Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Звіт про участь у публічних дебатах та робочій конференції «Жінки для води» у Нідерландах 3—5 березня 2005 року

3—5 березня 2005 року делегація з 5 учасників пілотного проекту екосанітарії у с. Гожули взяла участь у двох подіях щодо обговорення проблем води та санітарії у Нідерландах: у громадських дебатах в Гаазі та конференції «Жінки для води» у Соестерберзі.

3 березня у Гаазі відбувся третій тур публічних дебатів «На кінці труби» з підготовки позиції Нідерландів щодо питань пошуку сучасних підходів для вирішення проблем водопостачання, санітарії та людських поселень, що стоять на порядку денному 13 Сесії Комісії зі сталого розвитку (13 КСР) ООН, яка відбудеться 11—22 квітня 2005 року у Нью-Йорку. Дебати розпочалися у січні 2005 року.

Тема дебатів 3 березня стосувалася проблем санітарії в Європі та за її межами, обговоренню нових шляхів їх вирішення. Відкриті дебати проходили за участю представників різних міністерств Нідерландів, учасників офіційної делегації Нідерландів у Нью-Йорку, представників різних голланських організацій, що займаються вирішенням проблем водопостачання та санітарії. До участі у дебатах 3 березня в якості одного з основних доповідачів та члена журі була запрошена Цвєткова Анна. Для ведення дискусії були представлені такі основні виступи: щодо завдання офіційної делегації Нідерландів щодо участі у 13 КСР — Джоеп Бій мер Міністерство Закордонних справ Нідерландів; стан та проблеми санітарії в Україні, Цвєткова, МАМА-86, Україна; децентралізація в управлінні в галузі водовідведення: досвід Мексики Рон Соуер, Sarar Transformacion SC, Мексика; глобальний баланс поживних елементів на прикладі гео-політики фосфору — Арно Роземарін, Стокгольмський Інститут довкілля, Швеція.

Напрацьовані під час дебатів рекомендації були передані представникам офіційної делегації — послам на 13 КСР та у профільні міністерства Нідерландів (закордонних справ, транспорту та соціальних справ, водного управління).

4—5 березня більш ніж 120 представників з країн Африки, Азії, Південної Америки та Європи взяли участь у робочій конференції «Жінки для води», організаторами якої були жіночий альянс «Жінки — для води, вода — для жінок», Жінки Європи за спільне майбутнє. Конференція відбулася за підтримки Жіночої Ради Нідерландів.

В рамках конференції відбулося крім пленарних засідань та презентацій, круглі столи та засідання робочих груп (РГ). На цих засіданнях РГ були розглянуті 8 конкретних проблем водопостачання та санітарії з 8 різних країн. Одна з РГ працювала протягом трьох засідань над проблемами водопостачання у с. Гожули Полтавського району. До участі в роботі РГ були запрошені голландські експерти з проблем питної води та санітарії, банків, громадських організацій, що працюють над вирішенням зазначених проблем.

Українська делегація складалася з 5 членів: національного та регіонального координаторів проекту «МАМА-86», директора Гожулянської школи, депутата обласної ради депутатів, голови комісії ОР з проблем екології, викладача Полтавського національного технічного університету. У ході обговорень вдалося всебічно обговорити проблеми водопостачання та водовідведення, отримати цінну інформацію щодо проблеми фтору у воді та можливостей її вирішення, визначити пріоритети майбутнього проекту.

Результати конференції були висвітлені у прес-релізі «Від витоків до головного русла», який був розповсюджений напередодні Міжнародного Жіночого Дня — 8 березня.

 

 




Пілотні проекти

Будівництво екотуалетів