«МАМА-86» презентувала досвід роботи на зустрічі партнерів Шведського товариства охорони природи в Південно-Африканській Республіці Друк
Новини - Новини МАМА-86
Понеділок, 29 вересня 2014, 16:46

Представники ВЕГО «МАМА-86» Наталія Чижмакова та Денис Павловський презентували досвід організації під час спільної зустрічі «Сила мобілізації — популярні рухи на практиці» (The Power of Mobilization — Popular Movements in Practice) Шведського товариства охорони природи (SSNC) та партнерів з екологічних організацій Бразилії, Південно-Африканської Республіки, Кенії, Швеції, Індії та Філіппін (30 учасників), що проходила у Південно-Африканській Республіці з 16 по 18 вересня 2014 року.

Локальний організатор — «Environmental Monitoring Group» (EMG) (ПАР). Програма зустрічі додається.

У процесі роботи в групах представники ВЕГО «МАМА-86» розповіли про досвід організації в питанні мобілізації зацікавлених сторін (за напрямами «Вода і санітарія», «Хімічна безпека» та Київського міського осередку) і поширили ліфлети про ВЕГО «МАМА-86» та інші друковані тематичні матеріали. «Наш досвід роботи організації та підходи вражали учасників і викликали подив, — розповів Денис Павловський, асистент напряму «Хімічна безпека». — Як приклад, багато з учасників були здивовані нашою роботою з засобами масової інформації, що викликає труднощі у інших, та технічними рішеннями проблем».

Зустріч мала на меті надати можливість екологічним організаціям-партнерам поглибити розуміння, знання та навички у процесі мобілізації громади та зацікавлених сторін шляхом обміну практичним досвідом учасників, а у подальшому — розробки стратегії, підходів та інструментів для мобілізації і роботи з цільовими групами. Також навчальний візит у селище Гудвервоч (Goedverwacht) дозволив учасникам побачити, як 26 сімей змогли спільними зусиллями домогтися отримати від Моравійської церкви, що володіє землею, близько 100 га земель для сільськогосподарського використання, що демонструє наглядний приклад сили мобілізації людських ресурсів.

«Зустріч було організовано за принципом «методології участі», — розповіла Наталія Чижмакова, керівник Київського міського осередку «МАМА-86-Київ». — Ми працювали в групах, брали участь у дискусіях з обміну практичним досвідом, які базувались як на спільному контексті тематичних напрямів організацій (проблеми води, питання хімічного забруднення, зміна клімату, лобіювання законодавства інше), так і на загальному досвіді організацій учасників».

Різноманітність тематик сформованих робочих груп дозволила учасникам отримати наступну інформацію:

  • спільність в практиці мобілізації громад та організацій;
  • специфіка мобілізації в залежності від контексту напрямів діяльності;
  • передумови, методи та індикатори мобілізації;
  • перепони на шляху до мобілізації та підходи до їх подолання;
  • принципи та шляхи залучення зацікавлених сторін;
  • методи роботи з цільовими групами.

Учасники також ознайомилися з проектами, що впроваджувались в різних країнах, як наприклад, боротьба за права людей, що постраждали від спорудження дамби, незаконної вирубки комунального лісу та пошук інших джерел доходів для цієї громади; пошуки мобілізаційних методів та встановлення громадського Форуму управління басейном з метою лобіювання прийняття нової Водної Стратегії ПАР тощо. Також, важливим компонентом цієї роботи було визначення рівня потужності організацій шляхом порівняння підходів до реалізації проектів, широти охоплення зацікавлених сторін та цільових груп і методів роботи з ними.

Фінальним результатом роботи під час зустрічі стала розробка у робочих групах посібника з таких питань мобілізації, як наприклад:

  • залучення влади для імплементації екологічного законодавства;
  • донесення інформації про екологічні проблеми у зрозумілій формі;
  • забезпечення процесу мобілізації незалежно від проектного фінансування;
  • застосування соціальних медіа в мобілізації;
  • забезпечення «сталості» мобілізованої групи тощо.
 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Головна Новини Новини «МАМА-86» «МАМА-86» презентувала досвід роботи на зустрічі партнерів Шведського товариства охорони природи в Південно-Африканській Республіці
Google+