Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Звіт про участь у 4-му Всесвітньому Водному Форумі (ВВФ) в Мехіко

Цвєткова Ганна Максимівна,
координатор кампанії «Вода і санітарія»
ВЕГО «МАМА-86»

Напередодні 4-го ВВФ, 13—15 березня 2006 року відбулася робоча конференція Партнерства «Жінки для води — Вода для жінок» (Women for Water, Water for Women — WfWfW partnership).

МАМА-86 є одним із засновників і членом цього жіночого водного партнерства, яке виникло після Кіото. Перша робоча конференція WfWfW відбулася в березні 2005 р. в м. Соестерберзі, Нідерланди.

Основне завдання цієї конференції полягало в підготовці до 4-го ВВФ, представленні результатів роботи членів партнерства за останній рік і знайомстві з новими проектами з Мексики і Латинської Америки. WfWfW підготувало 4 сесії в рамках Мексиканського форуму і запропонувала проект з Шрі-ланки на отримання Кіотського великого водного призу.

13 березня заслухали звіти про проекти, які були представлені минулого року в Соестерберзі. «МАМА-86» розповіла про нинішню ситуацію з водопостачанням в Гожулах, яка в 2005 р. обговорювалася в Соестерберзі за участю представників різних зацікавлених сторін, які входили до складу делегації з Полтави. Також був показаний фільм про екотуалет в Гожулах.

14 березня Г. М. Цвєткова взяла участь в круглому столі, присвяченому проблемам фінансування проектів по воді і санітарії, які реалізуються на місцевому рівні силами НУО і місцевих громад.

15 березня відбулася екскурсія в Тепозтлан для ознайомлення з проектом по екосанітарії, який очолює Рон Соер. Проект охоплює роботу інформаційного центру, в якому проходить демонстрація усіх різноманітних екосан технологій, які сьогодні впровадженні в Мексиці. Другий великий напрямок роботи проекту — це реалізація пілотних проектів по будівництву еко-туалетов у бліжайших селах. Учасники відвідали село, де насьогодні 30 сімей беруть участь у пілотному проекті по будівництву еко-туалетів, і познайомилися з сім'єю, яка вже 9 місяців користується еко-туалетом (з роздільним збором сечі і сухим компостуванням фекальних мас). Також була надана можливість відвідати будинок Рона, де на різних поверхах працюють 2 еко-туалета, та здійснюється збір і використання для технічних потреб дощової води, а також працює рослинно-грунтовий фільтр для очистки «сірих вод» або побутових стічних вод (після кухні, прання і прибирання будинку).

16 березня відбулося офіційне відкриття ВВФ, на яке було запрошено 3 тисячі учасників з 15 тисяч, тобто більшість не отримала можливості потрапити на цей захід.

17 березня здіснювалася підготовка експозиції і стенду WECF та її партнерів — членів мережі, на якій було представлено робота водних проектів ВЕГО «МАМА-86», загальна інформація про досвід роботи кампанії «Питна вода в Україні» та з еко-санітарії в Гожулах, а також представлені останні інформаційні видання: плакати по кругообігу води, «Водойми України», буклети по проблемам питної води і екосанітарії.

18 березня було оголошено днем Європейського регіону, який почався пленарним засіданням та обговоренням 5-ти ключових тем Форуму. В рамках теми «Водопостачання і санітарія для всіх» були показані фрагменти фільму ВЕГО «МАМА-86» про еко-туалет у с. Гожулах. Г. М. Цвєткова як панеліст брала участь у сесії WfWfW «Bottum up meets top down» по темі «Інтегрованого управління водними ресурсами» та в контексті розгляду перехресних питань: інституційний розвиток і політичні процеси, посилення потенціалу і соціальне навчання; визначення мети, моніторинг і впровадження знань. На сесії обговорювалися приклади місцевих проектів, які здійснювалися жіночими НУО в Танзанії, Чилі, Південно-Африканській Республіці, Уганді і Шрі-Ланці.

