Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Звітує молодь ВЕГО «МАМА-86»

Молоді учасники української делегації відзвітувались про участь в роботі VII Європейського молодіжного водного парламенту
(За звітами Євгенії Уільянівни та молодих парламентарів Наді Лисевич, Каті Гачик, Олександра Чумаченко, Руслана Мельниченко з Татарбунарського району Одещини, Аліни Желади з с. Бобрик Ніжинського району та Наталі Савчук з с. Ворохта, Івано-Франківської області)

«Восени, коли земля вкривається золотою ковдрою, коли всі дерева одягають багряні шати і врешті їх знімають, коли з високого, прозорого неба йдуть дощі, саме восени, мені запропонували поїхати на 7-мий міжнародний водний парламент у Кишинів» — так поетично розпочала свій звіт про участь в роботі VII Європейського молодіжного водного парламенту учениця сьомого класу Трапівської ЗОШ Надія Лисевич. Надя сумлінно виконала роботу з дослідження води у 10 колодязях свого рідного села, зробила власноруч карту села, нанесла інформацію про забруднення колодязів і підготувала звіт по виконану роботу.

«Мені пощастило стати учасником Сьомого молодіжного європейського парламенту, який проходив в республіці Молдова з 7 по 11 жовтня, — пише в своєму звіті Каті Гачик, учениця 11 класу Татарбунарської школи-гімназії,  На цьому парламенті обговорювалися дуже важливі проблеми, що стосуються якості питної води в сільських місцевостях, а також запобігання забрудненню питної води в колодязях від стічних вод. Учасниками парламенту були делегації з різних країн Європи: із Словенії, Греції, Бельгії, Франції, Молдови, України, Росії, Румунії».

7 жовтня

Парламент розпочав роботу у курортному місці Vadul Lui Voda. З привітанням та розповіддю про рух молодіжних водних парламентів Європи до молодих парламентарів 8 країн звернувся від імені організації SEE — «Європейська водна солідарність» Віктор Руффі. Після чого кожна країна представила свої делегації, до складу яких входили молоді активісти однієї або кількох організацій, що займаються питаннями води. Кожна команда коротко розповіла про роботу, про очікування щодо участі у парламенті. Представлення кожної делегації країни завершувало проголошення Клятви Парламентаря на рідній мові (фото 1—2).

Весь подальший день був насичений інформацією. Віце-президент попереднього молодіжного водного Парламенту звітував про те, що було зроблено за час між двома парламентами. Про стан водних проблем у світі розповідав представник НУО «Протос» з Бельгії. Питанням безпеки питної води у Молдові були присвячені доповіді представників міністерств Республіки Молдова. Про технічні можливості покращення доступу до безпечної питної води та необхідних умов санітарії розповів представник Швейцарської Агенції з співпраці та розвитку, а представник ВЕГО «МАМА-86» розповіла про досвід впровадження екосанітарії в Україні та продемонструвала фільм про туалет у с. Гожули. Також про те, як працюють молодіжні водні парламенти у Франції, Словенії та у Бельгії розповідали парламентарі цих країн.

День закінчився уроками молдавського танцю, в якому всі залюбки взяли участь.

8 жовтня

Екскурсії в історичну місцевість Orheuil Vechi з ознайомленням з експозицією археологічного музею та відвідуванням печерного монастиря і храму та знайомством з життям молдавського села минулих століть, що відтворене у кількох хатах музею під відкритим небом (фото 3—4).

У другій половини дня парламентарі приїхали у с. Vorniceni, де молодь Європи зустрічали мер та представники ліцею та місцевої громади. Потім розпочалася практична робота у групах. Перша група зустрілася з мером села та знайомилася з роботою щодо вирішення проблем якості питної води, друга — проводила дослідження якості питної води в селі, третя — проводила опитування населення села щодо якості питної води, яку вони споживають. Ось як про «польові дослідження» написав у звіті Олександр Чумаченко, учень 11 класу Приморської ЗОШ: «Нас було поділено на групи, для того щоб якнайкраще дослідити проблеми. Перша група ходила по селу (дослідження проводились на території молдавського села Ворнічені) і опитували місцеве населення, друга — досліджувала проблеми сільської школи і  проводила аналізи води в колодязя, третя — вивчали економічні і екологічні проблеми села. В кінці було зроблено список проблем і наші пропозиції щодо їх вирішення. На основі наших досліджень було написано лист-звернення до мера з проханням розглянути пропозиції і, по можливості, допомогти селу».

Наталя Савчук так написала у звіті: «Я працювала у третій групі. Мені попалося запитання про те, що треба було дізнатися, які проблеми з водою виникають на винному заводі. Нас було троє, ми побували у зам. директора, розпитували, які ж насправді є проблеми з питною водою на їхньому підприємстві. Звідки беруть воду? Чи економно вони її використовують?»

