Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Перетворимо сміття на ресурс — разом

ПРЕС-РЕЛІЗ

Київ, 28 липня 2006 року

Всеукраїнська екологічна громадська організація (ВЕГО) «МАМА-86» провела прес-клуб «Хто звільнить столицю від сміття: діалог секторів». Під час прес-клубу було обговорено нагальні проблеми поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) в Україні та у Києві, а також презентовано діяльність ВЕГО «МАМА-86» в рамках проекту «Перетвори сміття на ресурс».

З метою висвітлення даної проблеми з різних точок зору в прес-клубі взяли участь провідні фахівці органів влади, бізнесу та громадськості.

«Основна проблема, яку ми вбачаємо у галузі поводження з відходами, це — тарифна політика. У багатьох містах тарифи не переглядалися протягом 5—6 років, — зауважив Олександр Павлович Ігнатенко, заступник начальника управління благоустрою та комунального обслуговування Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України. — Людина виробляє близько 1 м куб. відходів на місяць. Зараз кожен із нас платить близько однієї гривні на місяць, а послуги по збору, вивезенню, утилізації, захороненню цього об’єму складають 10 грн. Але в середу Кабінет міністрів затвердив новий порядок формування тарифів згідно із законом про житлово-комунальні послуги. Нова вартість буде включати всі операції, пов’язані з поводженням із відходами — від збирання до захоронення. Ми очікуємо, що нормалізація в тарифній політиці, сприятиме входженню інвесторів та приватного капіталу в цю галузь».

Протягом прес-клубу також було обговорено стан житлово-комунальної галузі в Україні, зокрема поводження з ТПВ у м. Києві. Так, за словами Максима Олександровича Баринова, начальника відділу санітарної очистки Головного управління комунального господарства, Київським міським головою затверджено план впровадження з 2006 року технології роздільного збору відходів. У м. Києві розпочато проект у 10 ЖЕКах:

  • створено постійну робочу групу, яка відповідає за забезпечення зворотного зв’язку з населенням, контроль за реалізацією заходів, аналіз проблем та термінове реагування;
  • розроблені плакати, які будуть доставлятися в кожну квартиру;
  • закуплено 925 контейнерів;
  • виділено понад 2 млн. грн..

Перша ластівка — Дарницький район, ЖЕК 203, в якому вже запроваджене роздільне збирання: розставлені контейнери, проведена робота з мешканцями тощо.

За словами Вячеслава Орлова, голови правління ВАТ «ГРІНКО-Центр»: «Проблема підвищення тарифів за послуги, яка повністю лягає на плечі мешканців, може значно спроститися завдяки участі великого бізнесу в утилізації відходів. Є чимало прикладів за кордоном: «Зелена точка» в Німеччині, екопункти в Польщі тощо. Аби на ринку поводження з відходами з’явилися бізнесові структури, потрібно економічне підґрунтя, і тоді бізнес вирішить сам усі проблеми. На жаль, зараз умови ще не зовсім сприятливі, але місто працює над стратегією. Ситуація в цій галузі зараз в мінімальній точці, а це значить, що потенціал велетенський».

Учасники прес-клубу одноголосно визнали важливість проведення інформаційно-просвітницької роботи серед мешканців м. Києва та України щодо роздільного збору сміття з метою подальшого його використання, адже раціональне поводження з ТПВ може допомогти не тільки ощадливо використовувати природні ресурси, але й покращити якість довкілля в цілому.

Під час прес-клубу ВЕГО «МАМА-86» представила результати втілення проекту «Перетвори сміття на ресурс», який реалізовувався за підтримки Постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики та Управління охорони навколишнього природного середовища Київської міської державної адміністрації. Одним з основних результатів втілення проекту стала поява карт-схем десяти адміністративних районів міста Києва з оновленими та доповненими позначеннями пунктів прийому вторинної сировини. Карти-схеми будуть розповсюджені у адміністративних районах, а також з ними можна ознайомитися на офіційному сайті ВЕГО «МАМА-86».

Контакти:
Валентина Слівінська, інформаційний менеджер ВЕГО «МАМА-86»
8 (044) 278-77-49, 8 (044) 279-55-14
e-mail: