Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Звіт про святкування Всесвітнього Дня Води
та Міжнародного року санітарії 2008

Цьогорічні акції до Дня води проходять в рамках Міжнародного року санітарії і тому присвячені проблемам санітарії та гігієни. В рамках підготовки до інформаційних акцій до Дня води — Року санітарії МАМА-86 Київ переклала українською листівку UNICEF «Міжнародний рік санітарії — факти про санітарію», підготувала листівку «Факти про водопостачання та санітарію в Україні», та буклет «Міжнародний рік санітарії 2008». Ці матеріали розміщені на сайті ВЕГО «МАМА-86» та надруковані для розповсюдження під час інформаційних заходів до Дня води в Києві та регіонах.

Акції до Дня води і Тижня санітарії та гігієни розпочалися з 15 березня і включали широкий спектр заходів, які організовувалися силами регіональних відділень «МАМА-86» та партнерів на місцях. Серед цих заходів: семінари, лекції, круглі столи і участь у виставці «АКВА Україна» Донецьк-2008, уроки, вікторини та конкурси для школярів, виставки малюнків та творів для дітей шкіл та дитячих садочків, акції з розчистки струмків, джерел питної води, берегів річок та морського узбережжя, експедиції вздовж каналів та річок, прес-клуб для ЗМІ та зустрічі з громадами та владою з обговорення питань води та санітарії. Наприкінці березня була розпочата робота з дослідження нітратного забруднення місцевих децентралізованих джерел питної води у 10 регіонах України із залученням студентів та школярів. «МАМА-86» оголосила про початок конкурсу журналістів «Українцям — гідні умови санітарії!».

м. Київ

18 березня 2008 року ВЕГО «МАМА-86» та КП «Водно-інформаційний центр» Київської міської державної адміністрації провели прес-клуб, присвячений Всесвітньому Дню води та Міжнародному року санітарії. В роботі клубу взяли участь 25 учасників, що представляли 14 ЗМІ національного та місцевого рівня.

Попов Олександр ЮхимовичДиректор КП «ВІЦ» Попов Олександр Юхимович представив роботу Музею води та запросив представників ЗМІ до участі та співпраці в інформаційних заходах «Музею води» до Дня води. Цвєткова Ганна МаксимівнаПро виклики та завдання Міжнародного року санітарії розповіла Цвєткова Ганна — ВЕГО «МАМА-86», національний координатор WSSCC. Також ВЕГО «МАМА-86» презентувала новий проект «Безпечна санітарія, гігієна та гідність», який пройде у 10 місцях і буде присвячений просвітницькій роботі серед громадян щодо питань санітарії та гігієни. В рамках проекту планується будівництво екосанітарних туалетів для сільських шкіл та домогосподарств. Проект виконується у співпраці з Міжнародною мережею «Жінки Європи за спільне майбутнє» за фінансової підтримки французького фонду FONDATION ENSEMBLE та MFS, Нідерланди.

ВЕГО «МАМА-86» оголосила проведення конкурсу на кращу журналістку роботу «Українцям — гідні умови санітарії!». Конкурс триватиме з 18 березня до 25 жовтня 2008 р. і має призовий фонд для переможців. Результати конкурсу будуть оголошені на Всесвітній день туалетів — 19 листопада 2008 р.

Пастушенко Сергій ГригоровичСанітарно-гігієнічну ситуацію в м. Києві представив заступник Головного санітарного лікаря м. Києва — Пастушенко Сергій Григорович: Серед санітарно-гігієнічних проблем столиці викликають стурбованість СЕС питання каналізування приміської приватної забудівлі, переробки твердих відходів, шуму та транспортного забруднення атмосфери міста а також проблеми радіо-магнітного забруднення.

Корчак Галина ІванівнаЕксперт Корчак Г.І., с.н.с. Інститут гігієни та медичної екології ім. Марзєєва представила питання вірусних інфекцій з водним шляхом передачі, проблеми їх діагностики, необхідності впровадження СанПіну 1996 та представила нові перспективні технології водопідготовки, що значно підвищують ефективність очистки води від вірусного забруднення.

Костюк Володимир АндрійовичГоловний інженер ВАТ «АК «Водоканал» Костюк В. А. представив стан справ на у ВКГ міста, зазначив, що за останні роки значно модернізована технологія знезараження, змінені реагенти, застосовуються нові флокулянти, проте лишаються проблема вихідної води, особливо забруднення води нафтопродуктами в районі Дніпровського водозабору, наголосив на необхідності проведення акцій щодо охорони джерел водопостачання.

Учасникам прес-клубу був презентований документальний фільм про проблеми санітарії сільської школи та надано інформаційні матеріали щодо тематики Дня води 2008 року.

20 березня відбулася наукова конференція, присвячена Дню води, яку організував Держводгосп України. Цвєткова зробила презентацію книги Глобального водного партнерства у центральній та східній Європі (ГВП ЦСЄ) «Стійка санітарія в Центральній та Східній Європі: відповідаючи потребам малих та середніх населених пунктів». Учасниками конференції були представники міністерств та відомств, відповідальні за розвиток водного господарства України, басейнових управлінь, наукових та громадських організацій (біля 50 учасників). Серед учасників заходу були розповсюджені інформаційні матеріали: листівки-брифінги про стан санітарії в світі, про стан водопостачання та водовідведення в Україні, буклет «Міжнародний рік санітарії 2008» та книгу ГВП «Стійка санітарія у ЦСЄ…».

25 березня 2008 року в рамках Водного Форуму «АКВА Україна» Донецьк-2008 ВЕГО «МАМА-86» та Українська Водна Асоціація провели семінар «Вода, санітарія та гігієна для всіх: проблеми та шляхи вирішення питань водопостачання та водовідведення у сільській місцевості України». Семінар в рамках міжнародної кампанії «Вода, санітарія та гігієна для всіх» вже вчетверте проводився в Україні за підтримки WSSCC, Женева і був присвячений Міжнародному року санітарії.

У роботі семінару взяли участь 21 представник громадських екологічних організацій, наукових та технічних установ з Миколаєва, Нової Каховки, Харкова, Полтави, Запоріжжя, Львова, Києва.

Перша частина семінару була відведена питанням доступу до безпечної питної води та санітарії у сільській місцевості.

Цвєткова Ганна (ВЕГО «МАМА-86») представила стан виконання Цілей розвитку тисячоліття в галузі водопостачання та санітарії в Україні та презентувала досвід ВЕГО «МАМА-86» з вирішення проблем водовідведення у містах та сільській місцевості України за 1999—2007 роки.

Про проблеми негативного впливу підвищеного вмісту фтору у воді на розвиток йод-дефіцитних захворювань в Полтавській області розповіла Траверсе Галина, д.м.н., проф. Української медичної стоматологічної академії та представник «МАМА-86-Полтава». Участь громадськості у вирішенні проблем водопостачання малих та сільських населених пунктів Ново-Каховського району представила Дубина Валентина, викладач Ново-каховського коледжу Таврійського Агротехнологічного університету та представник Ново-каховського товариства охорони природи. Ситник Світлана, Луганська національна аграрна академія, представила проблеми питного водопостачання у м. Луганську та особливості місцевої питної води з точки зору її токсичної безпеки та фізіологічної повноцінності. Стан водопостачання та водовідведення Миколаївської області було представлено у доповіді Берест Катерини, представника «МАМА-86-Миколаїв».

В усіх виступах та питаннях було зазначено необхідність визнання як пріоритетного напрямку роботи — вирішення проблем водовідведення, що є вихідною умовою безпечного водопостачання — покращання стану води у джерелах. Заходи у галузі водовідведення та очищення стічних вод мають стратегічне значення для України у вирішенні проблем питної води.

Друга частина семінару була присвячені шляхам вирішення проблем щодо покращання доступу громадян до безпечної води та санітарії в сільській місцевості. Для учасників були показані два фільмів про біоінженерні очисні споруди, які впроваджені в Україні інженерами та науковцями Українського науково-дослідного інституту екологічних проблем з м. Харкова. У своїх виступах та відповідях на питання Мельник Людмила та Дзюбенко Юлія розповіли про найекономніші сучасні засоби очищення стічних та поверхневих вод для сільської місцевості.

Про сучасний стан водопровідно-каналізаційного господарства Дергачівського району Харківської області та стратегію його реформування розповіла Шестакова Ольга із Харківської національної академії міського господарства.

На завершення семінару була презентована публікація Глобального водного партнерства регіону Центральної та Східної Європи «Стійка санітарія у ЦСЄ...». Презентацію зробила Цвєткова Ганна, ВЕГО «МАМА-86» і член експертної групи Регіонального водного партнерства ЦСЄ з питань стійкої санітарії. Кожний учасник семінару отримав примірник книги. Також книга розповсюджувалася на стенді ВЕГО «МАМА-86» на виставці «АКВА Україна» Донецьк-2008.

м. Ніжин

Виконання пісеньки про воду в дитячому садочку с. Вертіївка21 березня проведено свято «Подорож водяної крапельки» в дитячому садочку с. Вертіївка. У святі взяли участь 38 діток, 12 батьків та 18 працівників садочку. Для вихованців садочка передано дитячі книжки з водної тематики.

Зустріч з працівниками Управління водного господарства24 березня проведено зустріч з працівниками Управління водного господарства, що здійснює управління водним господарством на території міста Ніжина і Ніжинського району.

У зустрічі прийняли участь 28 працівників управління, представник районної СЕС, громадські організації: «НЕМО» та «МАМА-86-Ніжин»

Зустріч з працівниками Управління водного господарстваПід час зустрічі були обговорені питання: про стан поверхневих вод в Ніжинському районі та заходи з покращення прибережних зон річок району (доповідач: начальник відділу водних ресурсів Стасюк Валентина Йосипівна), про санітарно-гігієнічний стан колодязів та якість питної колодязної води в селах Ніжинського району (доповідач: лікар районної СЕС Лучко Олександр Віталійович), про роботу «Мама-86-Ніжин» з підвищення безпеки та якості питної води, про запобігання попадання в ґрунт і воду непридатних пестицидів та залишків міндобрив, про санітарний стан річки Остер, про ризики для водних ресурсів Ніжинського району від запланованого будівництва хімічного заводу з виробництва міндобрив (доповідач: В. Щокіна, «Мама-86-Ніжин»). В результаті обговорення під час зустрічі прийшли до висновку про необхідність розробки проекту спільного плану дій щодо захисту водних ресурсів регіону. Учасники зустрічі рекомендували як необхідну та першочергову дію — розробку технічної документації та винесення в натуру прибережної захисної зони річки Остер в межах району та міста. Також учасники зустрічі висловили бажання сприяти розробці регіональної програми з охорони довкілля у співпраці із Деснянським басейновим управлінням водних ресурсів. 

м. Харків

Акції до Міжнародного Дня Води та Міжнародного року санітарії 2008 проходили з 15 по 20 березня 2008 р. і були організовані ХМЕГО «МАМА-86-Харків».

Для інформаційної підтримки цих подій були виготовлені листівки з використанням матеріалів ВЕГО «МАМА-86».

  1. «Міжнародний рік санітарії — факти про санітарію»(100 примірників).
  2. «Факти про водопостачання та санітарію в Україні» (100 примірників).

Напередодні святкування Дня води для керівників дитячих екологічних проектів було проведено методичний семінар з підготовки та проведення Всесвітнього дня води 2008, надано інформаційні матеріали з цих питань.

В святкових інформаційних подіях до Дня води взяли участь понад 2500 осіб в 16 навчальних закладах м. Харкова, де виконуються дитячі екологічні проекти за тематикою «Сталий розвиток очима дітей»:

  1. Харківська загальноосвітня школа І—ІІІ ступенів № 129
  2. Харківська загальноосвітня школа І—ІІІ ступенів № 165
  3. Харківський навчально-виховний комплекс № 153 «Школа І—ІІІ ступенів — дитячий садок»
  4. Харківська гімназія № 43
  5. Харківська загальноосвітня школа І—ІІІ ступенів № 49
  6. Харківська спеціалізована школа І—ІІІ ступенів № 108
  7. Харківська загальноосвітня школа І—ІІІ ступенів № 122
  8. Харківська спеціалізована школа І—ІІІ ступенів № 11
  9. Харківська спеціалізована школа І—ІІІ ступенів № 75
  10. Центр дитячої та юнацької творчості № 2 Жовтневого району
  11. Центр дитячої та юнацької творчості № 6 Фрунзенського району, Асоціація дитячо-юнацьких організацій «ТЕМП»
  12. Харківська гімназія № 46 імені М. В. Ломоносова
  13. Харківська загальноосвітня школа І—ІІІ ступенів № 48
  14. Харківська загальноосвітня школа І—ІІІ ступенів № 53
  15. Харківська загальноосвітня школа І—ІІІ ступенів № 90
  16. Харківська загальноосвітня школа І—ІІІ ступенів № 167

З 15 по 20 березня 2008 р. в 16 школах було проведено тематичні бесіди з проблем питної води та санітарії в Україні. В 5-ти навчальних закладах пройшли презентації дитячих екологічних проектів:

  1. «Сіверський Донець — річка краси і надії» (Центр дитячої та юнацької творчості № 2)
  2. «Збережемо природні джерела води для себе та нащадків» (ЗОШ № 165)
  3. «Чиста вода — майбутнє для наших дітей» (НВК № 153)
  4. «Екологія води — екологія життя» (Гімназія № 46)
  5. «Джерельна питна вода» (ЗОШ № 167, екологічний гурток «Крапелька»).

м. Нова Каховка, Херсонської області

1. Був проведений моніторинг санітарного стану р. Дніпро та Північно-Кримського каналу на території Ново-Каховської міськради, що включав і проведення експрес-аналізів якості води в 10 точках на наявність нітритів, нітратів. Відхилень від норми не виявлено. Також вивчена ситуація з підготовки Північно-Кримського каналу до пуску води. В акції брали участь журналісти місцевої газети «Ключі». Під час експедиції з’ясовано, що санітарно захисна зона ПКК забруднена сміттям, очистка дна не проводилася, не проводилися роботи з берегоукріплення, виявлено руйнування берегової зони за рахунок забору глини та піску.

2. Проведено 4 зустрічі з 200 студентами технікумів та учнями шкіл (бібліотека № 2, НВК №5, агротехнічному коледжі). Зустрічі були присвячені розповіді про стан водопостачання та водовідведення м. Нова Каховка. Про стан водопостачання було опублікована стаття в газеті «Ключі».

3. Про експедицію з вивчення стану Північно-Кримського каналу, та про стан водопостачання Нової Каховки було надруковано 2 статті в місцевій газеті «Ключі».

Силами громадської організації «МАМА-86 Нова Каховка» було надруковано ще 40 буклетів «Якісна вода як фактор цивілізації» і передано у бібліотеки та організації, які мають відомчі водопроводи.

4. Розпочата робота з проведення акції «До чистих джерел», очищено 1 струмок в районі «Казкової діброви». Ця робота буде продовжена в інших місцях берегової смуги р. Дніпро та Північно-Кримського каналу території Новокаховської міськради. Зараз ініціативу з питань покращення джерел водопостачання підхопила Дніпрянська селищна Рада, яка організовує людей на суботники, проводить рейд перевірки санітарних зон джерел водопостачання, Новокаховська міська Рада також об’явила толоку для ліквідації не узаконених сміттєзвалищ та покращенню джерел водопостачання.

Полтавський район

Просвітянські акції, присвячені Всесвітньому Дню води, проходили з 18 до 21 березня 2008 р. у Гожулівському Навчально-виховному комбінаті с. Гожули Полтавського району.

До організації та проведення заходів активно залучалися вчителі біології, географії, хімії, малювання, директор школи, медсестра Гожулівського НОК. Біля 150 учнів та вчителі школи взяли участь у різних заходах Дня води. Відбулося 6 відкритих уроків для учнів 5—10 класів на тему «Значення води в житті людини та в природі». 19 березня пройшла загальношкільна лінійка на тему «Всесвітній День Води». 18—19 березня проходила вікторина на тему «Вода, санітарія та гігієна для кожного» серед учнів 1—5 класів. 18— 20 березня тривав конкурс малюнку на тему «Вода в природі» серед учнів молодших та середніх класів. 19 березня для учнів середніх та старших класів було проведено урок гігієни та здоров’я на тему «Вплив якості води на здоров’я людини». Учні 1—3 класів провели 20—21 березня дослідження води з місцевих колодязів на вміст нітратів та нітритів.

За результатами конкурсів, вікторини та уроків було визначено 10 найактивніших учнів, що візьмуть участь у дитячій науковій конференції «Жива Вода», яка буде проходити в НВК с. Мачухи 17 квітня 2008 р..

Під час заходів серед учнів було розповсюджено інформаційні матеріали «Обережно: нітрати!» та «Фтор у воді».

м. Феодосія

27 березня 2008 р. МАМА-86-Феодосії організувала Круглий стіл «Проблеми екосанітарії Великої Феодосії». 39 представників місцевої влади Феодосії та трьох селищ: Берегове, Курортне та Насипне взяли участь у роботі круглого столу. Всі учасники заходу отримали інформаційні матеріали ВЕГО «МАМА-86» та «МАМА-86-Феодосії».

Під час круглого столу відбулися презентації доповіді головного санітарного лікаря Феодосії Пеньковського А. В. Рекомендації учасників Круглого столу були передані на засідання Громадської Колегії 7 квітня 2008 р. Результати заходу висвітлені в трьох публікаціях в місцевих газетах «Провинция», «Победа» та «Крымские известия».

27 березня о 10 ранку відбулося відкриття роботи фонтана «Дельфінчик» сезону 2008 року. Група студентів політехнікуму і школярі санаторної школи-інтернату № 1 прибрали територію навколо фонтану, пофарбували скульптуру «Дельфінчика» та підготували до підключення води. Місцева газета «Победа» надрукувала статтю та фотографії цієї акції.

28 березня 2008 року в рамках загальноміської програми «Мама-86-Феодосия» з допомогою волонтерів: школярів та студентів ФПТ очистила частину Генуезького рву від сміття, звалищ, мулу та бруду.

У квітні розпочала роботу знімальна група, яку очолює Черноволов А. І. над коротким фільмом про проблеми санітарії міста та морського узбережжя в районі Феодосії.

7 квітня на засіданні Громадської колегії була зроблена презентація стійкої санітарії та результатів впровадження екосанітарії в Україні.

8 квітня в міській бібліотеці № 4 м. Феодосії пройшла зустріч з 24 жителями району на тему «Санітарне благополуччя — в руках кожного».

На другу половину квітня планується завершення зйомок фільму та проведення Екосантуру з розповідями та демонстрацією екосанітарії. Екотур пройде сільськими населеними пунктами району Великої Феодосії.

м. Севастополь

19—21 березня відбулася демонстрація фільму про воду для 143 учнів 7-х класів у трьох школах міста Севастополь (школи № 51, 48, 61).

Протягом тижня, з 21 до 27 березня 2008 року, громадська організація «ГЕЯ» разом з активістами та у співпраці з «МАМА-86-Севастополь» проводили санітарну очистку угідь басейну ріки Байдарка. У цих акціях взяли участь 202 волонтери.

21 березня 42 волонтери очистили 2,5 га водно-болотяних угідь в районі села Передове.

22 березня 17 волонтерів займалися розчисткою берегової зони малих річок Бага та Урсуста, було очищено 12 км берегової смуги.

27 березня «МАМА-86-Севастополь» провела презентацію брошури «Вода — джерело здоров’я» для громади МК «Единство». 86 місцевих жителів взяли участь у цій акції.

смт. Яремче Івано-Франківської області

Силами «МАМА-86-Яремче» та Національного Карпатського парку було проведено 6 екоуроків на тему «Вода і санітарія»: 3 уроки в Ворохтянській ЗОШ для 180 учнів 7—9 класів та 2 екоуроки для 60 школярів 8—9 класів. Роздано значну кількість інформаційних матеріалів (буклетів).

«МАМА-86-Яремче» розробила Положення про проведення конкурсу творів «Вирішення проблем екосанітарії на Яремчанщині» серед учнів Яремчанського МВО та оголосила конкурс. З 18 дитячих творів, що надійшли на конкурс було визначено 3 переможці. Усіх учасників відзначено заохочувальними призами.

У місцевій газеті «Карпатський національний», № 51 було опубліковано твір-переможець та найкращі вислови учнів, а також статтю, присвячену Дню Води — 2008. Інформаційні листівки про стан води і санітарії в Україні і про Міжнародний рік санітарії розміщені на інформаційних стендах «Екотелефон інформує».

м. Артемівськ

21 березня в місті Артемівськ проведено круглий стіл (консультацію) «Вода для міста — перспективи і можливості» за участі представників водоканалу, секретаря міської ради, депутатів, представників громадських організацій, голів домових комітетів. З’ясовано позицію місцевої влади, стан водоканалу, відношення громади до зміни форми власності КП «Бахмут вода». Вирішили створити робочу групу з підготовки спільного бачення щодо умов й необхідності зміни форми власності КП «Бахмут вода», вимог до концессіонера та договірних умов концесії з першочерговим завданням — захисту прав споживачів.
Заплановано провести наступний круглий стіл 21 квітня для формування спільного бачення подальшої роботи водоканалу та підготовки громадських слухань щодо зміни форми власності водоканалу.

До Дня води «МАМА-86-Артемівськ» виготовила буклет «Дітям про нітрати» за матеріалами виданими «Мама-86-Полтава».
3 квітня для учнів 8 класу Званівської школи с. Званівка, (яке розташовано на північ від м. Артемівськ, населення 1,8 тис чол.) проведено «Свято Води». Класний керівник Бойко Ольга Іванівна організувала вікторину «Що я знаю про нітрати», в якій взяли участь 24 учня. Всі учні отримали інформаційні буклети «Дітям про нітрати». Також було перевірено на вміст нітратів 4 вуличних колодязів загального використання, розташованих на трасі Артемівськ — Сіверськ. Вміст нітратів за показниками експрес-тестів від 250 до 500 мг нітратів на літр при нормі 45 мг/л.
На середину квітня заплановане наступне заняття з моніторингу води у колодязях. Діти мають підготувати план своїх садиб, на яких вказане розташування приватних колодязів, туалетів, господарчих будівель, зробити опис стану приватних колодязів та принести проби води з власного колодязя та водопровідної води.

м. Миколаїв

Протягом 19—23 березня 2008р.силами  «МАМА-86-Миколаїв», активістів та волонтерів була проведено розчистку та оснащення природного джерела в с. Петрово-Солониха Миколаївського р-ну.

Починаючи з весни 2007 року проводилися роботи щодо збору інформації про наявність відкритих джерел води та колодязів, про стан джерел питної та технічної води навкруги с. Петрово-Солониха. Зібрана інформація була нанесена на карту місцевості та передана до Кір’яківської сільради.

Для проведення акції до Дня води було відібране джерело, яке раніше мешканці села використовували для пиття та приготування їжі і вода з якого була, на думку населення, найбільш «солодкою».

Робота з відновлення джерела розпочалася 19 березня з проведення зборів волонтерів, де була надана інформація щодо Міжнародного Дня Води 2008, розроблено план робіт та були розподілені обов’язки між волонтерами, обговорене питання необхідності залучення ресурсів. Протягом тижня відбулося дві координаційні наради з проведення акції. Було організовано пошук додаткового фінансування та обговорене питання участі місцевого населення і влади у цій акції. Андріївське лісництво ДП «Миколаївське лісогосподарство» (директор — Мороха О. І.) надало допомогу будівельними матеріалами для зрубу колодязя. Волонтери допомогли у розгрузці та перенесенні матеріалів на значну відстань від дороги до джерела, також вони забезпечили тимчасове складування, охорону від розкрадання та будівництво конструкції зрубу. 

22 березня дванадцять волонтерів організації та місцевих жителів провели розчистку джерела та прибирання сміття навколо нього в радіусі 100 м. Зібране сміття було розділене та вивезене до сміттєзвалища автомашиною, яку надала Кір’яківська сільрада.

23 березня велося спорудження зрубу джерела та робота з викладання стежки з каміння по болотному ґрунту до джерела.

Завдяки ініціативі МОМЕО «МАМА-86-Миколаїв» у співпраці з ДП «Миколаївське лісогосподарство», громада с. Петрово-Солониха отримала очищене і відновлене питне джерело.