День Матері — день відповідальності за майбутнє! Печать
Новости - Новости МАМА-86
12.05.09 14:13

Звернення Всеукраїнської екологічної громадської організації «МАМА-86» до організацій громадянського суспільства в Україні

Шановні колеги!

Ми звертаємося до організацій громадянського суспільства — найстабільнішої та найвідповідальнішої складової нашої держави, носіїв інституційної пам’яті й титанів, які постійно підставляють плече, поки державні мужі займаються розіграшами квитків на владу.

Ми — об’єднання матерів — майже двадцять років послідовно відстоюємо позиції, що місія жінки — не лише народити й вигодувати дитину, але й потурбуватися про світ, в якому вона житиме. Наша організація пережила правління кількох президентів та десятка урядів, але так і не знайшла у них належного розуміння. І йдеться не про подачку у вигляді куцої матеріальної допомоги, а про важливіші речі, які визначають якість життя наступних поколінь.

Глобальна економічна криза нарешті зробила проблему НАДспоживання клопотом не лише купки диваків, що Інернетом розповсюджують свої малобюджетні фільми серед однодумців. Увесь благополучний «нетретій» світ усвідомив, наскільки хиткий споживацький рай, в якому ми кроку не можемо зробити без придбання малопотрібних речей для підтримання свого статусу чи економії часу, який буде витрачено на заробляння грошей.  Українське суспільство складно назвати благополучним, але воно впевнено наслідує приклад шопоголіків США, президент яких після трагедії 11 вересня закликав заспокоїти нерви й пройтися по магазинах.

Ця вступна промова написана для того, аби зробити зрозумілим зв’язок кожного з нас із природними ресурсами, які вичерпуються щодня задля задоволення наших реальних потреб, а більше — споживацьких забаганок, часто нав’язаних ззовні. Екологічний слід кожної нашої покупки — це шматок спільного пирога під назвою Земля. Потрібен приклад? Будь ласка! Звичайні джинси «важать» 30 кг первісної сировини, а щоб отримати шкіряні черевики, слід витратити 8 тис. літрів води. При будівництві легковика утворюється 30 тонн відходів. Склянка молока «коштує» 75 літрів, а  кілограм яловичини — від 19 до 40 тис. літрів води. За останні 30 років людство використало 1/3 ресурсів землі, і ця втрата — безповоротна. Зважте ще й на те, що 99% наших придбань за 6 місяців потрапляють на смітник. Ми вирубуємо, видобуваємо, транспортуємо, продаємо й викидаємо так швидко, що підриваємо здатність планети забезпечувати нам життя.

І не слід тішитися ілюзією, що запасів вистачить на якийсь час. Ми так недбало хазяйнуємо, що життєво необхідні ресурси стають небезпечними — сотні отруйних речовин у воді, повітрі й ґрунтах, зміни клімату, інфекції щораз більше підривають здоров’я нових поколінь. За сьогоднішніх умов у наших дітей майже немає шансів народитися й вирости здоровими. І медицина тут безсила, оскільки боротися слід з причинами, а не з наслідками.

Ми закликаємо перейнятися нашим болем. Ми всі — батьки, і сьогодні система споживання виховує з наших дітей руйнівників. Цю систему слід змінити!  Нам не допоможуть президенти й міністри, не допоможе бізнес, бо всі вони — частина цієї системи, яка спрямована на отримання швидкого прибутку сьогодні. Про завтра ніхто не дбає!

Надія наших дітей — ми, недержавні об’єднання професіоналів, які разом з однодумцями здатні створити критичну масу й змінити спосіб життя нашого суспільства зі споживацького на сталий. Кожен може вирішити сам, яким буде його внесок, але давайте розмовляти, ділитися думками й досвідом, давайте враховувати складову довкілля в наших планах та стратегіях розвитку. Давайте будувати громадянське суспільство в Україні на засадах співпраці різногалузевих громадських організацій — екологічних, соціальних, правничих — задля захисту прав майбутніх поколінь жити в безпечному, дружньому та красивому світі!

Ми щиро сподіваємося на відгуки!

З Днем Матері Вас, Батьки!

 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

Главная Новости Новости «МАМА-86» День Матері — день відповідальності за майбутнє!
Google+