Про шкідливість непридатних пестицидів дізналися майже 300 школярів з трьох районів Вінниччини у рамках заходів до Міжнародного дня Землі — 22 квітня Print
Thursday, 19 May 2016 14:33

captionВінницький регіональний центр інформації (ВРЦІ) «Креатив» — колективний член ВЕГО «МАМА-86» продовжує впроваджувати регіональний пілотний проект у рамках мережевого проекту ВЕГО «МАМА-86» «Підвищення рівня поінформованості та комунікацій, створення потенціалу для остаточного вирішення проблеми непридатних пестицидів в Україні» за підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку і співробітництва (Sida).

Відомо, що Вінницька область є «рекордсменом» по кількості накопичених непридатних пестицидів. Станом на кінець 2015 р. їх залишок в області складав 788,719 тонн, з них 656,607 тонн — є безхазяйними, а 2100 тонн — знаходяться у Джуринському отрутомогильнику*. Більш детально дізнатися про місця зберігання непридатних пестицидів у Вінницькій області можна з інтерактивної карти, яку створив ВЦРІ «Креатив» (https://www.google.com/maps/d/edit?mid=z2DL5SvMmskU.kzW82l5mLXRc).

Підвищити рівень обізнаності молоді про негативний вплив непридатних пестицидів на навколишнє середовище та здоров’я людей і привернути увагу громадськості до проблеми забруднення цими речовинами довкілля Вінницької області стало завданням для ВРЦІ «Креатив» при проведенні інформаційно-просвітницьких заходів, присвячених Міжнародному дню Землі.

Впродовж 15–29 квітня 2016 р. майже 300 школярів зі Жмеринського (с. Жуківці, м. Жмеринка), Тиврівського (с. Сутиски, с. Строїнці) та Калинівського (с. Кіровка, с. Гущенці) районів були залучені до участі в тематичних інформаційно-просвітницьких заходах, тому що саме на території цих сіл досі є залишки непридатних пестицидів.

Представники ВЦРІ «Креатив» провели сім інформаційно-просвітницьких зустрічей та розповіли учням молодших класів про пестициди, про те як пестициди та непридатні пестициди впливають на здоров’я людини, якими шляхами людина може отруїтися цими речовинами та як розпізнати місця складування непридатних пестицидів. Про наслідки впливу непридатних пестицидів школярі дізналися з тематичного фільму та мультфільму «Трохи про пестициди — 2», який було створено «МАМА-86-Запоріжжя» (https://www.youtube.com/watch?v=RjDX537vmJc) у рамках мережевого проекту ВЕГО «МАМА-86» «Підвищення рівня поінформованості та комунікацій, створення потенціалу для остаточного вирішення проблеми непридатних пестицидів в Україні».

На завершення кожної зустрічі її учасники мали змогу закріпили отримані знання у грі «Непридатні пестициди в нашому селі», під час якої кожен школяр грав роль господарської тварини або жителя села та мав правильно поводитися, коли непридатні пестициди потрапляли до їх господарства. Звичайно ж, рятував село від непридатних пестицидів головний герой гри — Супермен, який розповідав тваринам та жителям як треба правильно поводитися, щоб уникнути шкідливого впливу непридатних пестицидів і що робити при отруєнні непридатними пестицидами та іншими отрутохімікатами.

На кожній зустрічі був анонсований регіональний конкурс «Середовище, вільне від непридатних пестицидів» (http://vn.ukrcei.org/maintheme/priednuitesya_-_rehionalnii_konkurs_seredovisze_vilne_vid_nepridatnih_pesticidiv.html), який впродовж квітня 2016 р. проводив ВРЦІ «Креатив» спільно з Департаментом екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації.*) Довідка: Джуринський отрутомогильник побудовано у 1978 р. поблизу с. Джурин Шаргородського району. На площі 4,2 га завезено та захоронено орієнтовно понад 2 тис. тонн непридатних та невизначених пестицидів з Вінницької, Житомирської, Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Ровенської, Тернопільської та Хмельницької областей. За кількістю заборонених пестицидів Джуринський отрутомогильник не має аналогів ні в Україні, ні у світі. Більшість речовин тут є стійкими органічними забруднювачами (http://vinnitsaok.com.ua/2015/01/30/195500).

Контакти: Оксана Бондар, голова ГО ВРЦІ «Креатив», тел. (067) 433 10 33

Фотографії, будь ласка, дивіться тут.

 
Home Chemical Safety News Про шкідливість непридатних пестицидів дізналися майже 300 школярів з трьох районів Вінниччини у рамках заходів до Міжнародного дня Землі — 22 квітня
Google+