Кримський курорт міжнародного значення під загрозою знищення! Печать
Новости - Новости МАМА-86
09.07.10 15:23

feodosia01Феодосія — мальовниче місто південно-східного Криму, до якого кожного року приїжджають тисячі туристів з України та сусідніх країн, щоб оздоровитися та відпочити на узбережжі Чорного моря. Феодосії надають перевагу відпочиваючі, що приїздять до Криму з дітьми: тепле та спокійне море, зручні піщані пляжі, м’який клімат та доступність цін сприяють такому вибору. Цього року, Феодосію було визнано найкращим морським курортом України (за рейтингом комфортності серед найбільш популярних курортів Криму громадсько-політичного та ділового щотижневика «Коментарії»). Проте, сьогодні курорт міжнародного значення опинився під серйозною загрозою. Найближчим часом на феодосійському узбережжі може з’явитися зерновий термінал. Якщо його буде збудовано — про лагідне море та чисте повітря доведеться  забути і жителям міста, і відпочиваючим.

В кінці листопада минулого року, міська рада Феодосії дала дозвіл на розробку технічно-економічного обґрунтування для будівництва зернового термінала на основі підприємства «Стройдеталь», що знаходиться в стометровій зоні від моря. Під будівництво терміналу міська влада планує відвести 6 гектарів землі, щоб забезпечити потужність в 4–5 мільйонів тон перевалки зерна на рік. Як стверджують чиновники, такий проект має привабити інвесторів і по-новому відкрити місто для туристів.

Екологи та феодосійська громадськість мають іншу думку з цього приводу. Саме тому, 8 червня громада Феодосії та ініціативна група, під керівництвом депутата міської ради Керімова Олега Владимировича, та за значної підтримки.представників міської громадської організації «МАМА-86», ініціювали громадські слухання, на яких обговорювали виключення можливості будівництва зернового терміналу в курортному місті та небезпеку, яку може принести втілення даного проекту.

Як стверджують екологи, термінал може нанести серйозну шкоду довкіллю. Для забезпечення доступу зерновантажу до терміналу, необхідно провести укріплення морського дна, яке на відстані 15–20 метрів від берега є замуленим. Такі дії можуть призвести, по-перше, до забруднення більшої частини узбережжя, яке стане непридатним для купання — адже весь мул буде нести за течією, — а по друге, на думку спеціалістів, це призведе до повного чи часткового руйнування піщаних пляжів: Золотого та Другого міського. Окрім того, робота термінала створить ще більше навантаження на транспортні магістралі міста, адже інтенсивний рух вантажних залізничних составів буде блокувати рух транспорту на залізничних переїздах і створювати затори по трасі Керч-Сімферополь.

Севастопольці, що приїхали підтримати феодосійців на громадських обговореннях, розповіли про проблеми, що виникли в місті після відкриття зернового термінала «Порт Авліта» в Севастополі. По словам Маргарити Литвиненко, голови громадської ініціативної групи Севастополя, жителі міста та працівники скаржаться на хронічні захворювання дихальних шляхів, грибкові інфекції легенів, що виникають через непрацюючі системи пилозбору. Севастопольські екологи, дослідивши воду в районі зернового термінала, виявили серйозне забруднення бухти.

Подібна небезпека буде загрожувати довкіллю Феодосії, якщо проект буде реалізовано.

Результатом громадських обговорень стала резолюція, яку було передано міській владі м. Феодосії під час мітингу 21 червня біля міської ради. Головна ціль сьогодні, як стверджує ініціативна група — припинення будь-яких робіт над проектом зернового терміналу в Феодосії.

Антоніна Ковальчук, від імені міської громадської організації «МАМА-86-Феодосія», заявила: «Ми категорично проти будівництва! Такий великий промисловий об’єкт не повинен знаходитись в такій цінній рекреаційній зоні національного значення, як Феодосія. Потрібно берегти те, що ми маємо, а не знищувати».

 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

Главная Новости Новости «МАМА-86» Кримський курорт міжнародного значення під загрозою знищення!
Google+