Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

Відбувся круглий стіл «Регіональні аспекти впровадження органічного землеробства: стандартизація і сертифікація»

19 жовтня 2006 року в приміщенні Державного центру стандартизації за участю ВЕГО «МАМА-86» пройшов круглий стіл на тему «Регіональні аспекти впровадження органічного землеробства: стандартизація і сертифікація».

19 жовтня 2006 року в приміщенні Державного центру стандартизації пройшов круглий стіл на тему «Регіональні аспекти впровадження органічного землеробства: стандартизація і сертифікація». У заході брали участь представники Полтавської обласної державної адміністрації, представники організацій МЕГО «Мама-86-Полтава», центрального офісу ВЕГО «Мама-86», Федерації руху органічного сільського господарства України, працівники ДП «Полтавастандартметрологія», керівники фермерських господарств, які задіяні в проекті «МАМА-86-Полтава» з реалізації ідей органічного землеробства, декан агрономічного факультету Полтавської державної аграрної академії.

«Мама-86-Полтава» працює задля розвитку органічного сільського господарства в регіоні, надаючи інформаційну, координуючу та організаційну підтримку зацікавленим фермерам. Зокрема результатом цієї роботи є застосування біологічних препаратів на одному з фермерських господарств Полтавщини.

На засіданні круглого стола були розглянуті питання сертифікації сільськогосподарської продукції в Україні, перспективи сертифікації та стандартизації органічної сільськогосподарської продукції. У ході обговорення було зазначено, що за відсутності нормативно-правової бази, зокрема Закону «Про органічне сільське господарство» та єдиних стандартів органічної продукції, створення державної установи, яка безпосередньо буде здійснювати механізм сертифікації та стандартизації «від лану до столу», залишається невирішеним. Щодо Полтавської області, то тут поки що існує одне фермерське господарство, де виробляється органічна сільськогосподарська продукція, яка на 90% — експортна, а сертифікація даної продукції здійснюється на замовлення та за рахунок іноземних покупців. Для вітчизняних фермерів замовляти сертифікацію за власні кошти є економічно невигідно. Проблемою також є відсутність внутрішнього ринку збуту органічної продукції, як наслідок, і механізму ціноутворення на дану продукцію. Виробники часто не отримують економічної користі через відсутність попиту в межах Української держави, що значно підриває процес адаптації органічного землеробства в Україні.

Також на засіданні розглядалось питання створення у Києві за підтримки іноземних партнерів незалежної кампанії, що буде займатися сертифікацією та стандартизацією органічної продукції. Це викликало активне обговорення учасників круглого столу та неабияку зацікавленість місцевих фермерів, адже їм потрібно знати, чим конкретно допоможе дана кампанія виробнику; вартість послуг; які стандарти будуть використовуватися при сертифікації.

Представниками Державного центру стандартизації було запропоновано лобіювати дане питання на більш високому державному рівні. Що ж до діяльності МЕГО «МАМА-86-Полтава», то продовжиться копітка праця для збільшення зацікавленості і практичного впровадження принципів органічного сільського господарства серед фермерів у регіоні. Члени МЕГО «МАМА-86-Полтава» сподіваються, що завдяки такій праці, вітчизняні виробники в полтавській області  не розгубляться і зможуть «виживати» на новому ринку як тільки з’являться законодавчі передумови.

За додатковою інформацією звертатися:
ПМЕГО «МАМА-86-Полтава», тел. 8 (05322) 22640
Електронна адреса: