Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Участь громадськості у вирішенні проблем з водопостачанням та санітарії для всіх в Україні

ПРЕС-РЕЛІЗ

20 вересня 2006  року в рамках IV Міжнародного водного форуму «AQUA Україна — 2006» відбувся семінар «Участь громадськості у вирішенні проблем з водопостачанням та санітарії для всіх в Україні», який проводила Всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86» (ВЕГО «МАМА-86») спільно з громадською організацією «Жінки Європи за спільне майбутнє» (WECF) за участі Української Водної Асоціації.

Під час семінару були обговорені проблеми доступу до безпечної води та умов санітарії в сільській місцевості України, головні проблеми сектору сільського водопостачання та водовідведення, проведена презентація результатів впровадження трирічного проекту «Співпраця задля сталого розвитку села: водопостачання, екосанітарія та органічне землеробство».

Одним із пріоритетних напрямків проекту було покращення доступу сільського населення до безпечної питної води. Діяльність за напрямком була спрямована на роботу зі сільськими громадами та місцевою владою, проведення досліджень ситуації на місцях, інформаційно-просвітницьку роботу на рівні громад, впровадження термінових і довгострокових технічних рішень.

Інформаційно-просвітницькою роботою було охоплено населення трьох проектних сіл, близько 8,5 тисяч жителів. Майже 700 жителів сіл отримали безпосередню користь від реалізації пілотних програм проекту, а саме: у с. Ворохта завдяки прокладці додаткової гілки у 195 м 100 жителів центральної частини селища отримали можливість підключитися до центрального водогону, було очищені п’ять громадських колодязів, воду з яких вживають близько 100 жителів селища. У с. Бобрик відремонтовано два шкільних колодязі для місцевої школи. У с. Вертіївка збудована свердловина для забезпечення водою дитячого садочка. У с. Гожули відремонтовано громадський колодязь, яким користується 96 сімей (біля 280 жітелів). Завдяки громадським слуханням та активізації роботи громадських комітетів  вдалося зрушити питання реконструкції водогонів с. Гожули та Ворохти, привернути увагу районних та обласних рад та державних структур. В результаті чого у 2005 р. сільські громади отримали бюджетні кошти на заміну магістральних водогонів і ще 2000 мешканців проектних сіл покращили доступ до питної води.

В межах проекту велася активна інформаційно-просвітницька робота з проблем управління стічними водами та представлення екосанітарних технологій їх вирішення, реалізовані 9 проектів із демонстрації екосанітарних технологій — будівництва екосанітарних туалетів у трьох селах.

На семінарі також було зазначено, що під час проведення проекту було виявлено ряд суттєвих перешкод щодо вирішення проблем водовідведення в Україні, а саме: брак інформації, кадрових та фінансових ресурсів на місцях, ігнорування наявних проблем та відсутність уваги на всіх рівнях влади до ситуації у сільській місцевості з водовідведенням та утилізацією стічних вод та відходів. Відзначається низький рівень культури утримання систем водовідведення та дотримання правил гігієни. Актуальною лишається задача широкої просвітницької роботи серед всіх верств сільського населення, особливо дітей та жінок, щодо проблем питної води та здоров’я, правил особистої гігієни.

Учасники семінару відзначили, що впровадження нових технологій потребує забезпечення власними експертами; розвитку законодавства, ринку технологій та виробництва відповідного обладнання.

 

Інформаційна служба ВЕГО «МАМА-86»
Телефони: 278-77-49, 278-31-01, 279-55-14