Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

В Одесі відкрився експериментальний майданчик для роздільного збору сміття

В рамках проекту «Зелений вибір України» (субпроект «Економічно ефективний і безпечний будинок») 27 жовтня 2006 року в м. Одеса відбулося відкриття прибудинкового майданчика для роздільного збору сміття за  адресою: вул. Балківська, 36.

Ця подія стала частиною проекту ««Під дахом будинку мого» — сприяння залученню і активізація участі мешканців міста Одеси  в заходах щодо підвищенню економічності і ресурсоефективності їх житла». Проект направлено на реалізацію затвердженою рішенням Одеської міської ради від 23.12.2005 р. № 5043-IV Програми рішення пріоритетних соціальних проблем міста Одеси з використанням механізму соціального замовлення в 2006 році в номінації «Рішення соціально-побутових і культурних проблем по місцю проживання».

Проект здійснює  громадська організація «МАМА-86-Одеса» в співпраці з Управлінням житлово-комунального господарства міста, об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку «Балківський» і ТОВ «ВТОРМА ЮГ».

На прибудинковому майданчику було розміщено контейнери для ПЕТ пляшок, макулатури, пластмаси і склобою. Мешканцям будинку по вул. Балківська, 36, пропонується брати участь в програмі зменшення об'єму твердих побутових відходів шляхом сортування вторинної сировини. Надалі вся зібрана на прибудинковому майданчику сировина буде реалізована  ТОВ «ВТОРМА ЮГ» для подальшої переробки.

Подібний прибудинковий майданчик є першим в м. Одесі. Його позитивний досвід може бути використаний при розробці  міської програми поводження з твердими побутовими відходами, а  також при розповсюдженні подібної схеми на інші будинки.

Відкриття відвідали і виступили перед присутніми начальник Управління житлово-комунального господарства — Рубля Н. В., начальник Управління екологічної безпеки — Дербоглав І. А.,  комерційний директор ТОВ «ВТОРМА ЮГ» — Боцян О. И., директор комунального підприємства ЦЕПІ — Баянська Е. П. і голова ОСМД «Балківський» — Звелиндовський Ю. А.

Всі виступаючі одноголосно відзначили важливість проблеми поводження з твердими побутовими відходами і перспективність подібного підходу до її рішення. Представники органів місцевого самоврядування присутні на відкритті, виразили готовність сприяти в роботі по даному напряму в м. Одеса.

На відкритті були присутні жителі будинку, які негайно після розрізання червоної стрічки приступили до наповнення контейнерів цінною сировиною. Вони з ентузіазмом підтримали ідею «МАМА-86-Одеса» і заявили про  свою готовність сприяти реалізації проекту. Всім присутнім на відкритті були роздані інформаційні матеріали на тему роздільного збору твердих побутових відходів і шляхів їх зменшення.

Святкова програма відкриття майданчика супроводжувалася музично–вокальним виступом дитячого лялькового театру «Веселка». Маленьким учасникам свята було показано повчальну виставу про те, як правильно поступати з обгортками від морозива, пляшками від води, папірцями тощо. І про те,  як погано, якщо все це лежить не на своєму місці. Дітям було роздано домашнє завдання — листи розфарбовування — для закріплення отриманих знань. Також дітлахи продемонстрували вироби, зроблені ними самими  з того, що зазвичай просто викидається у відро для сміття. Вироби дітей вийшли справжніми шедеврами.