Після того як кожна група прозвітувала про результати практичної роботи в актовому залі ліцею розпочалося «інтернаціональне свято». Кожна делегація країни мала нагоду представити свою культуру. Ось, як про це написала Надя Лисевич: «А ввечері ... ввечері всі перевдягалися у національні костюми, представляли звичаї та обряди своєї країни: співали, танцювали, розповідали ... В загалі всім було цікаво весело і радісно на душі. Україну ми представляли так: розказавши про Україну, ми заспівали пісню і вручили коровай з медом. Та не просто «вручали». Я носила наш хліб від столу до столу і кожен відламував шматочок, политий медом, куштував і красно дякував. Після короваю всіх гостей частували варениками, бутербродами із салом».

Втомлені, але задоволені роботою та святом повернулися парламентарі в Vadul Lui Voda.

9 жовтня

Продовження роботи у групах. В першій групі обговорювали проблеми водоспоживання та водовідведення у селі Vorniceni, (фото 5). Учасники другої групи писали листа меру з конкретними пропозиціями з покращення якості питної води. У третій — обговорювали інструменти впливу молоді на рішення проблем води.

Ввечері після вечері відбувся конкурс водних проектів. В ньому взяли участь 3 делегації з Росії, делегація Греції, України і Молдови. Перше місце отримала команда Росії за проект Плану дій для Мещерського озера, друге — Молдова за проект екологічного радіо для села Ворнічені, третє — українська команда за проект про участь молоді у інформуванні з проблем води у сільській місцевості. 6 учасників делегації: Аліна, Наталя, Надя, Катя, Олександр, Руслан представили англійською мовою дослідження якості питної води, які вони проводили в колодязях сільської місцевості: Одеської області (Татарбунарський район, м. Татарбунари, с. Трапівка, с. Приморське), Івано-франківської області (Яремчанський район, с. Ворохта), Чернігівської області (Ніжинський район, с. Бобрик).

«Ми зайняли третє місце, але були дуже раді, тому що вперше брали участь у такому конкурсі — написала Катя Ганчик у звіті.

10 жовтня

Продовження роботи у групах та обговорення результатів і пропозицій У другій половині відбулися вибори Президента 7-го водного Парламенту та двох його заступників. Було висунуто 6 кандидатів від 6 країн. В результаті 3 турів голосування Президентом було обрано Надю Трибой з Молдови, а її заступниками стали: Май з Словенії та Анс з Бельгії.

11 жовтня

Переїзд з Vadul Lui Voda до столиці Молдови — Кишинева. Пленарна сесія 7 Європейського молодіжного водного парламенту розпочалася о 10 годині у офіційній залі Парламенту Республіки Молдова. Сесію відкрив постійний віце-президент Виктор Руфа. З виступами  звернулися до молодих парламентарів Голова Парламенту Молдови та Міністр Освіти республіки. Потім звітували молоді парламентарі про результати роботи Парламенту, було затверджено текст відкритого листа меру, який парламентарі будуть використовувати у своїй роботі на місцях, коли повернуться додому. Після чого виступили представники молодіжних організацій Молдови і розповіли про те, чим вони займаються та про можливості співпраці у вирішенні водних проблем на місцях. Сесія закінчилася коротенькою музикальною виставою, яку підготували делегати від Греції, Росії та Молдови. За допомогою танцю та музики молоді люди розповіли про забруднення води і закликали до спільних дій на її захист.

Треба також відмити, що висновки за результатами своєї роботи молоді парламентарі зробили зовсім не дитячі, а дуже серйозні:

«Взявши участь в цьому парламенті, ми зрозуміли наскільки важлива наша участь в рішенні екологічних проблем. Оскільки ми — майбутнє покоління і саме від нас залежить, в якому світі ми житимемо. Наше здоров'я і здоров'я наших дітей залежить від води, яку ми зараз п'ємо, тому якість питної води — це одна і найголовніших проблем. Ми хочемо достукатися до наших чиновників, попросити їх звернути увагу на цю проблему і вирішити її невідкладно».  Катерина Гачик

На мою думку ці з’їзди дуже корисні... Представники країн дізналися, як правильно, економічно і найбільш екологічно очищувати води, в тому числі і стічні. Ми плануємо продовжити наші дослідження води більш детально, дослідити воду на більше показників, тому що ми зробили аналіз води в колодязях тільки на три показники: нітрати, нітрити і рН, цього недостатньо, щоб судити про стан води. Ми також плануємо інформувати населення про наші дослідження води, тобто розповідати в яких колодязях вода найбільш придатна для пиття, якими способами можна зменшити негативний вплив неякісної води на стан здоров’я людини». Руслан Мельниченко

«Мені дуже сподобався цей водний парламент. З нього я виніс важливу і цікаву інформацію, знайшов багато друзів-однодумців за кордоном. Я думаю, що такі конференції потрібні, тому що вони дають можливість об’єднатись дітям Європи і допомогти всім разом  вирішувати різні екологічні проблеми». — Олександр Чумаченко

«Я впевнена що робота у Молдові буде продовжена мною та моїми друзями, що час, проведений там піде нам всім на користь». — Аліна Желада