ВЕГО «МАМА-86» приєдналася до святкування Всесвітнього Дня води – 2015 Print
Thursday, 23 April 2015 11:25

caption Цьогорічний Всесвітній день води пройшов під гаслом «Вода і сталий розвиток». ВЕГО «МАМА-86» відзначила ВДВ 2015 низкою інформаційних заходів у різних регіонах України.

МЕГО «МАМА-86-Запоріжжя» та ДЮГО «Республіка Мрія» з 16 до 22 березня провели «Тиждень води», під час якого було організовано: конкурс авторських планів-конспектів уроків та сценаріїв позакласних заходів «Вода — базова цінність людини» та тематичні уроки. Також 7 квітня в рамках екологічного марафону «Планета Земля — територія Мрії» до Всесвітнього Дня здоров’я в Навчально-виховному комплексі № 19 відбулася низка заходів з загальною назвою «Пригоди Крапельки». Це — флешмоб для дітей молодших класів, який провели волонтери старшокласники. Також це — пізнавальний захід «Як Крапелька допомагає здоров’я берегти».

До Всесвітнього дня води 2015, члени запорізької регіональної організації провели опитування мешканців цільового мікрорайону щодо якості води та тарифів. За результатами цієї роботи був створений телерепортаж: https://youtu.be/kM6F00kB5EM .

У Київському ліцеї номер 227 ім. М.М. Громовачлен Київського міського осередку ВЕГО «МАМА-86», викладач екології та біології ліцею Софія Павловська організувала та провела конкурс стінгазет, присвячених Всесвітньому дню води 2015 р. В конкурсі взяли участь старшокласники ліцею, а найкращі стінгазети учнів екологічного 10-А та біологічного 8-А класів були вивішені в холі ліцею. 16 квітня Наталія Чижмакова, головакиївського осередку розповіла учням екологічного 10-А класу, як пов’язана вода та сталий розвиток. Учні дізналися, що ж таке поняття «сталий розвиток» та чому вода є однією із складових елементів сталого розвитку. Учні ліцею вже декілька років восени прибирають береги штучних ставків, утворених на р. Нивці. Природно, що в ході обговорення, їх цікавило, як саме, крім прибирання, можна покращити стан ставків. Учні дізналися про досвід ВЕГО «МАМА-86» із відновлення р. Глибочиця в м. Києві та отримали ліфлети про київські річки Либідь та Глибочиця, підготовлені ВЕГО «МАМА-86. Крім того, учні дізналися про роботу київських ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6, які використовують воду у виробництві. В кінці уроку учні намалювали, як вони уявляють собі сталий розвиток. Всього в заходах, присвячених Всесвітньому дню води взяло участь 250 учнів старших класів ліцею.

kyiv-1 kyiv-2 kyiv-3 kyiv-4 kyiv-5

Кіровоградська міська організація ВЕГО «МАМА-86» 23 березня 2015 року з нагоди Всесвітнього дня водипровела Круглий стіл «Якісна питна вода — запорука сталого розвитку громади» у приміщенні Орхуського центру в бібліотеці ім. Чижевського м. Кіровограда. У роботі круглого столу, присвяченого водним проблемам Кіровоградщини взяли участь 36 представників органів влади, журналісти, представники громадських організацій. Також під час круглого столу було презентовано оновлений ситуаційний аналіз «Доступ до якісної питної води мешканців Кіровоградського регіону». Більше інформації можна знайти за посиланням: http://kr-mama86.com.ua/?p=267

Кіровоградською організацією також стала ініціатором телепередачі на обласному ТБ «Радіо Майдан», яку можна переглянути перейшовши за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=pjjUJ8A0EZc

Крім того у загальноосвітніх школах м. Кіровограду № 3, № 6 та № 14 були проведені інформаційно-просвітницькі заходи, про важливість вживання якісної питної води та бережливого ставлення до неї. Теми цих заходів були: «Вода і її значення в історико-культурних традиціях українського народу», «Вода: що ми про неї знаємо», «Вода для міст», «Вода — начало всех начал». У ЗОШ № 3 відбулася виставка дитячих малюнків «Вода очима дітей», у ЗОШ №14 провели ранкові свята «Вода начало всех начал»для учнів молодших класів. Напередодні Всесвітнього дня води були підведені підсумки щорічного обласного конкурсу серед учнівської молоді «Екологія питної води», переможці були нагороджені дипломами та інформаційно-просвітницькими матеріалами. Загалом, у заходах до Всесвітнього дня води 2015 взяло участь більш ніж 300 учнів Кіровоградщини.

kirovograd-1

У місті Луганськ «МАМА-86-Луганськ» провела два заходи з нагоди Дня води 2015: 14 березня організована інфо-акція «Вода дарує мир та здоров’я дітям», а з 16 по 24 березня проходили уроки води та конкурс малюнків «Вода — це життя. Чисті руки можуть врятувати ваше життя» у перших – шостих класах шести шкіл міста: №№ 26,18, 49, 17, 23, 20. Під час заходу понад 140 дітей мали нагоду подивитися фільм про воду, 87 дітей взяли участь у конкурсі малюнків. Найактивніші учасники отримали у подарунок засоби гігієни та бутильовану питну воду.

