Основні досягнення кампанії «Питна вода та санітарія» у 2012 році Друк
Питна вода та санітарія - Статті за тематикою «Питна вода та санітарія»
Четвер, 23 січня 2014, 18:12

У 2012 році ВЕГО «МАМА-86» видавала електронний дайджест новин щодо питань впровадження Водної Конвенції та Протоколу про воду та здоров’я в Європейському регіоні — «Водоспад новин». Було видано 7 випусків новин російською та англійською мовами для громадських організацій та інших зацікавлених сторін в Україні та Європейському регіоні в рамках проекту «Підвищення обізнаності та посилення ролі громадянського суспільства в просуванні та впровадженні Водної Конвенції ЄЕК-ООН та її Протокола про воду та здоров’я».

Цвєткова Ганна — представник «МАМА-86», як експерт з питань Протоколу про воду та здоров’я, брала участь в 3-х регіональних заходах: семінарі громадських організацій басейну р. Дністер в Кищеневі, 13 червня; Дніпровському Форумі громадських організацій в Києві, 6–7 липня; зустріч громадськості по водним питанням в Алма-Аті, 12 вересня, де презентувала завдання Протоколу про воду та здоров’я та досвід «МАМА-86» в участі громадськості у впровадженні Протоколу в Україні. Одним з результатів роботи цих регіональних заходів стала Заява Європейських НУО, що займаються проблемами водних ресурсів в країнах ЦСЄ та СЄКЦА, на 6-ій нараді Сторін Конвенції з охорони та використання транскордонних водотоків та міжнародних озер ().

ВЕГО «МАМА-86» була ініціатором і одною з організаторів Дніпровського Форуму громадськості, що проходив 6–7 липня 2012 року, за фінансової підтримки ЄЕК ООН, ГВП-Україна та Програми ПРООН-ГЕФ екологічного оздоровлення басейну Дніпра. 88 представників неурядових організацій та зацікавлених осіб із Білорусі, Росії та України обговорили екологічні проблеми та шляхи їх вирішення, консолідацію НУО, які працюють в басейні Дніпра, та обмінялися досвідом участі громадськості в реалізації Водної конвенції та її Протоколу про воду та здоров’я. Основними підсумками Дніпровського Форуму громадськості стали Резолюція Форуму НУО та Звернення українських НУО до політичних лідерів України і національного органів, відповідальних за політику в галузі водних ресурсів та ІУВР, а також за управління річки Дніпро, що були поширені широко в засобах масової інформації, серед НУО країн басейну та направлені до державних та місцевих органів влади Білорусі, Росії та України.

Продовжуючи роботу з просування інструментів забезпечення права на воду та санітарію в Україні, ВЕГО «МАМА-86» організувала разом з Європейським бюро ВООЗ другий семінар-тренінг з питань впровадження Планів безпеки води. Семінар відбувся 12 квітня 2012 року у співпраці з українським партнером — Асоціацією «Укрводоканалекологія» та за підтримки Мінрегіону України. 42 представники водоканалів, Мінрегіону, SIDA, офісу ВООЗ в Україні та українські експерти з водних питань взяли участь в навчанні (в тому числі 24 з водоканалів).

З метою поширення інформації щодо впровадження положень Протоколу про Воду та здоров’я в Україні «МАМА-86» опублікувала в січні 2012 р. буклет «Національні цільові показники до Протоколу про воду та здоров’я в Україні». 12 регіональних осередків «МАМА-86» отримали ці буклети для подальшого поширення.

У липні 2012 р. «МАМА-86-Феодосія» організувала круглий стіл щодо місцевих цільових показників до Протоколу та обговорила місцеві проблеми з доступом до води та санітарії. Проблеми доступу до поліпшеної санітарії в регіоні Велика Феодосія, а також відсутність очистки стічних вод в населених пунктах поблизу лиману Аджиголь були в центрі громадського обговорення на круглому столі.

Представники центрального офісу «МАМА-86» та її регіональних осередків організовували та брали активну участь у заходах до Всесвітнього Дня води, та Глобального Дня миття рук, що проводились на національному (презентації щодо забезпечення рівних прав на воду і санітарію в Україні на національних семінарах) та місцевому рівнях.

ВЕГО «МАМА-86» брала участь у розробці громадської оцінки впровадження ЕкоСтратегії в частині, що стосується управління водними ресурсами у 2011 році.

 
Google+