Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

27 липня 2006 року
м. Київ

Прес-реліз

Два пікети «Зеленого Майдану» — за пріоритизацію екологічної політики в Україні

27 липня 2006 р. з 10:30 до 11:30 учасники громадської акції «Зелений Майдан» провели пікетування громадянами та громадськими природоохоронними організаціями України будівлі Українського дому у м. Києві (Європейська площа), де Уряд України проводив публічне представлення результатів роботи Кабінету Міністрів за І півріччя 2006 року.

Екологічні громадські організації України висловили обурення нехтуванням КМУ вимогами законодавства України і невиконанням міжнародних зобов’язань. Громадськість не може вибачити цьому уряду прийняття рішення про будівництво нових 22 атомних реакторів напередодні 20-ї річниці Чорнобильської трагедії, як це передбачено Енергетичною стратегією України до 2030 року.

«Ми не визнаємо схвалену в.о. урядом Енергетичну стратегію», — заявляє Андрій Мартинюк із Рівненської організації «Екоклуб». — «Вона була схвалена на безальтернативних засадах та містить купу помилок, неузгодженостей та взагалі демонструє відсталий рівень мислення. Про низький рівень підготовки цього документу свідчить той факт, що до 2030 року планується досягти енергоємності ВВП вищої, ніж відповідний показник Польщі в 2005 році! Практично, Стратегія консервує відставання України з ефективного використання енергії на багато років», — каже Андрій. — «Незадовільна якість Стратегії, на думку екологічних громадських організацій, є прямим наслідком численних порушень чинного законодавства щодо організації процесу громадського обговорення, яке, якби було проведено належним чином, дозволило б вчасно виявити слабкі сторони документу і розглянути неатомні альтернативи. Ми вимагали і вимагаємо від КМУ організації і проведення громадських слухань щодо Стратегії, розгляду всіх альтернатив».

«Стратегія не планує включати до вартості «ядерної» електроенергії витрати на поводження з радіоактивними відходами та на зняття реакторів з експлуатації. Ці гігантські витрати, які виникають при роботі АЕС, просто і цинічно покладаються на платників податків, а не на «Енергоатом». Про яку тоді конкуренцію на енергоринку можна говорити?» — Наталя Вишневська з «Голосу Природи». — Тисячі тонн додаткових ядерних відходів від роботи нових та старих атомних реакторів — таке майбутнє цей Кабмін приготував для наших дітей. Україна і так має невирішені проблеми зі зберіганням та утилізацією ядерних відходів, які жодний уряд в світі досі не вирішив».

«Складова Енергетичної стратегії, проект добудови ТГАЕС — економічно збиткового, екологічно небезпечного та технологічно застарілого об’єкта енергетики — ще на початку дев’яностих років минулого сторіччя, в Україні було визнано таким, що суперечить чинному природоохоронному законодавству, — каже Віктор Мельничук, Національний Екологічний центр України. — Тоді будівництво було припинено, і реанімували його лише в період ствердження найганебніших кучмівських традицій, спекулюючи на сумнівній, і ніким публічно не доведеній «економічній доцільності». При цьому, будівельники ТГАЕС постійно приховують справжню мету будівництва — забезпечення комплексу ПуАЕС додатковими водними ресурсами Пд. Бугу для цілей охолодження трьох діючих енергоблоків АЕС та тих, що планується збудувати. Після запуску в експлуатацію ТГАЕС та підняття рівня Олександрівського водосховища буде незаконно затоплено найкращу частину РЛП «Гранітно-степове Побужжя», а з нею і святиню українського народу, якою пишаються всі українці перед світовою спільнотою — урочище Бузький Гард. Протягом 17 років народні депутати України, діячі науки і культури, природоохоронці, козацькі та релігійні організації, широка громадськість неодноразово висловлювали свою негативну позицію щодо цього будівництва, вимагали і вимагають обов’язкового дотримання положень чинного законодавства. Не зважаючи на це, уряд Єханурова, нехтуючи протестами міністра охорони навколишнього природного середовища, міністра культури, незгодою інших членів Кабміну, нещодавно прийняв незаконне рішення про затоплення Бузького Гарду».

У відкритому листі Президентові, лідерам фракцій ВРУ, депутатам, в.о. прем’єр-міністра, який учасники акції розповсюджують під час акції, зазначається, що в Україні зростає смертність малюків віком до 1 року. Так, якщо в 2004 році вона складала 9 дітей на 1 тисячу новонароджених, то в 2005 — вже 10, а в 2006 —  вже 11. Зростання дитячої смертності до 1 року викликане збільшенням уроджених вад розвитку, що є визнаним в усьому світі маркером екологічного неблагополуччя.

«Головна проблема полягає в тому, що екологічна політика не є державним пріоритетом України, — говорить Ганна Голубовська-Онісімова з Всеукраїнської екологічної громадської організації «МАМА-86». — Більше того, можна говорити про зростаючу маргіналізацію екополітики у спектрі політичних і соціально-економічних проблем, що виявляється у повсюдному і повсякденному недотриманні екологічного законодавства, у домінуванні галузевого підходу при вирішенні проблем розвитку України, у непрозорому і неефективному використанні природоохоронних коштів, у зниженні спроможності екополітики вирішувати екологічні проблеми, у відсутності політичної волі щодо прийняття та реалізації стратегічних екологічних документів. Україна є однією з не багатьох країн в Європі, в якій відсутні «Національна стратегія сталого розвитку» і «Національний план дій з охорони навколишнього середовища».

З 12:00 до 13:00 біля будівлі Секретаріату Президента України учасники акції «Зеленого майдану» нагадали Президентові про проект Указу щодо пріоритизації екологічної політики, який на його прохання, висловлене під час перших Президентських слухань «Виклики, породжені свободою» (28 листопада 2005 року), було подано робочою групою екологічних громадських організацій в січні 2006 року. Не отримавши відповіді, громадські організації повторно внесли проект указу з обґрунтуванням до Секретаріату. Проект рішення Президента України передбачає нагальні заходи з програмного, інституційного, ресурсного, законодавчого та інформаційного забезпечення екологічної політики в Україні.

«Таке ставлення до екологічних проблем з боку Секретаріату Президента нас вже не дивує, — каже Сергій Федоринчик з української екологічної асоціації «Зелений світ». Більше року тому ми направили сюди листа «Суспільство потребує ефективної екологічної політики» за підписом 125 громадських екологічних організацій, але відповіді не отримали й досі.

Більше можна дізнатися на www.zeleniymaidan.org.ua

Наша кампанія НЕ пов’язана з діяльністю жодної з політичних партій.

Для контактів:

Тел.: 278-77-49, 278-31-01, моб. 8 (067) 465-70-46, Ганна Голубовська-Онісімова
Тел.: 238-62-60, моб. 8 (050) 545-75-74, Віктор Мельничук