Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Бювети Києва

Результати громадського рейду ВЕГО «МАМА-86»
з перевірки стану утримання

(Квітень—-травень 2002 року)

Нині у різних районах Києва споруджено 152 бювети. Головним чином вода забирається з двох горизонтів: юрського та сеноманського, — з глибини від 100 до 350 м, що мають надійний природній захист. За даними СЕС, якість води цих горизонтів знаходиться у межах Держстандартів. У порівнянні з поверхневими водами води артезіанських свердловин мають підвищені показники щодо мінералізації, вмісту заліза, марганцю та сірководню.

До Дня Землі ВЕГО «МАМА-86» прийняла рішення провести громадський рейд з перевірки стану утримання бюветів міста. У проведенні акції, що тривала з 20 квітня до 11 травня, взяли участь 12 членів та волонтерів «МАМА-86». Під час рейду було обстежено 74 бювети в усіх районах Києва: Дарницькому (12), Деснянському (15), Дніпровському (17), Голосіївському (8), Оболонському (3), Печерському (3), Подільському (5), Солом'янському (2), Святошинському (3) та Шевченківському (6).

В результаті проведення рейду було встановлено:

З 74 бюветів не працювало повністю лише два бювети (на перехресті вул. Артема і вул. Кудрявський узвіз, а також на вул. Костичева, 2), а на території 10 бюветів не працювали один або два крани.

Інформаційними стендами облаштовані 72% бюветів. При цьому загальну інформацію мав кожний другий бювет (57%), а інформація про хімічний стан води у бюветі — у 62%. У більшості випадків така інформація наведена за 15—17 показниками. У 67% дані про хімічний стан води в бюветі надані різними підрозділами міського водоканалу, у 8 випадках з 46 інформація наводилася за підписом відповідальної особи. Цікаво відзначити, що інформацію про хімічний склад води в одному з перевірених бюветів надано Малою Академією наук України. Слід зазначити, що інформація поновлюється рідко і частіше є там, де бювет відкрито нещодавно (у 2002 році). Часто в інформації про хімічний стан води не вказана дата проведення аналізу (63% випадків наведення інформації). Загальне зауваження до форми подання інформації — дуже малий формат, листівка висить високо, отже цифри погано видно або й зовсім не можна розгледіти.

Серед наведеної інформації є дані про організації, відповідальні за утримання бювету (головним чином, ЖЕКи), водопостачання (Київводоканал) та контроль (лабораторії водоканалу та міська або районна СЕС). У двох випадках наведена інформація щодо того, за чиїм рішенням та з чиєю допомогою збудовано бювет, яка організація брала участь в оснащенні бювету. У трьох випадках наводилися нормативні дані щодо якості води. Скрізь, де була наведена інформація про якість води, показники знаходилися в межах норм. Жодної інформаційної справки щодо цінності або щодо впливу на здоров'я артезіанської води нами не було зафіксовано. За суб'єктивною оцінкою учасників рейду, 76% бюветів мали хороший стан майданчику. При цьому, на території 45% бюветів, хоча всі вони забезпечені стоком, стояли калюжі. На території кожного третього бювету спостерігалося сміття, а вода текла з кранів кожного 5-го бювету.

Таким чином, під час громадського рейду був перевірений стан майже половини київських бюветів.

Приємно констатувати, що більшість бюветів працюють та підтримуються у хорошому стані, забезпечені інформаційними стендами, які містять основну інформацію про:

  • дату/рік відкриття бювету;
  • горизонти, з яких забирається вода;
  • відповідальних за санітарний стан та водозабезпечення з вказівкою контактних телефонів.

Однак питання інформування населення залишається недостатньо вирішеним. Головне зауваження щодо формату полягає у тому, що інформація про хімічний склад скрізь подана на аркуші формату А4 дрібним шрифтом, стенди розміщені високо, отже інформацію складно навіть прочитати. До того ж, у переважній більшості таблиці з показниками аналізу води не супроводжуються наведенням нормативних показників, заключним висновком та підписом контролюючої організації. Тому інформація не відповідає на головні запитання, що виникають у споживачів і з якими вони звертаються до інформаційної служби «Екотелефон» ВЕГО «МАМА-86»:

  • яка якість води в бюветі?
  • чим вона краща за водопровідну?
  • як вона впливає на здоров'я?

Немає інформації про те, як часто має проводитися контроль. Більш активно інформують про себе фірми, що брали участь в обладнанні бювету.

Серед перевірених бюветів, тільки один (вул. Просвіти, 5) має яскраве звернення до громадян берегти обладнання та підтримувати чистоту на території бювету, що побудований за народні кошти і для людей. На думку ВЕГО «МАМА-86», такий захід є сьогодні необхідною і доцільною формою виховання дбайливого ставлення громадян до спільного майна громади Києва.

На етапі підготовки організатори рейду намагалися знайти правила або інший державний нормативний документ щодо правил утримання та поводження з бюветами. Таких інструкцій або правил ще й досі не існує. Ситуація досить незрозуміла: в Києві, та й по всій Україні розширюється використання артезіанської води, працюють сотні бюветів, але й досі немає державних правил та нормативів щодо утримання цих споруд колективного забезпечення громадян питною водою. Яких правил мають дотримуватися споживачі? Не зрозуміло, чи можуть люди вмиватися, митися на території бювету? Чи можна мити машину у 5 метрах від бювету, набираючи з нього для цього воду? Такі сцени ми спостерігали під час рейду. Знов-таки, як часто має контролюватися якість води в бюветі? Чи повинна ця інформація доводитися до громадян? Якщо так, то ким і як? Хто за це відповідає?

Контакт:
Анна Цвєткова
Лідія Грінкевич
тел.: (044) 278-77-49, 278-31-01
факс: (044) 279-55-14