ВЕГО «МАМА-86» взяла участь у 5-й ювілейній всеукраїнській екологічній акції «Зробимо Україну чистою разом!» Друк
Вівторок, 17 травня 2016, 15:04

captionВпродовж квітня 2016 року ВЕГО «МАМА-86» у м. Києві та 6 регіонах традиційно взяла участь у всеукраїнській екологічній акції «Зробимо Україну чистою разом!» з прибирання та благоустрою засмічених зелених зон та місць громадського відпочинку.

Ця акція є частиною всесвітнього руху «Lets Do It! World», який сьогодні об’єднує небайдужих людей задля очищення довкілля від незаконних звалищ твердих побутових відходів та збереження нашої планети чистою!

Цей рух розпочався у 2008 р. в Естонії, коли 50 тис. людей разом зібралися на прибирання, щоб очистити від сміття свою країну всього за п’ять годин.

Сьогодні «Lets Do It! World» об’єднує близько 14 мільйонів учасників з 112 країн світу та підтримує найбільш інтелектуальні й стійкі принципи управління відходами з метою забезпечення чистого майбутнього. Для досягнення істотної трансформації у глобальному суспільстві, «Lets Do It! World» ставить перед собою амбітну мету щодо залучення до руху до 2018 р. близько 5 % населення світу із 150 країн.

Цього року всеукраїнська екологічна акція «Зробимо Україну чистою разом!» охопила понад 5000 різноманітних локацій та близько 700 тисяч волонтерів на всій території України. Разом з прибиранням, було організовано та проведено Всеукраїнський екологічний фестиваль «ЧИСТОFEST», форуми, круглі столи, екологічні тренінги, конференції та інші екологічні заходи.

В свою чергу, ВЕГО «МАМА-86» всіляко підтримує такі ідеї та підходи і вже третій рік поспіль проводить власні інформаційно-просвітницькі заходи в регіонах, які присвячені акції «Зробимо Україну чистою разом!».

м. Київ

Київський місцевий осередок ВЕГО «МАМА-86» (керівник акції Павловська С.М.) організував акцію з прибирання берегів трьох ставків річки Нивка та паркової зони навколо них, розташованих на ділянці житлового масиву «Теремки 2» Голосіївського району. В акції взяли участь 32 учасники —учні 9-х класів та вчителі ліцею № 227 імені М.М. Громова —до яких приєднались ще 40 мешканців прилеглих будинків. За 5 годин прибирання учасники акції зібрали 70 пакетів (об’єм кожного 160 літрів) сміття, ретельно очистивши територію навколо ставків.

м. Запоріжжя

Запорізька екологічна організація «МАМА-86-Запоріжжя» (керівник акції Єлькін А. В.) та колективний член ВЕГО «МАМА-86» —ДЮЕО «Республіка Мрія» (координатори акції Болкова З.В. та Старова І.В.) разом організували прибирання території трьох мікрорайонів у м. Запоріжжя (http://em.at.ua/news/v_respublike_mechta_prodolzhaetsja_nepreryvnyj_aprelskij_desant_sdelaem_ukrainu_chistoj/2014-04-12-92).

Загальна площа територій, парків, скверів, алей, які упорядковані зусиллями 620 волонтерів з підрозділу ДЮЕО «Республіка Мрія» (вул. Військбуд, 13) склала 5,2 га. Також було посаджено 15 дерев, 70 кущів, 0,5 га нових газонів і квітників, ліквідовано 4 стихійних сміттєзвалища.

Для місцевих ЗМІ екологи провели 3 прес-конференції, для зацікавлених сторін —2 круглих стола; громадяни ДЮЕО «Республіка Мрія» взяли участь у 13 тематичних конкурсах та у 3 екологічних виставках.

Всесвітньому Дню Землі було присвячено свято екологічної моди (http://goo.gl/TKRajA).

З метою привернення уваги мешканців до проблеми засмічення вулиць розповсюджувалась друкована продукція.

Впродовж 4–22 квітня у межах 3-го Шевченківського мікрорайону підрозділ ДЮЕО «Республіка Мрія» (вул. Микояна, 6-А) провів акцію «Звільнимо місто від сміття!». Активісти збирали об’яви, плакати та здавали їх до пунктів прийму макулатури.

18–19 квітня відбулося прибирання дитячих майданчиків, розташованих на вул. Авраменко, 11 та вул. Микояна, 6-А; була випущена стіннівка «Зробимо Україну чистою!».

