблем води і здоров’я та шляхів запобігання, виконання основних правил особистої гігієни — це одні з основних умов успішної боротьби з хворобами, викликаними недоброякісною водою та неналежними умовами санітарії.

За додатковою інформацією звертайтеся:
mama-86.org.ua
www.wsscc.org
www.worldwaterday.org/page/431    
www.unesco.org/water/wwd2006/index.shtml