Увага! Це архівна версія сайту. Новий сайт ВЕГО «МАМА-86» знаходиться ТУТ

У Мехіко відбувся 4-ий Всесвітній Водний Форум

16—22 березня 2005 року у Мехіко проходив 4-ий Всесвітній Водний Форум.

Офіційне відкриття форуму припало на 16 березня 2006 року. Програма заходу включала проведення тематичного форуму, міністерської конференції, водної ярмарки, Міжнародної водної виставки і нагородження переможців конкурсів. 15 тисяч учасників на 150 сесіях працювали в рамках п’яти загальних напрямків: вода для економічного зростання і розвитку, імплементація інтегрованого управління водними ресурсами, водопостачання і санітарія для всіх, управління водою для продовольчих потреб і довкілля та управління ризиками. Україні на форумі офіційно представляла делегація від Державного комітету з водного господарства на чолі з М. Я. Бабичем.

Міністерська конференція прийняла Декларацію, у якій підтверджені основні положення глобальних зобов'язань щодо води та санітарії, прийнятих в Йоханнесбузі, Кіото. Учасники підкреслили, що питання доступу до води і санітарії повинне залишатися серед пріоритетів планів розвитку і стратегій боротьби з бідністю на місцевому і національному рівнях. Декларація привітала запуск нового інформаційного інструменту — бази даних Комісії зі стійкого розвитку, яка надає інформацію про акції і мережеві структури по воді (CSD Water Action and Networking Database). Цей ресурс служитиме для розповсюдження інформації про кращі практичні рішення у галузі водопостачання та водовідведення, платформою для обміну інформацією та досвідом, представляти відповідні міжнародні угоди і рекомендації політикам для вирішення питань води і санітарії.

Традиційно паралельно проведенню Форуму відбувалася велика кількість міжнародних заходів, зокрема робоча конференція Партнерства «Жінки для води — вода для жінок» (Women for Water, Water for Women — WfWfW Partnership), співзасновником і членом якого є ВЕГО «МАМА-86», симпозіум «Доступна вода для всіх» тощо. Два представники ВЕГО «МАМА-86» у складі делегації партнерства «Жінки для води» взяли участь у кількох сесіях та семінарах в рамках Водного форуму. ВЕГО «МАМА-86» разом з міжнародною мережею «Жінки Європи за спільне майбутнє» провели 19 березня сесію «Чиста вода та екосанітарія для сільської місцевості: досвід країн ЦСЄ та Центральної Америки», а також представили досвід вирішення проблем водопостачання та санітарії на місцях в рамках Водної ярмарки. Представниця «МАМА-86» Ганна Цвєткова була одним із доповідачів щодо участі громадськості на пленарній сесії форуму з прав на воду, яку Всесвітня рада по воді провела 19 березня.

Глобальна коаліція альтернатив водної приватизації в день відкриття Всесвітнього Водного Форуму організувала 40-тисячний мітинг проти приватизації компаній, що постачають воду, а також надмірної експлуатації водних ресурсів. 17—19 березня Коаліція Мексиканських Організацій по захисту водних ресурсів (COMDA) спільно з іншими НУО, що цілеспрямовано працювали поза рамками Всесвітнього Водного Форуму, організували Інтернаціональний форум по захисту води під девізом «Вода — це наше право, її захист — обов'язок урядів».

22 березня, у День захисту води, НУО підбили підсумки Всесвітнього Водного Форуму. Представники громадського сектора відзначили, що фінальна декларація Водного Форуму є доказом його неспроможності протистояти світовій водній кризі та піддали критиці рішення, запропоновані Всесвітньою Водною Радою, що керує процесами ВВФ і спрямовані на підтримку і пропаганду участі приватного капіталу в управлінні водним сектором.

Дивіться додатково:

Звіт Цвєткової Г. М. про участь у 4-му Всесвітньому Водному Форумі в Мехіко.

Звіт Слєсаренок С. Ф. про участь у 4-му Всесвітньому Водному Форумі в Мехіко.