Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

В Україні, на Одещині, День Дунаю святкували не лише діти, а й влада, громадські організації та комерційні структури

ПРЕС-РЕЛІЗ

Контакти:
Одеса: Вікторія Юрескул (048) 7155055,
Вилкове: Тетяна Балацька (04843) 32340,
Ізмаїл: Лариса Острякова (04841) 24594

В Україні День Дунаю відзначається вже втретє. Всеукраїнська екологічна громадська організація (ВЕГО) «МАМА-86» минулого року приєдналася до міжнародного святкування Дня Дунаю, підтримавши ініціативу трьох Дунайських дитячих клубів щодо проведення пізнавальної подорожі у дельту Дунаю.

Організаторами проведення на Одещині Дня Дунаю 2006 під міжнародним гаслом «Дунай — ріка життя», в рамках міжнародного Дня Дунаю, виступили: Дунайські дитячі клуби міст Вилково, Ізмаїлу та Одеси; ВЕГО «МАМА-86», ГО «МАМА-86-Одеса», Дунайський біосферний заповідник, Міністерство охорони навколишнього середовища України та компанія «Кока-кола».

115 дітей Дунайських клубів міст до Дня Дунаю протягом 15—28 червня взяли участь у низці цікавих, а, головне — корисних для довкілля та самих себе акцій. Учасники іхтіологічної експедиції «Живе срібло Дунаю», яка відбулася 22—24 червня, відмічають: «Витянгувши малькову волокушу й оцінивши розміри вилову молоді риб, яка народилася й росте в українській частині дельти, ми оцінили реальні масштаби живого срібла Дунаю».

Дослідницька експедиція на озера Кугурлуй та Картал, що проходила з 20 по 26 червня, об’єднала молодь Ізмаїлу та Вилкового. Учасники діляться враженнями: «Виникло бажання покращити стан всіх водойм. Це повинні бути саме всі водойми, а не одна, щоб і майбутні покоління мали змогу в них купатися», «Природа завжди допомагає мені писати нові твори, я пишу прозу. Дивовижна природа та атмосфера дружби, що панувала в експедиції, допомогли мені створити нові твори та змінити свої погляди на життя».

Переслідуючи головну мету, привернути увагу мешканців та владних структур міста до проблеми забруднення вулиць-каналів української Венеції, дітьми було очищено два єрики у м. Вилковому. В результаті цієї акції було вивезено 3 трактори сміття. Одна з активних учасниць коментує цю подію: «Представники Дунайських Клубів Вилкового, Одеси та Ізмаїлу, під керівництвом голови Дунайського Клубу Вилкового — Балацької Т. І., сміливо «атакували» зарослі рогозу та очерету, виловлювали з дна єриків «поклади» пластикового та іншого сміття».

Саме День Дунаю, 29 червня, активісти Дунайських дитячих клубів спільно з представниками організацій-партнерів провели у захоплюючій подорожі гирлами Дунайської дельти та відвідали «0»-кілометр ріки Дунай. Під час подорожі усі охочі могли поєднати приємний відпочинок з корисною справою — очищаючи берегові смуги.

Підсумком святкування Дня Дунаю було визначення кращих з кращих у різноманітних творчих конкурсах та вікторинах. Переможців нагороджено цінними та пам’ятними призами.

Здійснити дитячі мрії про сафарі, водні мандрівки дельтою Дунаю та зробити низку корисних справ з допомоги голубому Дунаєві допомогла знана всім— «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед». «Сьогодні такої підтримки чекають ще багато різних добрих справ на захист всіх річок України» — відмітила Ганна Цвєткова, координатор програми «Вода і санітарія» ВЕГО «МАМА-86».

За словами Ганни Цвєткової: «Ми сподіваємося, що святкування Дня Дунаю стане чудовою нагодою для кожного, хто живе на берегах Великої ріки докласти власних зусиль щоб відчути її красу, щедрість та силу. Сьогодні діти відзначають День Дунаю цікавими та необхідними заходами та сподіваються, що й дорослі не залишаться осторонь цих дитячих починань, спрямованих на вивчення та захист Дунаю».

* * *

Довідка: Басейн Дунаю є найбільшим в світі міжнародним річковим басейном, що єднає 14 Європейських країн: Австрію, Боснію-Герцоговину, Болгарію, Молдову, Німеччину, Румунію, Сербію, Чорногорію, Словакію, Словенію, Угорщину, Україну, Хорватію, Чеську Республіку) та займає 10 відсотків території Європи. Зусилля, спрямовані на захист Дунаю, об’єднують ці народи і свідчать про можливість співпраці між народами попри політичні та соціально-економічні розбіжності. Більш ніж 100 різноманітних подій відбудеться в усіх придунайських країнах на честь святкування Дня Дунаю 2006 року. Багато з цих подій плануються та будуть проводитися спільними зусиллями державних і громадських організацій, академічними та навчальними закладами. Святкування будуть включати концерти, просвітянські заходи, акції з очищення берегів ріки, фестивалі, подорожі та багато іншого.