Минуле чи майбутнє? Друк
Блоги - Дарина Галатченко
Середа, 23 червня 2010, 15:03
halatchenkoПісля повернення з харківських слухань мені був потрібний деякий час, щоби прийти до тями. Надмір вражень, емоцій і відчуття, ніби там, в Харкові, поруч зі мною відбувалось щось вкрай важливе. У вихорі думок, що з калейдоскопічною швидкістю проносились в голові, виринала картинка: люди, що стояли під районною радою. Спостерігаючи за вчительками, які віддавали свої голоси за вирубку лісу, нехтуючи майбутнім своїх і чужих дітей, за яких вони, як би там не було, але несуть відповідальність, до горла раз за разом підкочувався клубок. Відраза? Ненависть? Гнів? Ні, не це. Пам’ятаючи біблійну істину, не один раз підтверджену на власній практиці, я думала про те, що неможливо засуджувати цих людей, більшість з яких пригнав за ламаний гріш віддати свою душу липкий огидний страх — що буде, якщо ослухаюсь? Що буде, якщо не піду? Що буде, якщо проголосую не так? Той самий страх, що змушує мовчати, коли серед ночі твоїх сусідів забирає «чорний воронок». І той самий страх, який шістдесят років потому, як з твоєї домівки забрали останній буряк від пухнучої з голоду родини, тобі забороняє розповісти про це. І хоча, здається, пройшли вже роки , і можна би було вже нарешті перестати боятися і почати жити — страх диктує своє. Закодований на плівці генетичної пам’яті українців, росіян, білорусів, він і досі є головним орієнтиром у житті багатьох. «Спрячь газетку, хочеш чтобы с завода поперли?», «Ну да, позвонили сказали, чтобы все были, а то…». А що — а то?.. Ті, хто 19 червня за наказом «Старшого Брата» підняли свою руку з мандатами за знищення лісу, і досі живуть з тим огидним липким страхом всередині. Правда, у декого він набув форми байдужості, сомнамбулічної млявості, яка не потребує від світу ніц, окрім задоволення елементарних споживацьких потреб.

Тим дивніше і нереальніше на фоні «скованных одной цепью, связанных одной целью» виглядали люди, що прийшли сюди з доброї волі — надто живі, надто справжні, надто емоційні. Вони прийшли з цілком простою і зрозумілою метою: відстояти власне право на парк, на здоров’я, на життя в зеленому місті, відстояти право на повагу з боку влади. Що ж з їхньою генетичною пам’яттю? Невже сталася помилка у кодуванні, і вони не успадкували гена страху? Андрій Окара, публіцист і аналітик, в одній з останніх публікацій в газеті «День» сказав, що Україна не ділиться на Схід і Захід, на правих і лівих, на старих і молодих. Але все ж , межа поділу не вигадана: українці діляться на людей з минулого і людей з майбутнього. Людина минулого — це споживач, що тільки використовує ресурси світу, людина з майбутнього — це творець, що кожного дня творить світ, такий, в якому радісно жити і можна відчувати себе людиною.

Одним з перших записів, який потрапив мені на очі після приїзду з Харкова, була рецензія на фільм «Аватар» артової російської співачки Ольги Арєфьєвої. Ця рецензія потрапила в «яблучко». «Это фильм не про синехвостых кошек. Это фильм с вопросом о том, что делает бульдозер под ВАШИМ окном. Чья планета? Наша? Или негодяев, все мерящих доходами акционеров своих паршивых корпораций? Тех, кто почему-то считают, что имеют право на то вокруг, что не они создали, не они вырастили. Дереву тысяча лет, оно росло многократно дольше, чем жизнь конкретного паршивца, пришедшего его спилить за серебряник по заказу более крупного негодяя, чья жизнишка тоже - несчастные 40 лет.
Чьи леса вокруг? Чья нефть в скважинах? Чьи животные в лесу? Чья вода в водоемах? Чей воздух? Чьи деревья? Глупые вопросы? Но они становятся актуальнее. Потому что более жадный, жестокий, хитрый и циничный имеет преимущество перед гуманным и разумным. Как и танки против тюльпанов.
Что вы будете делать, если вам скажут, что под вашим лично домом находится нечто нужное какому-то вояке или бизнесмену - а поэтому вы должны немедленно убираться куда глаза глядят, тут сейчас все взорвут. Эта история не про синехвостых людей-кошек. Она резонирует с тысячей других историй, близких и не таких уж далеких, которые происходили и происходят на нашей родимой земельке, и которые сформировали действующую цивилизацию такой как она есть - радуйтесь, кушайте результат. Разве вы не узнаете почерк? Война в Ираке? Вырубка лесов Амазонки? Попытки вырубки реликтового леса с тысячелетними можжевельниками под президентскую дачу на Утрише ? Прямо сейчас цветущие полным ядовитым цветом планы уничтожения Химкинского леса?».
До цього списка можна сміливо додавати «вирубка парку Горького в Харкові»…

