Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

ПРЕС-РЕЛІЗ

Кампанія «За пріоритезацію екологічної політики»

З1 січня 2007 року о 14:00 в інформаційному агентстві УКРІНФОРМ Всеукраїнська екологічна громадська організація (ВЕГО) «МАМА-86» провела прес-конференцію на тему «За пріоритезацію екологічної політики».

Поточний кризовий стан навколишнього природного середовища та пов’язаного з цим чинника здоров’я населення становить загрозу для національної безпеки України. Головна проблема полягає в тому, що українська екологічна політика є неефективною. Головною причиною неефективності екологічної політики є її низький пріоритет в державі і відсутність політичної волі змінити ситуацію. Політичні сили, які склали в 2006 році правлячу коаліцію в Верховній раді України, схоже, сприймають екологічний чинник взагалі так само, як і їх попередники —  як перешкоду для економічного зростання України.

Президент ВЕГО «МАМА-86» Ганна Голубовська-Онісімова заявила, що українська економіка росте без плану розвитку і модернізації, на застарілій матеріально-технічній базі, в тій самій деформованій структурі народного господарства, що була успадкована від СРСР і різниться високою питомою вагою ресурсномістких та енергоємних виробництв, зношеність основних фондів на яких становить 70—80%. Економічні пріоритети витіснили природоохоронні в стратегії економічного і соціального розвитку на 2007 рік, обмеження природно-ресурсного потенціалу та медико-демографічна криза не беруться до уваги. Замість абсолютного зменшення забруднення, планується відносне до ВВП зменшення, або, іншими словами, збільшення забруднення меншими темпами! А об’єкти природно-заповідного фонду замість більше 7,5% території України ледве дотягнуть до 5%.

Таке ставлення з боку правлячої верхівки до проблем охорони природи та її ресурсів сприяє масовим порушенням законодавства в цій царині, плодить свавілля і безкарність. Прикладом може слугувати важкі проблеми з природно-заповідним фондом України.

Голова Національного екологічного центру України Сергій Таращук зауважив про зволікання щодо виконання Закону про розвиток Національної екологічної мережі на період до 2015 р. і перешкоджання органами центральної влади на місцях, органами місцевого самоврядування, іншими державними відомствами-монополістами створенню національних природних парків «Гранітно-степове Побужжя» і «Кінбурнська коса». Незаконне рішення про знищення Бузького гарду, відновлення горезвісного проекту за рахунок дунайського біосферного заповідника, прийняття рішення про зняття заповідного статусу з Національного природного парку Гуцульщина, заповідного урочища «Корналовичі» і ще близько 200 заповідних об’єктів на землях Держлісфонду у 2005—2006 роках говориїть про втрату Державою загальнонаціональних пріоритетів у збереженні особливо цінних земель, про системне розкрадання і знищення нашого довкілля – першої і головної умови формування, становлення і існування української нації.

Більше двох років триває кампанія природоохоронних організацій України «За пріоритизацію екологічної політики». Громадські організації взяли участь у перших Президентських слухання «Виклики, породжені свободою», провели круглий стіл  на тему «Екологічна політика в Україні до і після виборів: як досягти позитивних змін?», утворили добровільну неполітичну спілку природоохоронних організацій «Зелений майдан» та провели акції протесту, пікети, просвітницькі заходи для населення, підготували і подали обґрунтування і проект Указу Президента «Про пріоритезацію екологічної політики», реалізували проект «Громадське лобіювання першочергових рішень влади для підвищення ефективності екологічної політики». Підготовлені рекомендації будуть лобіюватися далі добровільною спілкою природоохоронних НУО «Зелений майдан».

Стегній Олександр Григорович, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України презентував результати експертного дослідження та Грінкевич Лідія Едуардівна, координатор проекту ВЕГО «МАМА-86» розповіла про результати впровадження проекту «Громадське лобіювання першочергових рішень влади для підвищення ефективності екологічної політики».

«Громадські організації вважають, і це визнано цивілізованим світом, що насамперед, в державі екологічна складова має набути не меншої ваги, ніж економічна чи соціальна. Найголовніша ціль для виходу з екологічної кризи, в якій знаходиться Україна — виявлення ДЕРЖАВНОЇ політичної волі і затвердження чіткого вектору на вимірювальне покращення ситуації. Для цього Верховна рада, Президент України повинні надіслати суспільству чіткий сигнал щодо надання пріоритетності екологічній політиці. Відповідна Постанова Верховної ради України могла б покласти початок процесу інтеграції екологічної складової до стратегії економічного і соціального розвитку держави. Статус Міністра охорони довкілля має бути підвищений. Міністр охорони навколишнього середовища має бути включений до постійного складу Ради національної безпеки і оборони. Потрібно ввести посаду віце-прем’єра зі сталого розвитку, який міг би координувати інтеграційний підхід до вирішення проблем економічного, соціального та екологічного розвитку в комплексі. Його роботу могла б підтримувати новостворена Агенція зі сталого розвитку і відповідний структурний підрозділ секретаріату КМУ. Для розгляду цих рекомендацій народним депутатам і громадськості, потрібно підготувати і провести Парламентські слухання з ефективності екологічної політики та сталого розвитку. Для розвитку діалогу громадськості та ВРУ з питань, що стосуються довкілля необхідно утворити Громадську раду при Комітеті з екологічної політики і розпочати вже нарешті працювати Громадській раді при КМУ», — завершила виступи Ганна Голубовська-Онісімова.

Аудіозапис прес-конференції знаходиться у доданому файлі.