Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Звіт про участь у зустрічі Глобального водного партнерства країн Центральної та Східної Європи 8—9 квітня, Братислава, Словакія

Цвєткова Ганна Максимівна,
координатор кампанії «Вода і санітарія»
ВЕГО «МАМА-86»>

8 квітня на нараді Глобального водного партнерства (ГВП) країн Центральної та Східної Європи (ЦСЄ) розглядалися такі питання:

  1. Продовження обговорення питання 5 порядку денного щодо підведення підсумків самооцінки роботи ГВП ЦСЄ. Було запропоновано закінчити главу щодо звітів країн до кінця квітня. Особливу увагу звернути на ті недоліки та слабкі місця у процесі впровадження ВРД ЄС та інтегрованого управління водними ресурсами (ІУВР). Також були пропозиції представити стратегію впровадження ІУВР у регіоні, яке має бути результатом аналізу дослідження питання на рівні кожної із країн регіону, це робота на майбутнє.
  2. Представлення нових учасників Наради — Цвєткова Г. М. представила коротко роботу своєї організації та ситуацію щодо створення ГВП України: стан, перспективи  та очікування.
  3. Питання 6 порядку денного щодо звіту про роботу Регіонального водного партнерства (РВП) ЦСЄ за другу половину 2005 року. Діяльність була представлена Лівіо Попеску та доповнена всіма представниками РВП країн регіону ЦСЄ. Фінансовий звіт та результати аудиту представив Секретаріат РВП ЦСЄ.
  4. Питання 7 щодо звіту про роботу Спеціальних робочих груп (СРГ) — загальна ситуація  та плани на 2006 рік та результатами фандрейзінгу для роботи СРГ. Звітували про роботу такі СРГ:
    • А) З участі громадськості у басейнах Балтійського моря та ріки Дунай (робота активно ведеться на транскордонному озері Пепсі між Росією та Естонією, але необхідно розширити роботу щодо участі громадськості на всі країни Балтії — члени РВП ЦСЄ. СРГ з участі громадськості в басейні Дунаю працює над підготовкою рекомендацій щодо участі громадськості. Для цього планується робота з аналізу основних груп зацікавлених сторін, які мають бути залучені до процесів прийняття рішень щодо управління, складання планів дій в басейні ріки Дунай. Активна робота планується у співпраці з Міжнародною комісією по захисту Дунаю (ICPDR) щодо Дня Дунаю та співпраці з робочою группою експертів з участі громадськості при ICPDR.
    • Б) З інструментарію для ІУВР «tool box»:сьогодні такий інструментарій вже викладено у публікації і є можливість проведення на його основі тренінгів у країнах регіону;
    • В) Вода та освіта: представлений проект для підготовки вчителів для викладення основ ІУВР у навчальних закладах. Цей проект можливо буде мати підтримку Японського фонду. 
    • Г) блискавичні повені: представлена робота польських вчених та результати її впровадження на малих річках у Польщі, роздана публікація за результатами цієї роботи «Вчасно для повені», видане англійською мовою.
    • Д) також були представлені плани робот цих груп та проекти для нових СРГ. Серед нових СРГ , що утворилася минулого року — СРГ з екосанітарії або стійкого водовідведення. Було представлено проект, якій включає аналітичну частину та пілот у Румунії. Було підтверджене бажання проводити аналітичну частину проекту, до якого залучити експертів всіх 11 країн. Від Секретаріату у Стокгольмі була пропозиція використати кошти додаткового фонду на цю роботу. Щодо пілотної частини  проекту буде тривати фандрейзінг.
    • Е) з метою розширення відомостей про екосанітарію була зроблена презентація досвіду Коаліції за Чисту Валтику CCB її директором Гунаром Нореном. Існує вже 12 річний досвід впровадження стійких рішень  проблем водовідведення та поводження з комунальними стічними водами в країнах Балтії. Були надані публікації з питань екосанітарії та її технологій.
  5. Секретаріатом РВП ЦСЄ був представлений план роботи та бюджет на 2006 рік (питання 8 порядку денного), який і був затверджений.
  6. У питанні про різне йшла мова про святкування річниці ГВП напередодні Водного тижня у Стокгольмі, вже розроблена програма на 3 дні, проте пленарного виступу від РВП ЦСЄ не планується, буде можливість для виступів від регіональних відділень під час дискусій-обговорень ключових виступів. Питання представництва буде ще уточнюватися: можливий варіант по 1 представнику від країни члена ГВП.

В різному також розглядався звіт про участь Лівіо Попеску у 4 ВВФ у Мехіко. Цвєткова давала короткі доповнення щодо зустрічі NowNet а також питання співпраці з ГВП Кавказу та центральної Азії.

Засідання було завершене 8 квітня на прохання учасників з Угорщини, де 9 квітня мали проходити вибори у Парламент.