Поділ на людей з минулого і людей з майбутнього — не уявний. Ця демаркаційна лінія проходить крізь весь світ. Крізь кожне село, кожне місто, кожен мегаполіс, де питання про вигоду наступає на горло бажанню жити. Звичайному, нормальному людському бажанню. І ті, хто з минулого, не даючи собі звіту, позбавляють майбутнього тих, хто за демаркаційною лінією.

Здається, прийшов час кожному відверто, сам на сам з собою, відповісти на питання: а до якого часу належу я?

Ти знаєш відповідь?..

 

Коментарі  

 
0 #15 Игорь Гречаный 27.10.2010 00:52
Искали The The - скачать порно. Ищете интересную online игру?
Цитувати
 
 
0 #14 Дарина Галатченко 05.07.2010 14:29
Дякую, Костя!Приємно це читати)
Цитувати
 
 
0 #13 Дарина Галатченко 05.07.2010 14:28
Ваші слова, ВМ, тішать. Просто речі, що пишуться, йдуть крізь серце, тому і знаходять відгук в серці читачів...Інакше, як на мене,сенсу не дуже є.
Цитувати
 
 
0 #12 Дарина Галатченко 05.07.2010 14:25
Цікава думка з приводу вчителів, Надіє. Хотілось би тільки вірити, що вони і правда щось візьмуть з того...Скажу відверто: частина тих вчительок була не зовсім адекватна: на заклики натовпу "Ви ж дітей своїх вбиваєте! Одумайтесь, не голосуйте" - вони тільки сміялись і тицяли пальцями. Деякі з них самі підходили до активістів і з якоюсь неприродньою злобою запитували "Сколько вам заплатили? Чего вам здесь надо? Уезжайте из нашего города, у себя решать будете!" На щастя, таких була меншість, все ж таки...

А щодо інших думок- цілковито згідна, з Вами, Надіє.
Цитувати
 
 
0 #11 Дарина Галатченко 05.07.2010 14:20
Завжди будь-ласка;)
Цитувати
 
 
0 #10 Дарина Галатченко 05.07.2010 14:19
В мене подібне питання виникало, anewsja. Насправді, виходить дуже-дуже абсурдна ситуація. І цим відчуттям абсурду, був пронизаний весь простір тоді, 19 червня...
Цитувати
 
 
0 #9 Дарина Галатченко 05.07.2010 14:17
Максиме, насправді, дуже приємно, що творців з кожним днем стає все більше і більше. І приємно, що доба цинізму,ще зовсім недавно характерного для найбільш яскравих творців (мова йдеться про творчу інтелігенцію), відходить у минуле. І межею, на якій людина розуміє, до якого табору вона належить, якраз і є ось такі ситуації, які, з якими ми й правда, стикаємось кожного дня.
Дякую Вам за розуміння.
Цитувати
 
 
0 #8 Костя 26.06.2010 07:20
Спасибо, согласен полностью!
Цитувати
 
 
0 #7 Володимир 25.06.2010 08:02
Смішно і гірко читати такі повідомлення. Чому смішно? А що Ви очікували від цієї влади голосуючи за неї. Колись один з депутатів сказав що наш народ це бидло. потім вибачався, але дивлячись на все це думаю що це правда. Влада планомірно втілює свої цілі. А народ? А що народ. Де він?.Якби мали хочаб крихту поваги то взяли б за це гроші, а так голосують вже зі страху. Завтра знищать Ялтинський заповідник бо лікарі під загрозою звільнення за це проголосують. Після завтра Карпатський бо лісники під загрозою звільнення за це проголосують. Ще через місяць будемо завозити всі хімічні відходи з Росії бо народ під загрозою звільнення з роботи за це проголосує. Ну чим не бидло. Навіть не бидло. Бо бидло - це худоба а вона також має прагнення вирватися на волю. А ці що за це голосували ще гірші. Це просто підстилка влади яку використавши влада викине на смітник
Цитувати
 
 
0 #6 ВМ 24.06.2010 22:45
Стыдно за нынешних учителей. Но это уже сказываются плоды системы, где покорность и беспринципность становятся обязательным условием выживания. А мы думаем: почему новое поколение такое?

Спасибо, Дарина! Статья написана на очень высоком уровне. Буду искать и другие Ваши тексты.
Цитувати
 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Головна Блоги Дарина Галатченко Минуле чи майбутнє?