Основні досягнення кампанії «Питна вода та санітарія» у 2011 році Друк
Питна вода та санітарія - Статті за тематикою «Питна вода та санітарія»
Середа, 22 січня 2014, 14:49

В рамках кампанії «Питна вода та санітарія» ВЕГО «МАМА-86» у 2011 році розпочала активну роботу з просування розуміння принципів ООН щодо забезпечення права на воду та санітарію на національному та місцевому рівнях, в рамках цієї роботи було проведено низку тематичних круглих столів та семінарів.

Зокрема, вперше в Україні було представлено інструмент планування та забезпечення якості питної води — план забезпечення безпеки питної води (План безпеки води). З цією метою в м. Києві ВЕГО «МАМА-86» та Європейське бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) провели семінар «Плани безпеки води, як інструмент гарантії права на воду для споживачів централізованого водопостачання». В заході взяли участь 75 фахівців з України, серед них 32 представника обласних, районних та міських органів Державної санітарно-епідемічної служби України, Центральної та регіональних СЕС на залізничному транспорті, 13 — водоканалів, 28 — представників органів влади, асоціацій, фондів та громадських організацій, що працюють в галузі водопостачання та водовідведення, доочистки води, наукових та освітніх закладів з 20 міст та 12 областей України.

Питанням забезпечення українців водою та послугами санітарії, а також проблемам, що пов’язані з якістю питної води та якістю надання послуг, економічною доступністю цих послуг для різних верств населення, були присвячені дослідження ситуації, просвітні заходи та круглі столи (http://mama-86.org.ua/index.php/uk/watersan/watersan-news/292-round-tables.html), які провела мережа ВЕГО «МАМА-86» з квітня 2011 р. в 9 містах України: Кіровограді, Новій Каховці, Феодосії, Миколаєві, Яремче, Полтаві, Артемівську, Севастополі та Ніжині. Заходи, в яких взяло участь біля 300 учасників, пройшли за підтримки Ради зі співпраці в галузі водопостачання та водовідведення (WSSCC). За результатами дослідження ситуації із забезпеченням права на воду та санітарію на місцях в 9 регіонах та законодавчих засад забезпечення цих прав на національному рівні була опублікована брошура «Право на воду та санітарію. Законодавча база та ситуація в Україні». ВЕГО «МАМА-86» продовжувала лобіювання врахування зауважень від громадськості до проекту Національних цілей та показників до Протоколу про воду та здоров’я, як на національному рівні, шляхом участі у Робочій групі із встановлення Національних цільових показників до Протоколу, так і на регіональному рівні. Було підготовлено, надруковано та розповсюджено серед зацікавлених сторін брошуру «Національні цільові показники України до Протоколу про воду та здоров’я».

В 2011 році за підтримки ВЕГО «МАМА-86» регіональні активісти ініціативної групи «Ізмаїл-МАМА-86» провели акції до Дня Дунаю 2011 з прибирання сміття з берегів та плавнів української частини дельти річки, конкурс проектів «Молодь за чистий Дунай», інтерактивний семінар «Віртуальна подорож дельтою Дунаю», молодіжний Придунайський Екофорум в м. Ізмаїл та фестиваль «Вінок Дунаю» в м. Рені.

Більше 600 жителів Придунайського регіону, м. Ізмаїл та м. Рені стали активними учасниками різноманітних заходів Дня Дунаю 2011.

 
Google+