Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Звіт про участь у 4-му Всесвітньому Водному Форумі (ВВФ) в Мехіко

Слєсаренок Світлана Федорівна
координатор Дністровських програм
ВЕГО «МАМА-86»

Напередодні 4-го ВВФ, 13—15 березня 2006 року відбулася робоча конференція Партнерства «Жінки для води — Вода для жінок» (Women for Water, Water for Women — WfWfW partnership). МАМА-86 є одним із засновників і членом цього жіночого водного партнерства, яке виникло під час проведення CSD-12 у Нью-Йорку. Основне завдання нинішньої конференції полягало в підготовці до 4-го ВВФ, представлення результатів роботи членів партнерства за останній рік і знайомство з новими проектами з Мексики і Латинської Америки. 12 березня також було проведено збори членів WfWfW. На зборах членів 12 березня ВЕГО МАМА-86 представляла я.

На сьогоднішній день у складі WfWfW 14 організацій-членів з Європи, Африки і Азії. Питання про подальше розширення членства було припинене рішенням зустрічі членів WfWfW в Соестерберзі до моменту прийняття Правил, які будуть регулювати діяльність та членство в мережі. Також було ухвалено рішення про те, що мережа не реєструється як юридична особа, а члени-організації мережі по черзі забезпечують роботу секретаріату мережі. На сьогоднішній день роботу секретаріату мережі виконує Нідерландська Рада Жінок. Головою мережі також є представник цієї організації.

В день проведення зборів, секретаріатом WfWfW була зроблена спроба відзвітуватися про виконану роботу, проте з боку членів мережі послідували ряд питань і нарікань щодо процедури проведення та поганої підготовки зборів. Члени мережі відзначили низький рівень інформування, відсутність нормальної комунікації, відсутність фінансового звіту взагалі і відсутність тематичного звіту і плану роботи у письмовому виді.

Особливої «гостроти» зборам членів мережі додала звістка про те, що проектна пропозиція, яка була написана від імені членів мережі і направлена на її розвиток, була підтримана Голландським фондом TMF у розмірі 2,5 мільйонів євро на період до 2010 року. І хоча грант був затверджений у листопаді 2005 р., а фактичне фінансування проекту почалося в січні 2006 р., напередодні зборів лише словесна інформація про цей проект була отримана членами мережі, без оприлюднення тексту самої проектної пропозиції, його бюджету і робочого плану.

На підставі всіх вищевказанних зауважень було вирішено додатково провести позачергові збори членів мережі WfWfW, яке буде підготовлено ретельніше і з урахуванням всіх зауважень членів мережі. Позачергові збори членів мережі будуть проведені в рамках Стокгольмського водного тижня. Проте 18 березня на додатковому засіданні були допрацювані і прийняті Правила по регулюванню роботи і членству в мережі.

Форум супроводив ряд неформальних заходів. На одному з неформальних прийомів було об’явлено про нову програму Шведського міжнародного агентства розвитку SIDA та 10 мільйонів євро, що направлені на розвиток Екосанітарії.

Громадські організації брали активну участь як в проведенні Всесвітнього Водного Форуму (15 тисяч учасників, 150 сесій, що працювали в рамках 5-ти загальних напрямах), так і в організації паралельних подій поза рамками форуму. Так, наприклад, Глобальна коаліція альтернатив водної приватизації в день відкриття Всесвітнього Водного Форуму організувала 40-тисячний мітинг проти приватизації кампаній, що поставляють воду, а також надмірної експлуатації водних ресурсів.

15 березня, напередодні відкриття Всесвітнього Водного Форуму відбувся симпозіум «Public Water for All. Symposium on Improving Public Water Delivery», на якому були приведені численні приклади успішних моделей постачання води кооперативами водокористувачів, муніципальними і державними кампаніями, були визначені заходи, які направлені на підвищення ефективності роботи кампаній, що працюють в рамках громадських форм і оцінено потенціал так званого «Public-Public Partnerships».

17—19 березня Коаліція Мексиканських Організацій по захисту водних ресурсів (COMDA) спільно з іншими НУО, що цілеспрямовано працювали поза рамками Всесвітнього Водного Форуму, організували Інтернаціональний форум по захисту води, девізом якого були слова «Вода — це наше право, її захист — обов'язок урядів».

22 березня в день захисту води НУО підвели підсумки Всесвітнього Водного Форуму. Представники НУО відзначили, що фінальна декларація Водного Форуму є доказом його неспроможності протистояти світовій водній кризі. Провал реальних рішень, запропонованих Всесвітньою Водною Радою, що контролює процес організації і проведення Всесвітнього Водного Форуму, не був сюрпризом для НУО, адже основний сенс діяльності цієї Ради – підтримка і пропаганда участі приватного капіталу в управлінні водним сектором. НУО запропонували внести зміни в організацію Всесвітнього Водного Форуму, з тим, щоб його організатором стала ООН.

«Організатори форуму — Всесвітня Водна Рада і Світовий Банк визначені захищати інтереси приватного капіталу в управлінні водними ресурсами. Так і не було надано серйозної оцінки приватизаційних дебатів. Бідні країни продовжують залишатися заручниками міжнародних фінансових інститутів, орієнтованих на сильну проприватізаційну підтримку», — представник World Development Movement.

Не дивлячись на зусилля організаторів форуму та Мексиканського уряду глибока тріщина з'явилися між думками різних урядів. Блок Латіно-Американських країн виразив сильну занепокоєнність включенням води до Угоди по вільній торгівлі.

На противагу порожнечі фінальної декларації Всесвітнього Водного Форуму, паралельні заходи громадського суспільства запропонували чіткі пропозиції по реалізації Цілей Тисячоліття. Вони підкреслили необхідність визнання права людей на воду, що доставляється керованими громадськістю підприємствами і необхідність урядової підтримки для розвитку громадського партнерства (public-public partnerships).

«Уряди і донори повинні визнати той факт, що всі рішення знаходяться в площині підтримки появи ефективних неприбуткових громадських водних підприємств на Глобальному Півдні (маються на увазі підприємство державної і муніципальної власності, кооперативи водокористувачів і інші громадські форми управління доставкою води)» — сказав представник організації Друзі Землі з Франції.

Зростаюча кількість урядів Глобального Півдня вже зробила крок назустріч амбіційним програмам громадського водного сектора.

22 березня Аргентина проанонсувала повну відмову від моделей безуспішного приватно-громадського партнерства (public-private partnership) та свій вибір на користь прогресивних громадських водних реформ.