Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Прес-реліз

День води 2008 року присвячений темі «Санітарія»

18 березня 2008 року ВЕГО «МАМА-86» та КП «Водно-інформаційний центр» Київської міської державної адміністрації провели прес-клуб, присвячений Всесвітньому Дню води та Міжнародному року санітарії.

Генеральна Асамблея ООН вирішила визначити 2008 рік — Міжнародним роком санітарії (Резолюція ГА ООН 61/192 від 20 грудня 2006 р.) та закликала Країни — члени та структури ООН використати переваги та можливості Міжнародного року санітарії задля підвищення поінформованості щодо важливості санітарії та активних дій на всіх рівнях з покращання доступу до базових умов санітарії. День води 2008 року, що проводиться 20 березня, присвячується питанням санітарії та забезпеченню людей гідними базовими санітарними умовами.

В Україні проблема поліпшення доступу громадян до безпечної питної води напряму залежить від того, як вирішується проблема водовідведення, забезпечення жителів міст і сіл елементарними санітарними умовами. Для вирішення проблем санітарії потрібно зняти табу з цієї теми, що стосується кожного та привернути увагу до реалій у галузі каналізації та туалетів. Безпечні санітарні умови — це основа людської гідності та добробуту, благополуччя суспільства та охорони довкілля.

В Україні щорічно обсяги осадів та мулу на очисних спорудах зростають на 40 млн. тонн, для їх розміщення необхідно додатково виділяти 120 га під мулові майданчики. За оцінками експертів 0,9 млрд. м3 стічних вод (20% загального обсягу стічних вод) щорічно накопичуються у септиках або скидаються використовуючи інші неконтрольовані (туалети з вигрібними ямами) методи та способи. З оцінками ВООЗ щорічно 25% населення України підпадає під ризик захворювань, пов’язаних із вживанням недоброякісної води.

В роботі клубу взяли участь 25 учасників, що представляли 14 ЗМІ національного та місцевого рівня.

Директор КП «ВІЦ» Попов Олександр Юхимович представив роботу Музею води та запросив представників ЗМІ до участі та співпраці в інформаційних заходах «Музею води» до Дня води.

Про виклики та завдання Міжнародного року санітарії розповіла Цвєткова Ганна — ВЕГО «МАМА-86», національний координатор WSSCC. «В Україні сьогодні найбільш незахищеними залишаються діти. Серед 20 тисяч українських шкіл не підключені до централізованого водопостачання та локального водопроводу 18% закладів, з них у сільській місцевості — 95%. Не мають централізованого каналізування та не підключені до локальних очисних каналізаційних споруд — 41% шкіл, 39% шкіл каналізовані на вигріб, з них у сільській місцевості — 87%. Деякі школи взагалі не каналізовані». З 2008 року ВЕГО «МАМА-86» розпочинає новий проект «Безпечна санітарія, гігієна та гідність», який пройде у 10 місцях і буде присвячений просвітницькій роботі серед громадян щодо питань санітарії та гігієни. В рамках проекту планується будівництво екосан туалетів для сілких шкіл та домогосподарств». Проект виконується у співпраці з Міжнародною мережею «Жінки Європи за спільне майбутнє» за фінансової підтримки французького фонду FONDATION ENSEMBLE та MFS, Нідерланди.

ВЕГО «МАМА-86» запросила журналістів взяти участь у конкурсі на кращу публікацію «Українцям — гідні умови санітарії!». Конкурс триватиме з 18 березня до 25 жовтня 2008 р. і має призовий фонд для переможців. Результати конкурсу будуть оголошені на Всесвітній день туалетів — 19 листопада 2008 р.

Санітарно-гігієнічну ситуацію в м. Києві представив заступник Головного санітарного лікаря м. Києва — Пастушенко Сергій Григорович: «Питна вода в Києві найкраща серед міст України, проте є питання з водорозподільною системою… Викликає занепокоєння розбудова приватного сектору та забезпечення його централізованим водовідведенням». Як повідомив Заступник Головного санітарного лікаря столиці, серед санітарно-гігієнічних проблем столиці викликають стурбованість питання переробки твердих відходів, шуму та транспортного забруднення атмосфери міста а також проблеми радіо-магнітного забруднення.

Виступ експерта Корчак Галини Іванівни, с.н.с. Інститут гігієни та медичної екології ім. Марзєєва, стосувався вірусних інфекцій з водним шляхом передачі. Офіційна статистика свідчить про спад захворювань на вірусний гепатит А, проте є значний ризик інших вірусних захворювань, які, нажаль, ще сьогодні не діагностуються українськими лікарями. Впровадження СанПіну 1996 року могло б значно покращити контроль за якістю водопідготовки. В інституті ім. Марзєєва запропоновано технології модернізації технологій водопідготовки за допомогою різних нових реагентів, що значно підвищує ефективність процесів очистки та підготовки якісної води щодо вірусного забруднення.

Ситуацію з водопостачанням та якістю води у Києві представив головний інженер ВАТ «АК «Водоканал» Костюк Володимир Андрійович. «Колектив підприємства подає місту якісну воду, за останні роки значно модернізована технологія знезараження, змінені реагенти, застосовуються нові флокулянти. Проте лишаються проблема якості води у джерелі. Протягом минулого року через нафто забруднення води в районі водозабору Водоканал був змушений відключати забір такої води. Водоканал готовий приєднатися до акцій щодо охорони джерел водопостачання».

Учасникам прес-клубу був презентований документальний фільм про проблеми санітарії сільської школи та надано інформаційні матеріали щодо тематики Дня води 2008 року.

Всесвітній День Води був започаткований ООН з метою проведення широкої інформаційно-просвітницької роботи та привернення уваги громадськості до проблем води та водовідведення. Значна роль у цій роботі належить засобам масової інформації. Запрошуємо до співпраці.

За додатковою інформацією звертайтеся до Чижмакової Наталі (ВЕГО «МАМА-86», електронна пошта , тел. 456-13-38) та Берегового Олександра (КП «Водно-інформаційний центр», електронна пошта , тел. 486-61-23)

Додаткові матеріали:

«Міжнародний рік санітарії — факти про санітарію» (PDF, 442 кб)

«Факти про водопостачання та санітарію в Україні» (PDF, 604,3 кб).

Брошура «2008 рік та День води 2008 року присвячені проблемам санітарії»