Знову до Школи! Розпочала роботу Друга «Школа для представників екологічних громадських організацій» 2016 року! Друк
Четвер, 31 березня 2016, 16:30

captionВпродовж березня члени відбіркової комісії розглядали анкети близько сотні потенційних учасників та обрали двадцятку найбільш вмотивованих та амбітних представників місцевих екологічних НУО для проходження двоетапного навчання у Школі для представників екологічних громадських організацій 2016 року.

Перший модуль відбувся 21–27 березня. Для створення найбільш сприятливих умов для навчання, організатори Школи обрали конференц-хол «Ірпінь» в передмісті столиці.

Перший день був присвячений знайомству учасників Школи із діяльністю ВЕГО «МАМА-86» та історіями успіху випускників Школи 2015 року.

Виконавчий директор Марія Полянська представила ВЕГО «МАМА-86» як одну з найповажніших та найпотужніших екологічних громадських організацій в Україні. Розповіла про тривалі проекти, які трансформувались в нові ідеї і спонукали до написання нових проектів. Учасники дізнались про історію ВЕГО «МАМА-86», яка налічує 25 років та спрямовує діяльність на швидкий та органічний перехід України до сталого розвитку.

Своїм досвідом з учасниками Школи поділився Володимир Ночвай з громадської платформи «Нова Країна». Наприкінці 2013 року виникла робоча група «Програма збереження навколишнього середовища», під час Революції Гідності, коли активні представники громадського суспільства ініціювали розробку та суспільне обговорення того, як має виглядати України через 7 років. Таким чином виник візійний проект Нова Країна, який розпочався в 2014 році на сторінці соціальної мережі із закликом до громадськості, експертів, підприємців, науковців, активістів, журналістів, діячів культури та усіх небайдужих до спільної роботи над образом майбутньої України.

Ірина Черкаська, голова Диканської районної екологічної дитячої громадської організації «Зелене серце» та директор «Ландшафтного Парку Диканський», розповіла про ідею створення інформаційної кампанії «Покажи дуб онукам». Метою кампанії було відновити паркан навколо 800 літнього дубу в Диканському парку на Полтавщині. Ідея кампанії виникла під час другого модуля Школи 2015 року і стартувала в рамках як практичне вправа по курсу фандрайзингу. Пізніше кампанія набрала обертів і привела до потреби проведення Форуму «Громада Диканьки за сталий розвиток», який би об’єднав головних стейкхолдерів Полтавщини для обговорення плану дій для розвитку району та створення зони в Диканьці про яку і писав Гоголь. Форум в Диканьці є продуктом Школи 2015 року та його активних випускників.

 

Як мешканка Оболонського району Наталка Чорногуб голова правління ГО «Парк Наталка» з Києва хотіла створити разом з громадою району сучасний, комфортний та зелений парк замість занедбаного. Парк «Наталка» має свою багаторічну історія та легенди, але з часом перетворився на сміттєзвалище. На території парка розташовано унікальний об’єкт — Труба, яка була збудована під час війни для пересування під землею потягів, яка так і не була введена в експлуатацію і всі роки існування використовувалась не за призначенням. В першу чергу ГО «Парк Наталка» виявили проблеми: відсутність єдиного органу по управлінню парком (всі функції розподілені поміж 10 комунальними службами), відсутність фінансування і старі атракціони, які вже багато років не використовуються. Наталка розповіла про процес відродження парку, поділилась досвідом щодо заохочення волонтерів та громади до співпраці та досвідом фандрайзингу. Команді ГО «Парк Наталка» вдалося залучити 4 400 000 грн з бюджету та 200 000 грн від меценатів на прибирання парку та реалізації АРТ проектів.

Наталя Іванова з ГО «Маре Ліберум» розповіла про власний урбаністичний проект, метою якого є створення рекреаційної зони у Приморському, Кілійського району, Одеської області. Проект став переможцем конкурсу еко ідей «Будуймо еко Україну разом!» та отримав підтримку серед громади.

Впродовж тижня, учасники першого модуля пройшли навчання з лідерства, написання проектів та управління ними, залучення ресурсів з локальних джерел і ефективної комунікації.

Тренером Школи виступив досвідчений та харизматичний Руслан Краплич , голова Фундації імені князів-благодійників Острозьких.

До червня 2016 року в учасників є можливість перевірити отримані знання на практиці і підготувати якісний проект, спрямований на вирішення найактуальніших екологічних проблем на місцевому рівні.

Школа для представників екологічних громадських організацій — це тренінгові модулі для представників екологічних громадських організацій для посилення їх спроможності впливати на екологічну політику. В рамках Школи заплановано надати місцевим екологічними організаціями, навички і знання, необхідні для дієвої реалізації ними власних проектів.
Проект реалізовується за підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку (SIDA).
Навчальна програма 2016 року складається з 2-х навчальних модулів, по одному тижню кожен (І — березень, ІІ — червень). Школа включає дві навчальні сесії, присвячені кращим практикам щодо управління громадською організацією (фінансова спроможність та мобілізація ресурсів, інформаційно-комунікаційна діяльність, проектна діяльність) та різноманітним аспектам формування екологічної політики.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Головна Екологізація Новини Знову до Школи! Розпочала роботу Друга «Школа для представників екологічних громадських організацій» 2016 року!
Google+