Основні досягнення кампанії «Питна вода та санітарія» у 2013 році Друк
Питна вода та санітарія - Статті за тематикою «Питна вода та санітарія»
Четвер, 23 січня 2014, 18:26

На початку 2013 року керівник водного напрямку ВЕГО «МАМА-86» Анна Цвєткова брала участь у проведенні громадської оцінки екологічної складової двостороннього співробітництва між Україною та ЄС в рамках моніторингу виконання зобов’язань Порядку денного асоціації та Дорожніх карт Східного партнерства за 2012 рік. В ході цієї роботи були розроблені індикатори та заповнені оціночні таблиці в частині «Розвиток національних імплементаційних інструментів відповідно до Конвенції про захист та використання транскордонних річок та міжнародних озер» (включаючи і відповідні акти до цієї Конвенції, зокрема Протокол про воду та здоров’я). Результати цієї оцінки були представлені під час семінару громадських організацій у Києві у лютому 2013 року.

ВЕГО «МАМА-86» разом з Державною СЕС України і за політичної підтримки Мінприроди виконали пілот з тестування інструменту самооцінки із забезпечення рівного права на воду та санітарію в Україні на національному та місцевому (м. Севастополь) рівнях. У цьому пілоті крім України, брали участь м. Париж та Португалія. Виконати пілот в Україні допоміг Уряд Франції. Пілот дозволив випробувати та удосконалити інструмент, який розробила група експертів Європи для застосування урядами та різними зацікавленими сторонами для вирішення завдань Протоколу про воду та здоров’я щодо забезпечення рівного права на воду та санітарію в панєвропейському регіоні. За допомогою інструменту в Україні вперше було зроблено аналіз ситуації щодо забезпечення рівного доступу до води та санітарії на національному рівні та в м. Севастополь. (дати посилання на ВЕБпублікацію ) Завдяки результатам пілотів було доопрацьовано остаточний варіант інструменту, який затверджено для використання Третьою нарадою сторін Протоколу у листопаді 2013 року. Наприкінці 2013 року регіональні організації «МАМА-86» у Артемівську, Кировограді та Яремче розпочали роботу з самооцінки на місцевому рівні з використанням інструменту самооцінки і за допомогою ГВП ЦСЄ.

У лютому 2013 року представник ВЕГО «МАМА-86», Анна Цвєткова увійшла до нового складу міжвідомчої робочої групи з впровадження Протоколу. Впровадження пілоту з тестування та за допомоги пілоту з самооцінки сприяла організації роботи ініціативної та міжвідомчої робочих груп з підготовки Короткої національної доповіді про прогрес впровадження Протоколу для Третьої зустрічі сторін Протоколу у Осло 25–27 листопада 2013 року. Всі зауваження від ВЕГО «МАМА-86» до проекту Короткої доповіді були враховані в остаточному документі. Нарада Сторін по Протоколу обговорила шляхи забезпечення рівного права на воду та санітарію.

У 2013 році ВЕГО «МАМА-86» долучилася до розробки он-лайн курс лекцій ГВП Україна «Інтегроване управління водними ресурсами (ІУВР) в умовах зміни клімату: досвід України» з метою просування теорії та практики ІУВР в Україні та за її межами серед фахівців-водників та колег з ГВП ЦСЄ та СЄКЦА. Протягом року в You Tube було опубліковано 6 лекції експертів ГВП-Україна. За 6 місяців лекції переглянули більш ніж 900 користувачів, отримано біля десятка запитів на цей курс для його використання колегами з ГВПО та лекторами інших вузів в Україні та в інших країнах світу.

З липня 2013 року ВЕГО «МАМА-86» координує впровадження в Україні Міжнародної програми з управління посухами (МПУП), яку започаткували ГВП та Всесвітня метеорологічна організація (ВМО). Програма спрямована на аналіз політики в галузі управління природними (водними, земельними та лісними) ресурсами в умовах посух. В рамках програми, що буде тривати з липня 2013 р. до березня 2015 р., вже підготовлено 2 перші звіти за пілотними проектами в Україні. Перший пілот присвячений вивченню кращих практик управління посухами та лісами в Україні, до виконання його залучені також ГВП Болгарії, Литви та Словенії. В рамках другого пілоту зроблено аналіз основних кліматичних тенденцій та представлена інформація щодо агро-кліматичного зонування території України та басейну річки Дністер. 10 грудня 2013 року в Києві ВЕГО «МАМА-86» спільно з Українським Гідрометцентром та ГВП-Україна провели національний діалог із заінтересованими сторонами з питань управління посухами.

ВЕГО «МАМА-86» та її регіональні осередки у 2013 році організовували та проводили наступні заходи:

Всесвітній день води

Інформаційно-просвітнькуакцію для учасників Студреспубліки в м. Києві — акція до Року Водної співпраці.

День Дніпра

Етно-екологічна акція «До води з Любов’ю!»

Всесвітній День Туалету

Протягом 2013 року ВЕГО «МАМА-86» отримала 4 запити та забезпечила заявки на 12 бітазів — обладнання для сухих туалетів від окремих громадян та партнерських організацій. Влітку 2013 року «МАМА-86-Яремче» сприяла будівництву 2 екотуалетів в Карпатському Національному Природному Парку та на маршруті до водоспаду Гук (урочище Женець, Івано-Франківська область). ВЕГО «МАМА-86» та «МАМА-86-Артемівськ» співпрацювали з просування сухих туалетів з партнерами в м. Львові: «ЕКОінформ» та Західному центру Українського відділення Всесвітньої лабораторії.

З метою ознайомлення представників місцевої влади та зацікавлених сторін із сучасними підходами та економічно доступними й ефективними технічними рішеннями проблем водопостачання та очистки стічних вод у сільській місцевості «МАМА-86-Нова Каховка» за участю ВЕГО «МАМА-86» та підтримки ГВП Україна провела 31 жовтня – 1 листопада семінар-тренінг на тему «Безпечне водопостачання та санітарія в сільській місцевості». До участі у семінарі були залучені фахівці Інституту проблем екології з Харкова. Представники 10 сільських громад, обласної СЕС та інших органів влади, студенти та ЗМІ брали активну участь у обговоренні теми семінару та у екскурсії на об’єкти водопостачання та санітарії м. Нової Каховки та району. За результатами обговорень проблем очистки стоків та візиту на місце харківські фахівці запропонували варіанти альтернативного рішення проблем стічних вод із застосуванням біо-інженерних очисних споруд для 2 сільських громад.

 
Google+