Представники філії №1 ДЮЕО «Республіка Мрія» виховують у мешканців відповідальне ставлення до проблеми сміття. Для цього там провели інформаційно-просвітницькі години та залучали дітей до прибирання територій. Наприклад, 15 квітня відбулася виховна година на тему «Хай буде чистою Україна!».

21 квітня відбулася толока з прибирання пришкільної території (вул. Микояна, 6-А) та привернуто увагу школярів до підтримання чистоти довкілля у своєму районі.

Протягом квітня 2016 р. було прибрано двори поруч з будинками, в яких проживають школярі, залучено дітей та їх батьків до благоустрою території навколо цих будинків, а 20 квітня — проведено підсумки операції «Чисте подвір’я».

Впродовж 18–22 представники філії №1 ДЮЕО «Республіка Мрія» з метою надати сміттю нове життя, включаючи фантазію дітей і дорослих, і тим самим привернувши увагу дітей та батьків до проблем охорони навколишнього середовища, провели конкурс виробів із вторсировини «Майстерня Саморобкіна» та організували дефіле екологічного Будинку моди «Нове життя сміття».

Цікавим був майстер-клас з виготовлення декору та іграшок із вторсировини, який відбувся 20 квітня у філії № 3 ДЮЕО «Республіка Мрія» та ознайомив учасників із можливостями використання вторинної сировини та надання другого життя відходам.

18 квітня у філії № 3 ДЮЕО «Республіка Мрія» пройшла лялькова вистава для дошкільнят з використанням ляльок, вироблених із пластикових пляшок, яка пропагувала для малечі відповідальне ставлення до сміття.

19 квітня громадяни ДЮЕО «Республіка Мрія» взяли участь у толоці з прибирання сміття на території Запорізького дитячого ботанічного саду та підготували територію ботанічного саду для відвідування.

15–30 квітня волонтери філії № 3 ДЮЕО «Республіка Мрія» у Шевченківському мікрорайоні провели інформаційну кампанію на тему «Ні сміттю на наших вулицях!» та екологічні десанти.

В ході акції «Квітуча клумба» було висаджено квіти, кущі, дерева, а також змінювалася свідомість учнів та їх ставлення до всього живого на планеті.

Підрозділи ДЮЕО «Республіки Мрія» брали активну участь у міській акції «Екоселфі» — прибирання та фотографування на фоні територій до та після прибирання.

До Всесвітнього дня Землі поруч із будівлею Запорізького НВК №19 (вул. Микояна, 6-А) була закладена «Алея випускників».

Таким чином, представники та волонтери «МАМА-86-Запоріжжя» та ДЮЕО «Республіка Мрія» за час участі у всеукраїнській екологічній акції «Зробимо Україну чистою разом!» упорядкували територію у трьох мікрорайонах м. Запоріжжя, висадили дерева, кущи, квіти; провели низку акцій з екологічного виховання молоді; підвищили екологічну культуру мешканців та їх дбайливе ставлення до довкілля.

м. Кіровоград

Цього року представники Кіровоградського місцевого осередку ВЕГО «МАМА-86» у квітні 2016 року продовжили традицію участі у всеукраїнській екологічній акції «Зробимо Україну чистою разом!». Попри погодні примхи, екологи та волонтери спільними зусиллями прибрали ділянку у парку «Перемога», розташовану вздовж річки Сугоклія та зібрали 200 кг сміття (відеозвіт про заходи можна знайти тут: http://kr-mama86.com.ua/?p=886).

м. Ніжин

22 квітня, напередодні всеукраїнської екологічної акції «Зробимо Україну чистою разом!», представники ініціативної групи зробили моніторинг найбільш забруднених місць мережі каналів у м. Ніжин. Одним із вразливих місць виявили канал, що проходить за маршрутом: вул. Франка – вул. Червона Гребля – річка Остер. Дослідження показало, що тіло каналу замулене і забруднене побутовим сміттям та органічними рештками. Часто до канави спускаються рівчаки, що несуть побутові стоки від домогосподарств. Тіло річки та її прибережна зона розорані до самої води, а річка служить зливною канавою для побутових стічних вод.

23 квітня представники ГЕО «МАМА-86-Ніжин» організували жителів вул. Червона Гребля на очищення каналу від побутового сміття у місцях навпроти власних домогосподарств. Міська влада підтримала ініціативу ГЕО «МАМА-86-Ніжин» розробити схему водовідвідних каналів та план управління ризиками затоплення території м. Ніжин. Господарським структурам міста було поставлено завдання організувати очищення даного каналу, було виділено бюджетні кошти, а екологічна громадськість міста взяла зобов’язання щодо контролю даної ситуації та ходу реалізації ініціативи.

23 квітня ГЕО «МАМА-86-Ніжин» ініціювала акцію з висадження дерев у прибережній зоні річки Остер з метою покращення її екологічного стану. У заходах цієї акції взяли участь учні 6–7-х класів ЗОШ № 5 м. Ніжин (керівники — вчителі Наталія Клименко та Тамара Куськал).

м. Нова-Каховка

Новокаховська міська громадська екологічна організація «МАМА-86-Нова Каховка» (керівник акції Козак Т.Ф.) та Дніпрянська ЗОШ (керівник акції Лопачук О.І.) спільними зусиллями організували та провели два екологічні рейди:

  • 14 квітня — екологічний рейд «Живи, Дніпро», в рамках якого 46 учасників очистили 2000 м2 берегової лінії р. Дніпро в районі селища Дніпряни та зібрали 20 мішків сміття (об’єм кожного 100 л).
  • 18 квітня — екологічний рейд «Джерело» (спільно з Новокаховською міськрадою, агротехнічним коледжем та приладобудівним технікумом), в рамках якого зусиллями 79 учасників було очищено близько 1500 м2 берегової смуги р. Дніпро, винесено 1,5 м3 сміття, зібрано 20 мішків сміття (об’єм кожного 100 л) та розчищено 10 джерел.

18 квітня  — організовано та проведено акцію з очищення від сміття 3 струмки у парку імені С.М. Фалдзинського у м. Нова Каховка, який є пам’ятником садово-паркового мистецтва; зібрано 11 мішків сміття та 2 великі купи гілок. До участі у цієї акції приєднались учні загальноосвітніх шкіл № 3, 5, 10 м. Нова Каховка та учні шкіл із сіл Тягинка і Одрадокам’янка Бериславського району.

22 квітня — організовано та проведено акцію екологів із ЗОШ № 5 м. Таврійськ у молодому парку, розташованому поруч із в’їздом у м. Таврійськ. Учні разом з вчителем праці Голованець О.А. розчистили лунки молодих дерев, посадили деревця туї та упорядкували територію парку, тим самим привівши до належного стану 200 молодих дерев. У заході, який було підтримано екологічним комітетом учнівського парламенту школи №5 м. Таврійськ Новокаховської міськради, взяли участь 60 осіб.

22 квітня — організовано та проведено низку заходів у ЗОШ с. Одрадокам’янка Бериславського району (керівник — директор школи Дорошко Л.І.). Батьки та учні спільно підготувала дитячий майданчик до літнього відпочинку, здійснили прибирання навколо меморіалу загиблим воїнам, організувала операцію «Чистий стадіон», акцію «Чисте довкілля» та операцію «Чисті джерела». У рамках потужних заходів було прибрано 2500 м2 території та зібрано 1,5 тонн сміття, яке було вивезено КП «Одрадокам’янське» за кошти (пальне) від батьківського комітету школи.

м. Харків

ХМЕГО «МАМА-86-Харків» (керівник акції Олійник Л.М.) організувала двотижневе квітневе прибирання пришкільної території ХЗОШ №122 силами учнів та вчителів. Заходи завершились 23 квітня фінальним прибиранням та побілкою дерев у шкільному саду разом із директором школи Гавриловою І.М.

м. Яремче

Яремчанська міська екологічна громадська організація «МАМА-86-Яремче» (керівник акції Корчемлюк М.В.) прибирали береги р. Мересний в с. Микуличин, поблизу загальноосвітньої школи. До заходу приєдналися працівники Карпатського національного природного парку, громадські активісти та учні 6-х класів Микуличинської ЗОШ під керівництвом вчителя біології Киселюк М.П., а також представники Микуличинської сільської ради, які взяли на себе зобов’язання вивезти зібране сміття.

Основною метою акції було не просто прибрати ділянку від твердих побутових відходів, а й привернути увагу і дітей, і дорослих до проблеми забруднення водних ресурсів. Для кращого розуміння гостроти проблеми для дітей — учасників заходу було проведено практичний еко-урок на відкритому повітрі, на якому учні усвідомили, яким чином погіршується якість питної води в їхньому джерелі та які загрози це створює для здоров’я. Спільними зусиллями вдалося прибрати близько 2 км прибережної смуги.

Фотографії акції дивіться тут.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Головна Хімічна безпека Новини ВЕГО «МАМА-86» взяла участь у 5-й ювілейній всеукраїнській екологічній акції «Зробимо Україну чистою разом!»
Google+