Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

У Татарбунарах відбувся семінар, присвячений виноградарству

23 березня в м. Татарбунари відбувся семінар: «Виноградарство, як метод традиційного природокористування на півдні Одеської області», проведений «МАМА-86-Татарбунари».

Фахівці протягом 4 годин доносили до слухачів, а це 40 фермерів Татарбунарського району, корисну та актуальну інформацію. Розпочала роботу семінару Власова Олена Юріївна, завідувачка кафедрою землепроектування, факультет землевпорядкування Одеського Аграрного Університету. Вона повідала слухачам про те, наскільки  важливо вірно вибрати місце для посадки винограду, адже від рельєфу іноді залежить доля насаджень:  на низинах, із зменшенням відносної висоти місцевості зменшується температура, а різниця в 3—4° С вже істотно впливає на долю винограду.  Під час проектування місця насаджень необхідно крім рельєфу місцевості враховувати також інші  фактори: якість ґрунтів, кліматичні умови та ін. Фахівці інституту проводять подібні дослідження та надають висновки та рекомендації щодо можливості  розмістити на даній території  багаторічні насадження.

Козар Іван Михайлович, завідуючий лабораторією захисту рослин інституту Таїрова, повідав присутнім про особливості догляду за виноградом в умовах поточного року. Прозвучало багато корисних порад, якими необхідно скористатися наразі, адже зима цього року була особлива — морози лютували до –25° С. «Зараз Україна впевнено крокує до СОТ, а це означає, що перспективно вирощення європейських сортів винограду, — розповідає Іван Михайлович, — і я, як  захисник з досвідом, впевнений, що без обробки рослин від шкідників гарного врожаю не зібрати». «А як же при цьому виростити «чисту» продукцію?» — лунає запитання з залу.  «А ось в цьому і полягає наше відкриття! Ми досліджували досить ефективний пестицид, і виявилось — якщо застосувати його на початку червня, то цього одного разу достатньо на весь сезон, якщо ж упустити час, то кількість застосувань збільшуються до 10!». Ще багато цікавих речей повідав Іван Михайлович: як після такої морозної зими вірно провести обрізку винограду, чим підживити, як вберегти від різноманітних хвороб. Бажаючі могли відразу придбати методички автора по захисту винограду.

Гержик Ігор Павлович, орнітолог, заступник директора по науці Тилігульського регіонального ландшафтного парку, урізноманітив семінар розповіддю про братів наших менших, закликав до збереження землекористувачами біорізноманіття на їх ділянках, на конкретних прикладах довівши, що  саме повноцінна біосистема здатна приносити їм стабільні доходи. А також, в зв’язку з ситуацією, що склалася — небезпекою захворіти на пташиний грип та упередженим ставленням із-за цього до птахів, звернувся до всіх присутніх  з закликом не винищувати даремно пернатих друзів, адже цим біді на зарадиш. В нашій місцевості багато рідкісних птахів, відстрілюючи всіх підряд, саме їм ми завдамо невиправної шкоди, при цьому  ситуацію з пташиним грипом ми все одно не змінимо, так як основні переносники грипу — представники чисельних популяцій.

Іванов Василь Михайлович, фермер, розповів про власні інноваційні ідеї стосовно посадки винограду та догляду за ним в наших кліматичних умовах. Завдяки своїй спостережливості та вмінню аналізувати Василь Михайлович зробив свої маленькі відкриття, не боявся відійти від стереотипів. Для всього у нього своя метода: відрізняється і час садіння саджанців, і спосіб, і догляд в перші роки. На посмішки сторонніх не звертав уваги, вперто робив справу, яку підказувало йому серце. Доводити свою правоту не прийшлось — довів перший же врожай, який був у 1,5 рази більше ніж у сусіда.

Дуже допомагало в роботі семінару те, що учасники могли не лише прослухати інформацію, а й побачити зразки, схеми, графіки.

Велика кількість взяти участь у семінарі, кількість запитань під час роботи семінару та гаряча дискусія після довели, що розвиток виноградарства — це актуальна тема для нашого краю, і ми, зі своєї сторони, раді можливості надати фермерам інформацію про те, як не тільки отримати гарний врожай, а й виростити його безпечним для здоров’я людини.   

Матеріали семінару готуються до друку в наступному номері вісника для землекористувачів «Зелений вибір України».