В. М. Щокіна, Голова ГЕО «МАМА-86-Ніжин», взяла участь у конференції «Вода — це саме життя» присвяченій Дню води (ЗОШ № 5, 9–11 класи) та зробила презентацію «Рівноправний доступ до питної води і санітарії» для 38 працівників Ніжинського міськрайонного Деснянського управління Чернігівської області.

Всесвітній день води НКМГЕО «МАМА-86-Нова Каховка» організувала низку заходів: тематичні уроки в школах, конкурс малюнків «Вода — сталий розвиток», тематичні семінари, а також провела перевірку санітарного стану берегової смуги річки Дніпро (паркова зона міста Нова Каховка) та струмків, що впадають у річку. У ході перевірки відмічено, що досліджені зони потребують особливої уваги. Так, один із струмків використовується мешканцями міста як джерело питної води, так і як місце для круглорічного купання. Проведено експрес аналіз на вміст нітратів у цих об’єктах.

В учбових закладах Нової Каховки протягом березня тривала інформаційно-просвітницька робота. З 12 по 20 березня 2015 р. у приладобудівному технікумі, агроколеджі і вищому професійному училищі Нової Каховки проходили семінари присвячені Всесвітньому дню води, під час яких студентів ознайомили з особливостями питної води Нової Каховки та причини її забруднення, із заходами для попередження забруднення водоносного горизонту. Учням технікуму показали фільм «Вода і здоров’я людини» і продемонстрували очистку води через вугільний фільтр з ультрафіолетовою установкою. 16 березня 2015 р., відбувся семінар у центральній бібліотеці м. Нова Каховка для учнів електромеханічного ліцею, де учням також показали фільм «Вода і здоров’я людини», а Т.Ф. Козак, голова НКМГЕО-«МАМА-86-Нова Каховка», розповіла про стан водозабезпечення і водовідведення Нової Каховки.

20 березня в ЗОШ № 3 були проведені тематичні виховні години, присвячені Всесвітньому дню води. В 6-Б класі вчитель біології — І.В. Кучеренко підготувала конкурсну програму: діти відповідали на питання, наводили приклади використання води людиною, запропонували заходи із збереження запасів прісної води, декламували вірші, представляли свої малюнки. З 20 по 25 березня 2015 екологічний гурток Одрадокам’янської ЗОШ Бериславського району провів конкурс малюнків та операцію «Джерельце», під час якої учні очистили струмок від сміття. 22 березня в ЗОШ № 5 м. Таврійська яскраво пройшов конкурс плакатів «Річка під захистом» серед учнів 5-7х класів та виставка «Природи чудо — вода» (керівник А.В. Макоїд). Для учнів 9–10-х класів проведено практикум «Екологічна варта власного майбутнього» про проблеми збереження води під час уроків біології та географії. В бібліотеці оформлена тематична виставка «Збереження води — збереження життя». Учні 5-Б класу з класним керівником О.С. Скачковою підготували виступ-повідомлення «Чисті води» для учнів 2–4-х класів. Школи Каховського району, станція юних натуралістів Нової Каховки, гурток юний еколог Корсунського клубу села Корсунка до Дня води провели конкурс малюнків. У місцевих газетах Нової Каховки вийшло 3 публікації, присвячені Всесвітньому дню води 2015.

Протягом березня – квітня тривав конкурс малюнків серед школярів м. Полтави та області віком від 12 до 15 років. За результатами цього конкурсу з 14 по 24 квітня триває виставка робіт в обласній бібліотеці.

20 березня 2015 р. в актовому залі Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницький обласний осередок у співпраці зДепартаментом екології та природних ресурсів Хмельницької ОДА провели Круглий стіл з обговорення аналізу ситуації із забезпечення рівного права на воду та санітарію в місті Хмельницьк. В цьому заході, присвяченому Всесвітньому дню води, взяли участь представники державної влади та державних служб: управління ЖКГ, управління з питань екології та благоустрою міста Хмельницького, департаменту екології та природних ресурсів, ДЕІ у Хмельницькій області, Подільської ГГП, Подільського національного університету імені Н.Г. Міронова, Міського комунального підприємства «Хмельницькволоканал», громадських організацій «Товариство охорони природи» та «Всеукраїнська екологічна ліга». На Круглому столі були розглянуті наступні питання: регулювання та використання водних ресурсів; ситуація щодо забезпечення рівного права на воду і санітарію в Хмельницькій області; стан поверхневих вод та якість питної води. Не обійшлося без «гарячої» теми стану р. Південний Буг, що активно обговорювалася пресою. Учасники круглого столу відмітили проблеми якості питної води в сільській місцевості, особливо громадських колодязів та можливості її вирішення в сільських громадах.

khmelnitsky-1

Сумський місцевий осередок ВЕГО «МАМА-86»провів тематичний тиждень під гаслом «Вода — найбільша цінність для життя людини» у дитячому садочку «Калинка» м. Тростянець та дитячому садочку смт. Краснопілля.

В Харкові в організації та проведенні Днів води у рамках Всесвітнього дня води 2015 взяли участь колективи двох загально освітніх шкіл № 122 і № 129 та гуртку «Юний еколог» ЦДЮТ № 1 Дзержинського р-ну міста. З 16 по 27 березня 2015 року у ХЗОШ № 122 було проведено заходи для учнів 5, 6, 7 та 8 класів (загалом близько 400 осіб). Школярі з великою зацікавленістю готувалися до Всесвітнього дня води: писали сценарії, малювали плакати, готували конкурси, вивчали вірші, збирали матеріали та монтували слайд-фільм, створювали тематичні костюми. Протягом тижня була організована виставка плакатів та малюнків учнів 5–6 класів, присвячена гігієнічному значенню води та її економному використанню. 17–18 березня учнями 8-Г класу було організовано роботу команди «Айболить» та складено сценарій і проведено уроки чистоти та гігієни в усіх класах початкової школи. Були вірші, загадки, бруднуля-мавпочка та поради дбайливого ставлення до води. Найактивніші слухачі і класи отримали в подарунок крапельку, яка нагадує про цікаву і корисну зустріч. І актори, і слухачі, і їх класні керівники були задоволені.

20 березня були організовані відео-перерви, під час яких дітям показували слайд-фільм про роль води на планеті Земля. Шкільна агітбригада «ЕВЛЬ» — «Екологічне виховання з любов’ю» також підготувала тематичний виступ до Всесвітнього дня води. Вчитель біології — Л. М. Олійник за допомогою А. В. Нечволод склала сценарій виступу про водяних німф, злу Бастинду і добрих людей, які дбайливо ставляться до навколишнього світу. Протягом двох днів 25 та 27 березня учні 7–8 класів проводили екологічні уроки для молодшої та середньої школи щодо способів збереження води, розповідали дітям про Всесвітній день води. Цей виступ та презентація про співпрацю з «Мамою-86» посіли ІІІ місце на обласному конкурсі екологічних агітбригад, який проходив у міському палаці дитячої творчості 31 березня.

А 26 березня був конкурс «Міс блакитна планета». Сценарій свята склала учениця 8-Г класу Ліхошерстова Альона, вона була однією з ведучих цього заходу. Учні класів-учасників показували сценічні вистави, співали пісні на екологічну тематику, захищали свої плакати та тематичні відеокліпи. Суддями були старшокласники та адміністрація школи. Класні керівники підтримували своїх учнів. Також 17 дівчаток старших класів виборювали звання «Міс екологічна Земля». Під час конкурсу вони продемонстрували свої знання у питаннях щодо вмісту води в живих організмах, про джерела прісної води на планеті Земля, розгадували загадки з теми, виступали із зверненнями щодо збереження води. Святкове нагородження учасників і переможців відбудеться під час тижня біології в школі 22 квітня на День Землі.

kharkov-1 kharkov-2 kharkov-3 kharkov-4 kharkov-5 kharkov-6 kharkov-7 kharkov-8 kharkov-9 kharkov-10 kharkov-11 kharkov-12 kharkov-13 kharkov-14 kharkov-15 kharkov-16 kharkov-17

ЯМЕГО «МАМА-86-Яремче» провела низку тематичних уроків «Вода та сталий розвиток» до Всесвітнього дня води, в яких взяли участь понад 200 учнів старших та молодших класів Яремчанщини та учні 3-го класу Делятинського навчально-виховного комплексу. Більше інформації про заходи тут: http://mama-86.org.ua/index.php/ru/watersan/watersan-news/693-world-water-day-in-yaremche.html

Всесвітній день води запроваджений Генеральною Асамблеєю ООН в 1993 році (Резолюція № А/RES/47/193) та святкується щороку 22 березня. Всесвітній день води (ВДВ) започаткований ООН для підвищення розуміння суспільством важливості збереження екологічно доброго стану водних ресурсів і забезпечення водної безпеки для людини та екосистем та для заохочування громадськості займати активну позицію щодо цієї проблематики і долучатися до заходів, спрямованих на захист та запобігання забруднення водних ресурсів, на охорону та поліпшення стану водних екосистем.

 
Home Drinking Water and Sanitation News ВЕГО «МАМА-86» приєдналася до святкування Всесвітнього Дня води – 2015
Google+