Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Стійкий розвиток для всіх:
екосанітарія та управління стічними водами
в сільській місцевості в Україні

Проект виконується в рамках Програми «Вода та санітарія» у партнерстві з Жінками Європи за спільне майбутнє (WECF) за фінансової підтримки приватного фонду Fondation Ensemble, Франція.

Українські учасники проекту: «MAMA-86-Одеса», «MAMA-86-Севастополь» та «МАМА-86-Тернопіль». Координує впровадження проекту головний офіс ВЕГО «МАМА-86» у Києві.

Термін впровадження: 1 вересеня 2005 р. — 30 серпня 2006 р.

Проект спрямований на покращання рівня життя населення у сільській місцевості шляхом забезпечення належними умовами гігієни та санітарії (екосанітарії) та вирішення проблем стічних вод із залученням громадськості та розвитком співпраці всіх зацікавлених сторін.

Задачі проекту:

  1. Привернути увагу до проблем охорони поверхневих та ґрунтових вод, що в багатьох місцях використовується для пиття, сприяти поліпшенню екологічної ситуації та здоров’я населення у сільській місцевості.
  2. Впровадити два пілотних проекти в 2-х селах за напрямками:
    • безпечне водопостачання;
    • еко-санітарія — будівництво еко-туалетів.
  3. Посилити роль та потенціал сільських місцевих громад (зокрема жінок) з метою:
    • активізації участі мешканців у економічному, соціальному та екологічному розвитку на селі;
    • відстоювання власних інтересів у процесі прийняття важливих рішень на місцях.

Проект впроваджується у 2 селах:

  • с. Степанівка Одеської області
  • с. Передове (заповідна територія, літній табір для школярів) Байдарська долина, АР Крим.

Проект передбачає:

  1. Проведення інформаційної роботи на національному та місцевому рівнях (семінари-тренінги) з питань безпеки питної води та водопостачання, захисту джерел водопостачання, гігієни та екосанітарії за участю провідних фахівців з Норвегії, Швеції, Німеччини, Нідерландів та України, що сприятиме розповсюдженню ідей екосанітарії на регіональному, національному на міжародному рівнях.
  2. Впровадження пілотних проектів у двох селах Одеської та Севастопольської областей за визначеними пріоритетними напрямками з вирішення конкретних місцевих проблем. Головне завдання пілотів — реалізувати ефективне технічне рішення проблем санітарії, яке задовольняло б вимогам: технічно ефективне, ресурсно-зберігаюче, екологічно безпечне/дружнє, економічно спроможне та доступне для місцевої громади.
  3. Збір інформації про можливості розвитку екосантехнологій в Україні: створення інформаційної бази даних щодо законодавчої бази з питань водовідведення (впровадження екосанітарних технологій) і поводження з відходами життєдіяльності людини, вивчення ринку санітарного обладнання.

Проект є продовженням роботи з впровадження екосанітарії в Україні як нового підходу до вирішення проблем побутових стічних вод та базується на попередньому практичному досвіді та знаннях, отриманих у Водній кампанії ВЕГО «МАМА-86» та спільному з WECF проекті «Співпраця задля сталого розвитку на селі».

Хід виконання проекту:

13 червня 2006 р. — завершено будівництво екосан туалету на території молодіжного літнього табору с. Передове (АР Крим). Принципові особливості цього туалету:

  • роздільний збір сечі та фекалій з подальшим використанням їх як органічних добрив;  
  • збір дощової води на технічні потреби табору.

10 травня 2006 р. — початок роботи тренінгу з будівництва приватного еко туалету в с. Степанівні. Тренінг проводить експерт з екосанітарії Стефан Дигінер з Гамбурзького Технічного університету (TUHH).

10—26 травня 2006 р. — візит експерта з екосанітарії Стефана Дигінера з Гамбурзького Технічного університету (TUHH) у с. Степанівка та с. Передове для консультацій з впровадження пілотів та проведення тренінгу з будівництва екосан туалетів.

5—20 травня 2006 р. — проведення тендеру на визначення будівельної організації для будівництва екосанітарного туалету для сільської школи с. Степанівка, Одеської області.

15—25 березня 2006 р. — проведення інформаційних акцій до Всесвітнього Дня води та Тижня санітарії та гігієни у Києві, Севастополі та в Одесі.

23—25 березня 2006 р. — проведення ГЕО «МАМА-86-Севастополь» екологічної акції та інформаційної кампанії з нагоди Всесвітнього Дня води. »»»

23 березня 2006 р. — святкування Всесвітнього дня води ГЕО «МАМА-86-Одеса» у с. Степанівка Одеської області. Під час свята було проведено Круглий стіл на тему «Екологізація виховання як основній чинник формування світогляду молоді» та показано вистава по водній тематиці, що була підготовлена школярами місцевої школи. »»»

23 березня 2006 р. — закладено фундамент і розпочато будівництво екосан-туалету на території літнього табору с. Передове. Див. фото:

Березень 2006 р. — початок дитячого проекту з моніторингу нітратного забруднення води у криницях в селах Степанівської сільської ради Одеської області.

Березень 2006 р. — отримання дозвіл для будівництва еко-туалету у с. Степанівка.

21 лютого 2006 р. — отримано дозвіл на будівництво еко-туалету на теріторії літнього табору в с. Передове (підписано директором Куйбишевського Державного лісогосподарчого підприємства).

4 лютого 2006 р. — визначено виконавця будівельних робіт з спорудження еко-туалету на території літнього табору в с. Передове (АР Крим) та підписано з ним контракт на будівництво.

Лютий 2006 р. — проведено експертиза щодо будівництва еко-туалету у с. Степанівка, Одеської обл..

Лютий 2006 р. — проведено тренінг з використання Інтернету для жінок-активисток с. Степанівка та тренінг для вчителів та волонтерів с. Степанівка щодо проводження експрес аналізів питної води на нітрати.

Січень 2006 р. — підготовка та публікація буклету «Екосанітарія — новий підхід до вирішення проблем водовідведення в Україні». »»»

Січень 2006 р. — відбір 9 зразків води в селах Степанівської сільської ради Одеської області та передача їх на аналіз до лабораторії у Мюнхен (Німеччина).

10—20 січня 2006 р. — відбулася серія консультацій представників ВЕГО «МАМА-86» з провідними фахівцями з питань гігієни та санітарії, поводження з стічними водами, вирішення проблем водовідведення у сільській місцевості інституту «УкрВодпроект», Інституту гігієни та екологічної медицини ім Марзєєва щодо перспектив та проблем впровадження екосанітарії в Україні.

Грудень 2005 р. — створено інформаційний центр, проведено телефон, встановлено факс та інтернет у с. Степанівка. Для жінок-активисток села організовано тренінг щодо використання Інтернета.

28—29 грудня 2005 р. — ГЕО «МАМА-86-Одеса» було проведено робоча зустріч з мешканцями с. Степанівка, на якому було представлено проект, результати соціологічного дослідження та проект шкільного еко-туалету.

10—25 грудня 2005 р. — проведення соціологічного дослідження за участю компанії «Соціс-Україна» та експерта Стегнія Олександра на тему «Проблема збереження природних водних ресурсів в селах Степанівської сільської ради Одеської області». Масове опитування проводилося у 5-ти селах Одеської області (486 респондентів).

Грудень 2005 р. — адміністративне рішення щодо вибору (відведення) земельної ділянки під будівництво еко-туалету у школі с. Степанівка.

1 грудня 2005 р. — у Києвському офісі проведено тренінг для 2-х активістів с. Степанівка з методики проведення масового опитування за підготовленими анкетами.

25 листопада 2005 р. — початок підготовки до проектування технічної документації з будівництва еко-туалету у с. Степанівка Одеської обл.

15 листопада 2005 р. — початок підготовки технічної документації з будівництва еко-туалету на території літнього табору у с. Передове (АР Крим).

25 листопада 2005 — експертом Технічного університету з Гамбурга Стефаном Дигінером була завершена розробка ідеї будівництва еко-туалету для школи с. Степанівка, Одеської області

27 жовтня 2005 р. — підписання договору ВЕГО «МАМА-86» з «Тебодін Україна» — інженерно-консультаційною фірмою щодо роботи над аналізом законодавством по еко-санітарії та з подготовки «Технічного завдання на проектування моделі еко-туалетів».

19 жовтня 2005 р. — ВЕГО «МАМА-86-Одеса» було отримано рішення Комітету Верховної Ради з екологічної політики України «Щодо виділення земельних ділянок у заплаві р. Кучурган».

6 жовтня 2005 р. — в рамках Міжнародного водного форуму «АКВА Україна — 2005» ВЕГО «МАМА-86» провела навчальний тренінг «Екологічна санітарія — новий підхід до вирішення проблем з побутовими стоками». »»»

7 вересня 2005 р. — пройшла зустріч жінок с. Степанівка з Головою Комітету Верховної Ради з екологічної політики України Руденко Г. В. у Києві.