Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Хімічні загрози в нашій оселі?! Як їх уникнути

Прес-реліз

25 червня 2007 року

24 червня 2007 року на вул. Хрещатик була представлена пересувна виставка соціально-екологічного спрямування «Хімічні речовини в побуті». Захід підготований Всеукраїнською екологічною громадською організацією «МАМА-86».

З 12:00 до 18:00 години на центральній вулиці столиці  всі бажаючі безкоштовно могли завітати до імітованої звичайної оселі, де в різних кімнатах були представлені небезпечні хімічні впливи, на які може наражатися кожний із нас. Виявляється, що ми інколи навіть не підозрюємо про ті хімічні загрози для здоров’я людини та довкілля, що приховані в, здається, рідному домі. Уже не говорячи, що кожний із нас використовує побутові хімічні засоби для полегшення власного життя. Альтернативи та способи уникнення впливів токсичних хімічних речовин були представлені на виставці «Хімія в побуті».

Наприклад, звичні й корисні овочі містять нітрати та пестициди, а запобігти їх негативному впливу на здоров’я можна простим їх вимочуванням перед споживанням. Зручна у користуванні мікрохвильова піч є причиною не лише підвищення ризику ракових захворювань внаслідок випромінювання,  але й утворення токсичних речовин в їжі. Деякі меблі в нашій квартирі є джерелом випаровування небезпечних газів, тому варто щонайменше звернутися до спеціалізованих магазинів. Усе це та багато іншого було представлено на виставці.

Чи замислюється середньостатистичний споживач в Україні, що потрібно звернути увагу на склад товару, який він обирає в магазині? Як виявилося в результаті проведення заходу він просто є жертвою привабливого пакування та рекламних роликів. Щоб простіше було кожній зацікавленій у збереженні власного здоров’я та безпеки довкілля людині зорієнтуватися саме у виборі товару та не запам’ятовувати безліч хімічних речовин, які варто уникати або мінімізувати у своєму житті, розповсюджувався кишеньковий довідник «Як захистити себе від токсичних хімічних речовин», а також й інші екологічні інформаційні матеріали.

Організатори сподіваються, що представлений проект стане кроком на шляху до формування споживацької культури. Задля уникнення екологічних загроз, з якими ми зіткнулися на даному етапі, — це основа подальшого (збалансованого) розвитку українського суспільства. Представлення виставки «Хімія в побуті» — інтерактивний спосіб показати як одна людина без зусиль може забезпечити власну безпеку, безпеку своїх близьких,  а також не загрожувати довкіллю своїми зростаючими тенденціями споживання.

Виставка «Хімія в побуті» проводилася за підтримки Шведського товариства охорони природи в рамках всеукраїнського екологічного автобусного туру, що перевозив представлену виставку ще шістьма містами України. Загальна кількість відвідувачів виставки близько 8 тисяч чоловік, серед яких прості українські споживачі різного віку, а також представники місцевої влади і державних закладів, виробники товарів та послуг.

Детальніша інформація:
Тел: +38(0)44 4561338
E-mail: