Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

ОДЕСА: 27 жовтня 2006 року в 15.30 відбудеться відкриття прибудинкового майданчику для роздільного збирання сміття за адресою: вул. Балківська, 36

Сьогодні перед нами гостро стоїть проблема поводження з побутовими відходами. Полігони твердих побутових відходів є найсильнішими забруднювачами води, ґрунту та повітря, що згубно позначається на довкіллі та здоров’ї населення. Стан переважної більшості  полігонів, на жаль, не відповідає законодавчо встановленими вимогам. Існує загроза, що вже через кілька років 20% території України опиниться під звалищами.

В Одесі видалення твердих побутових відходів здійснюється на міських  ТПВ-1 (район Дальницьких кар‘єрів) і ТПВ-2 (район Цементного заводу). На жаль, при відкритті цих звалищ біля 30 років назад не було виконано комплексу проектно-будівничих заходів із створення в цих кар‘єрах нормативних умов задля розміщення твердих побутових відходів. Ці звалища не можуть бути паспортизовані унаслідок не відповідності вимогам законодавства, але продовжують функціонувати  через відсутність резервних місць для зберігання твердих побутових відходів. Паспорти звалищ були розроблені, але так і не погоджені з обласною санітарно-епідеміологічною станцією.

На жаль, коштів міського бюджету, враховуючи і міський природоохоронний фонд, не вистачає на проведення затратних заходів в сфері поводження з відходами. Сьогодні, в умовах економічної кризи, переробка відходів і видобування з них корисних ресурсів є вельми привабливою галуззю господарської діяльності і може приносити прибутки.

З погіршенням економічної ситуації в Україні відходи все менше вміщують в собі органіку, та все більше у вмісті відходів виростає сегмент паперу, скла, пластмас, металів та інших компонентів, від чого вартість відходів тільки підвищується.

Українськими спеціалістами підраховано, що переробка 400 тисяч тонн макулатури дає можливість щорічно заміщати 400 тисяч тонн  целюлози та зберігати 100 тисяч гектарів лісових угідь. 300 тисяч тонн битого скла зможе дати економію біля 200 тисяч тонн первинної сировини вартістю 69,8 мільйона гривень. Переробка 256 тонн вторинної полімерної сировини дасть економію біля 31 мільйона гривень і значно скоротить імпорт пластмас в Україну.

На першому етапі роботи з утилізації відходів в Україні в господарський обіг можна залучити до 995 тонн  вторинних ресурсів, додатково збільшив випуск продукції на суму більше мільярда гривень, до того ж значно скоротивши витрати енергії.

За даними Харківського інституту комунальних споруджень міст, щорічно на звалища міста Одеси вивозиться біля 700 000 тонн твердих побутових відходів, з них папір — більш ніж 200 000 тонн (35% від загального об‘єму), пластмаса — більш ніж 1200 тонн (2% від загального об‘єму), текстиль — більш ніж 25 000 тонн (3,5% від загального об‘єму).

Громадська організація «МАМА-86-Одеса» разом з Управлінням житлово-комунального господарства міста, об‘єднанням співвласників багатоквартирного будинку «Балківський» та ТОВ «ВТОРМА ЮГ» реалізує проект «Під дахом дома мого» — по сприянню залучення та активізації участі мешканців міста Одеси в заходах підвищення економічності та ресурсоефективності їх житла, направлений на реалізацію затвердженої рішенням Одеської міської ради від 23.12.2005 року № 5043-IV Програми вирішення приоритетних соціальних проблем міста Одеси з використанням механізму соціального замовлення в 2006 році в номінації «Вирішення соціально-побутових і культурних проблем по місцю проживання».

Цей проект направлено на вирішення проблеми поводження з твердими побутовими відходами шляхом їх  роздільного збирання. Реалізація цього проекту передбачає наступне:

  1. Розробку демонстраційної моделі прибудинкового майданчика збору вторинних ресурсів;
  2. Моніторинг рівня збору вторинних ресурсів на майданчику, зменшення кількості сміття, що вивозиться на звалища;
  3. Узагальнення отриманих результатів спільно з Управлінням житлово-комунального господарства та управлінням екологічної безпеки задля розповсюдження отриманого досвіду;
  4. Демонстрація споживачам комунальних послуг шляхів економії природних ресурсів в побуті.

Також ОСББ «Балківський» є учасником проекту ВЕГО «МАМА-86» «Зелений вибір України», реалізуємого при фінансовій підтримці голандського фонду Novib (субпроект «Економічно єфективний та безпечний будинок»). Відвідав будинок на вулиці Балківській, 36, ви зможете ознайомитись з практичними результатами реалізації  проекту:

  1. В будинку вже встановлена та налагоджена чутлива до руху система виключення світла в місцях загального користування, вузол обліку теплової енергії системи опалення та гарячого водопостачання (теплолічильник), який вже принесли значну економію коштів будинку.
  2. Мешканцям пропонуються енергоефективні лампочки, а також нескладні рекомендації по тематиці раціонального споживання природних ресурсів в квартирі, проведені тепло- та енергоаудит, робітники СЕС провели виміри рівня безпечності проживання в будинку.

Програма відкриття прибудинкового майданчика для роздільного збору вторинних ресурсів за адресою: вул.Балківська, 36:

27 жовтня 2006 року

15.30-16.00 Театральна частина (пісня, дитяча вистава по темі поводження з відходами).

16.00-16.45 Тренінгова частина (демонстрація елементарних засобів зменшення кількості твердих побутових відходів, розповсюдження інформаційних матеріалів). Виступ представника ТОВ «ВТОРМА ЮГ»

16.45-17.00 Офіційна частина. Виступ представника Управління житлово-комунального господарства і відкриття майданчику.

17.00 Заключна частина (Вірші-пісня).

Запрошуємо вас взяти участь у вищевказаних заходах. Більш детально про подію можна дізнатися за телефоном в Одесі - +38(048)715-50-55