В Запоріжжі завершуються роботи з розробки Плану забезпечення безпеки питної води для місцевої громади Print
News - Drinking Water and Sanitation News
Wednesday, 13 January 2016 15:50

caption28 грудня, у понеділок, відбулося заключне в цьому році засідання робочої групи місцевих експертів (з елементами тренінгу), на якому були підведені загальні підсумки робіт з розробки Плану забезпечення безпеки води (ПЗБВ) для місцевої громади, що здійснюються в рамках Запорізької програми мережевого проекту ВЕГО «МАМА-86» «Забезпечення рівного права на воду та санітарію В Україні».

В ході засідання обговорювалися виявлені ризики для здоров’я споживачів послуг, пов’язані з системою водопостачання та водовідведення (ВП та ВВ) будівель шкіл і дитячих садочків Запорізького навчально-виховного комплексу №19 (НВК №19), що знаходяться за адресами Військбуд, 13, Авраменко, 11, Микояна, 6-А.

Андрій Єлькін, директор МЕГО «МАМА-86-Запоріжжя», регіональний координатор мережевого проекту «Забезпечення рівного права на воду і санітарію», звітував про перебіг робіт з підготовки збірки матеріалів «ПЗБВ для ЗНВК №19» та про плани його презентації на рівні керівництва мережевого проекту «Забезпечення рівного права на воду і санітарію в Україні».

Він підсумував досягнення робочої групи щодо забезпечення повноти виконання технічних завдань та якості наданих продуктів. Систематизувалися пропозиції з покращення доступу до якісної питної води та безпечної санітарії в Запорізькому НВК №19: першочергові та довго строкові заходи.

Галина Сергєєва, заступник директора з навчально-виховної роботи ЗНВК №19, експерт з питань оцінки стану системи ВП і ВВ Запорізького НВК №19, презентувала електронні схеми системи водопостачання та водовідведення шкіл та дитячих садочків за адресами Військбуд,13, Авраменко, 11, Микояна, 6а.

 pic1

 Схема1. Система водопостачання корпусів ЗНВК №19 за адресою Військбуд, 13.

За її словами, сьогодні всі будівлі школи-комплексу мають проблемні ділянки водопровідних та каналізаційних комунікацій. Це металеві (залізні) труби, строки експлуатації яких вже перевищують ті, що зазначені у проектній документації. Тому водопровідна вода, що витікає з кранів, має жовтий колір (з іржею). При цьому, навчальному закладу все ж вдалося замінити частину водопровідної системи новими пластиковими трубами. Дивіться схему та відео-сюжет.

Відео-звіт: «Перегляд продуктів картування» https://youtu.be/5-V-ODgXYxg

В ході засідання обговорювалося питання підготовки та проведення Круглого столу — презентації «План забезпечення безпеки води та санітарії для місцевої громади — досвід Запорізького НВК №19», який проводитиметься з метою ознайомлення представників інших закладів системи освіти міста з особливостями впровадження інструменту «ПЗБВ», розробленого Європейським регіональним бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я . Визначалася дата проведення заходу, його план, зміст та відповідальні за підготовку.

За підсумками обговорень були прийняті наступні рішення:

  1. Враховуючи невизначеність найбільш суттєвих джерел забруднення питної води водопровідної системи ЗНВК №19 (внутрішні чи зовнішні фактори), провести додаткові хімічні та санітарно-бактеріологічні дослідження води, що надходить у водопровідну систему «Військбуд, 13» ззовні, та визначитися, враховуючи ризики, з бажаним місцем встановлення обладнання додаткової очистки питної: на вході чи «на крані» (оптимальність впровадження мультібар’єрності).
  2. Встановити строк  для надання всіх експертних матеріалів (форм-таблиць, продуктів картування, рекомендацій та заключень) 10 січня 2016 року.
  3. До 17 січня 2016 року завершити роботи над макетом збірника матеріалів «План забезпечення безпеки води для місцевої громади».
  4. До 20 січня 2016 року підготувати програму Круглого столу для працівників системи освіти міста «Досвід Запорізького НВК №19 з розробки ПЗБВ».
  5. До 21 січня для учасників Круглого столу надрукувати 20 примірників збірки матеріалів «План забезпечення безпеки води та санітарії для місцевої громади — досвід Запорізького НВК №19».
  6. 27 січня 2016 року провести Круглий стіл — презентацію «Досвід Запорізького НВК №19 з розробки ПЗБВ».
  7. До 31 січня 2016 року надати до центрального офісу ВЕГО «МАМА-86» остаточний описовий та фінансовий звіт з виконання робіт з розробки ПЗБВ для громади ЗНВК №19.
  8. До 15 лютого 2016 року подати до центрального офісу ВЕГО «МАМА-86» проектні пропозиції (відповідно до  ПЗБВ) щодо першочергових заходів з покращення доступу до безпечної питної води та санітарії.

IMG 5485  IMG 5494 IMG 5498

Мережевий проект «Забезпечення рівного права на воду і санітарію» здійснюється Всеукраїнською екологічною громадською організацією (ВЕГО) «МАМА-86» за підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку та співробітництва (Sida).

 
Home News Drinking Water and Sanitation News В Запоріжжі завершуються роботи з розробки Плану забезпечення безпеки питної води для місцевої громади
Google+