Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Економічно ефективний та безпечний будинок

Завдання:

  • Продемонструвати споживачу шляхи заощадження ресурсів у побуті та створення екологічно безпечного житла;
  • Заохотити та стимулювати споживачів обирати «зелені» (безпечні, зберігаючі) технології;
  • Розробити та впровадити модель ведення «зеленого» домогосподарства на базі відібраних багатоквартирних будинків;
  • Лобіювати зміни місцевого та національного законодавства з метою забезпечення участі громадськості у реформування житлово-комунальної сфери.

Регіони впровадження напрямку:

Проект буде виконуватися у двох багатоповерхових будинках у Артемівську та Одесі. Будуть відібрані та застосовані недорогі технічні рішення, які покращать комфортність житла та зменшать суми комунальних платежів. Діяльність спрямована на:

  • збереження тепла (використання зберігаючих технологій),
  • економію води, газу, електроенергії,
  • сепарування побутових відходів,
  • підвищення безпечності житла,
  • проведення аналізу споживання хімічних речовин у побуті («Еко-тури»)

Разом із практичною діяльністю у багатоповерхових будинках проходитиме інформаційна кампанія, яка включає

  • проведення тренінгів для місцевих жителів, представників місцевої влади та бізнесу та круглих столів за їх участю;
  • робота інформаційної служби «Екотелефон»
  • співпраця із ЗМІ;
  • видання та розповсюдження тематичної інформаційної літератури.

Якщо ця тема Вас зацікавила і Ви бажаєте приймати участь або отримати додаткову інформацію, звертайтесь за наведеними нижче адресами.

Хід виконання проекту в Одесі

1 квітня 2004 р. Початок проекту.

30 липня 2004 р. Проведено круглий стіл «Економічно ефективний і безпечний дім — яким йому бути».

7 грудня 2004 р. Проведено прес-конференцію з нагоди презентації проекту  «Екологія: тепер в Одесі буде екологічно чистий та економічно ефективний дім».

Грудень 2004 р. Розроблено критерії для вибору пілотного будинку. Оголошено конкурс з метою вибору будинку для реалізації пілотного проекту «Економічно ефективний та безпечний будинок».

Січень 2005 р. Проведено серію інформаційних тренінгів для жителів 7 будинків, які подали заявки на участь у конкурсі по вибору пілотного будинку. Всього у тренінгах взяли участь близько 600 учасників.

17 лютого 2005 р. У приміщенні Одеської міської ради проведено засідання тендерної комісії, на якому був відібраний  пілотний будинок — ОСББ «Балківський» — 16-ти поверховий будинок на вул. Балківській, 36.

1 березня 2005 р. Розпочато моніторинг споживання у вибраному будинку: електроенергія, вода, плата за тепло, газ.

Квітень 2005 р. Підготовлено пакет пропозицій щодо потенційних технічних рішень, які можливо застосувати у пілотному будинку.

Квітень—червень 2005 р. За допомогою експертів було обрано технічні рішення для пілотного будинку, а саме:

  • Встановлення вузла обліку теплової енергії системи опалення та гарячого водопостачання (теплолічільника ).
  • Встановлення системи економії електроенергії у місцях загального користування будинку.

Квітень 2005 р. Проведено теплоаудит: зйомка пілотного будинку за допомогою тепловізора. Прилад було надано підприємством  ОАО «ЛУКОЙЛ — Одесский НПЗ».

Квітень—червень 2005 р. Проведення тендеру на установку теплолічильника (взяли участь 5 організацій).
25 червня 2005 р. На території пілотного будинку для вибору прийнятних технічних рішень та питань роздільного збору сміття проведено зустріч з представником ОДАБА; розробником системи роздільного збору сміття Павлюченком Ф. К.; розробником технології з економії електроенергії Дьоміним О. І. 

27 червня 2005 р. Проведено засідання тендерної комісії, за результатами право на обладнання пілотного будинку теплолічильником та лічильником гарячої води отримало приватне підприємство «Техприлад» (трьохканальний теплолічильник Х12 виробник: «Вимірювальні технології», м.Київ).

16 липня 2005 р. Проведено тренінг з розробки «екознаку», на якому були присутні експерти, представники ОСМД «Балківський» та зацікавленої громадськості.

20 вересня 2005 р. Проведено робочу зустріч — тренінг по розробці проекту роздільного збору сміття та практичної схеми такого збору в пілотному будинку. На тренінгу були присутні представники підприємств та фірм, які займаються вивозом сміття, прийманням вторинної сировини, виготовленням контейнерів для різних видів вторинної сировини.

16 жовтня 2005 р. Проведено 16 тренінгів на кожному поверсі пілотного будинку для мешканців на тему впровадження схеми роздільного збору твердих побутових відходів, проведено анкетування серед мешканців будинку. Переважна більшість опитуваних висловилася за сепароване збирання твердих побутових відходів та серед запропонованих можливих варіантів налагодження цього процесу обрали облаштування майданчика для збору твердих побутових відходів на прибудинковій території.

Жовтень 2005 р. З метою вивчення роботи системи економії електроенергії в місцях загального користування на десятому поверсі було встановлено прилад, що забезпечує автоматичне вмикання та вимикання світла.

Жовтень 2005 р. Встановлено теплолічильник та лічильник гарячої води.

31 жовтня 2005 р. Проведено зустріч експертів, що беруть участь у розробці проекту положення про «екознак».

2004—2005 роки. Сформовано базу даних, що постійно поповнюється, існуючих на ринку України «зелених технологій» для багатоквартирних будинків, приватних будинків, офісів, шкіл, тощо на базі служби «Екотелефон».

Листопад—грудень 2005 р. Проведено низку зустрічей з потенційними партнерами в організації та реалізації схеми сепарованого збирання твердих побутових відходів. Наразі розробляємо технологічний план-схему її реалізації.

15 грудня 2005 р. З метою здійснення аудиту безпеки пілотного будинку організовано проведення представниками лабораторії міської СЕС наступні дослідження:

  1. шум на прибудинковій території;
  2. вимірювання радона та потужності експозиційної зони на прибудинковій території;
  3. електромагнітні дослідження ППК та ЕМП на прибудинковій території;
  4. аналіз повітря на СО на прибудинковій території;
  5. аналіз вмісту СО2 в трьох квартирах;
  6. вимір шуму в трьох квартирах;
  7. вимір сполук шкідливих летючих речовин в трьох квартирах;
  8. радіологічне вимірювання (вимірювання радона та потужності експозиційної зони) в трьох квартирах;
  9. електромагнітні дослідження в трьох квартирах;
  10. дослідження мікроклімату в трьох квартирах;
  11. дослідження показників освітленості в трьох квартирах.

Листопад—січень 2005 р. Представники «СВ-ТЕІС» здійснили обстеження електричного устаткування та використання електричної енергії у пілотному будинку. Вже було здійснено дослідження в періоди мінімального та середнього електричного навантаження в будинку, планується дослідження в період максимального навантаження, розробляются конкретні рекомендації за результатами даного електричного аудиту.

2005—2006 роки. Розробляється еколого-санітарний паспорт будинку.

Двічі на місяць серед мешканців пілотного будинку розповсюджуються інформаційні повідомлення за тематикою збереження тепла, електроенергії та ін. ресурсів за допомогою застосування нескладних правил в повсякденному житті.