19 березня у рамках дня «Водопостачання і санітарія для всіх» WECF разом з ВЕГО «МАМА-86» організували сесію «Безпечна вода і екосанітарія для сільської місцевості: позитивний досвід у країнах Латинської Америки і Східної Європи з гендерної точки зору». Слово для привітання було надано Слєсаренок Світлані, презентацію досвіду пілотних проектів по екосанітарії в Україні було зроблено Цвєтковою Г. М. На сесії були представлені проекти НУО Вірменії, Болгарії, Румунії і Мексики. Сесія викликала великий інтерес, зал був повний, обговорення продовжувалися і після закінчення відведеного часу. У складі панелістів були експерти і представники важливих міжнародних організацй, у тому числі і Єврокомісії, Європейського бюро ВООЗ, ОЕСР, Гамбургського політехнічного університету, приватного банку з Нідерландів і ін.

У другій половині дня в рамках пленарної сесії по правам на воду, яку проводила Всесвітня водна рада, Цвєткова Г. М. зробила коротку презентацію про досвід ВЕГО «МАМА-86» щодо участі громадськості в процесі прийняття Закону про питну воду та Державної програми «Питна вода України».

20 березня. Цвєткова Г. М. взяла участь в громадських обговореннях права на воду, які проходили в рамках Форуму в «Будинку громадян», де представила результати дослідження цього питання в Україні, яке увійшло до публікації «Здійснення права на воду і санітарію в Центральній і Східній Європі», підготовленої на основі семінару по праву на воду, який відбувся 15—16 жовтня 2005 р. у Страсбурзі в рамках Тижня водної солідарності Європи.

Цього ж дня Г. М. Цвєткова дала інтерв'ю для газети «Фігаро» про роль жінок у вирішенні питань води і санітарії.

Форум проходив з 16 по 22 березня.

Програма форуму включала: проведення тематичного форуму з 16 по 20 березня, міністерської конференції — 21 і 22 березня, водної ярмарки, Міжнародної водної виставки і нагородження переможців 2-х конкурсів — на отримання Призу Короля Хасана ІІ і Кіотського великого водного призу.

Міністерська конференція прийняла Декларацію (http://www.worldwaterforum4.org.mx/files/decministerial_ing.pdf), у якій підтверджені основні положення глобальних зобов'язань по воді і санітарії, прийнятих в Йоханнесбузі, Кіото і на КУР-13, підкреслено, що питання доступу до води і санітарії повинне залишатися серед пріоритетів планів розвитку і стратегій боротьби з бідністю на місцевому і національному рівнях. Підведення результатів виконання ЦРТ по воді і санітарії буде зроблено на 16 сесії КУР у 2008 р.

У Декларації привітала запуск нового інформаційного інструменту — бази даних CSD WAND або CSD Water Action and Networking Database (База даних Комісії із стійкого розвитку, яка надає інформацію про акції і мережеві структури по воді). Цей web-based інструмент служитиме для розповсюдження інформації по здійсненню кращих практик по воді і санітарії. CSD-WAND служитиме платформою для обміну інформацією, досвідом і отриманими уроками, представляти відповідні міжнародні угоди і рекомендації політикам для вирішення питань води і санітарії. Цей інструмент створюється на основі напрацьованої за період 2003-2005 рр. інформації циклу КУР і включає також матеріали «Portfolio of Water Actions», конференції міністрів 3-го ВВФ у Кіото і базу даних по місцевим акціям, яка була підготовлена до 4-го ВВФ в Мехіко.

В рамках Міністерського сегменту форуму відбулося 6 круглих столів по темах:

  1. Фінансування місцевих ініціатив по воді і санітарії;
  2. Утворення потенціалу на місцевому рівні для управління водними ресурсами і вирішення проблем водовідведення;
  3. Процеси децентралізація, управління, інституційні питання, посилення участі всіх зацікавлених сторін в діях на місцях. Особливо щодо участі жінок, молоді, місцевого населення, корінних народів;
  4. Еффективне використання води і передача водних технологій;
  5. Розвиток і посилення механізмів (кількісного і якісного) моніторингу природних вод, встановлення завдань і індикаторів;
  6. Вода і довкілля.

Тематичний форум працював по 5 основним темам Форуму:

  • Вода для економічного зростання і розвитку,
  • Імплементація ІУВР,
  • Водопостачання і санітарія для всіх,
  • Управління водою для продовольства і довкілля,
  • Управління ризиками.

Водний ярмарок включав численні культурні, соціальні і освітні заходи, присвячені водній темі (культурно-освітні ігри, вистави, фотовиставки, ритуальні і етнічні маніфестації).

Серед основних документів 4-го ВВФ видано 5 томів регіональних звітів по воді, а також збірку тематичних документів форуму.

Форум було завершено святкуванням Міжнародного Дня води.