Всесвітній День води 2010 та акції «Вода, санітарія та гігієна для всіх» Печать
07.06.10 15:32

wwd-2010День води 2010 року проходив під гаслом «Проблеми якості води». ВЕГО «МАМА-86» при підтримці Ради зі співпраці у галузі водопостачання та санітарії — WSSCC організувала інформаційні акції, спрямовані на привернення уваги молоді, школярів, місцевих громад у 10 регіонах України до широкого спектру проблем якості води.

В рамках цих акцій відбулися шкільні уроки та лекції, конкурси та виставки, експедиції та акції з прибирання джерел води у містах та селах. Більш ніж 4500 дітей та дорослих взяли участь у цих заходах до Дня води 2010.

Для інформаційного забезпечення акцій були використані: фільм «Вода — основа життя» та переведені та адаптовані до умов України матеріали UNESCO та UNEP GEMS/Water Programme, зокрема висновки Звіту про глобальні проблеми якості водних ресурсів та зроблена коротка інформаційна довідка щодо причин погіршення та основних проблем якості питної води в Україні. Матеріали були розповсюджені місцевими осередками та розміщені на вебсайті ВЕГО «МАМА-86».

Київ

У Києві акції розпочалися 22 березня відкриттям виставки малюнків дипломатів та учасників конкурсу «Ріки єднають людей» у Водно-Інформаційному центрі м. Києва — «Музей води». 36 малюнків поповнило експозицію музею. В урочистій події взяли участь діти — дипломанти конкурсу і школярі та вчителі чотирьох навчальних закладів Києва та Київської області: Васильківської школи мистецтв, гімназії № 315 м. Києва, Центру позашкільної роботи Святошинського району, гурток «Медики-екологи» та Спеціалізованого навчально-виховного комплексу «Лісові дзвіночки», представники організаторів конкурсу ВЕГО «МАМА-86» та КП «Водно-Інформаційний центр», журі конкурсу, журналісти з України та Шведського радіо.

Творчий дитячий конкурс «Ріки єднають людей» проводився з 22 березня по 1 жовтня 2009 року. Дипломами було відзначено 50 робіт у номінації «Твори», «Малюнки», «За любов до природи».

Також 22 березня представники ВЕГО «МАМА-86» взяли участь у Нараді-конференції, яку зібрав Державний Комітет з водного господарства України до Дня води. Цвєткова Ганна виступила на Нараді та представила проблеми та роль громадськості у впровадженні Протоколу про воду та здоров’я в Україні. У Нараді брали участь понад 40 фахівці та провідних спеціалістів Держводгоспу та запрошені представники різних зацікавлених сторін: інших міністерств та відомств, науки, громадських організацій та ЗМІ.

Протягом квітня було організовано 6 лекцій та уроків з проблем води, санітарії та гігієни для 225 школярів різного віку та 10 вчителів 2 шкіл та Центру позашкільної роботи міста Києва. Уроки проводилися у співпраці з проектом «Екотелефон». Інформаційні матеріали з гігієни та проблем якості води були широко використані під час лекцій.

Починаючи з 25 квітня ВЕГО «МАМА-86» розпочала незалежне дослідження в 10 регіонах щодо ставлення до проблем санітарії та гігієни в школах України. Вивчення думки школярів та експертів проходить за участю Центру соціологічних та комерційних досліджень «Соціс» та за фінансової допомоги WSSCC в рамках кампанії «Вода, санітарія та гігієна для всіх!».

image001 image002

Феодосія

В рамках акцій до Дня води «МАМА-86-Феодосія» провела експедицію «Північно-Кримський канал — головна водна артерія Криму» або «Що принесуть води Дніпра у Крим в 2010 році?».

Авто тур розпочався 21 березня 2010 року за підтримки WSSCC. В акції брали участь активісти Студентського науково-технічного товариства Феодосійського політехнічного інституту та Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, учні середніх шкіл і училища № 35 м. Феодосії, а також керівники відділів ФЦЕНТМ «Інтелект» та представники Феодосійської спілки промисловців та підприємців і НУО «Экология и Мир».

Метою експедиції було провести оцінку санітарного стану ПКК та берегів двох наливних водосховищ — Феодосійського і Фронтового, перед початком сезону подачі води у 2010 році. Ці водосховища є основою системи централізованого водопостачання Великої Феодосії. У попередні роки якість води з водосховищ, що потрапляла на водопідготовку у 20–50% випадків не відповідала вимогам ГОСТа 2761-84 «Источники централизованного водоснабжения», САНПИНа № 4630-88 «Санитарные правила и нормы охраны поверхностных вод от загрязнения» по показниках каламутності (більш ніж 50 мг/дм3) і кольоровості (більш 350). Для зниженні загрози для здоров’я виникнення інфекційних хвороб, що пов’язані з водою, головним методом дезінфекції та позбавлення від органічного забруднення води є гіперхлорування води. Це призводить до виникнення у значних кількостях хлор-продуктів, зокрема таких канцерогенів як дібромхлорметану, вміст якого, як правило, перевищує у 1,5–3 рази у порівнянні з ГДК.

Під час експедиції була проведена візуальна оцінка стану водних об’єктів-джерел питного водопостачання міст, сіл та поселень південно-Східного Криму. Виявлено, що дно каналу замулене, скрізь відмічалося «цвітіння» води. Під час обстеження каналу було знайдено молюски — мідії, які до цих пір не спостерігалися тут. Також були відібрані проби води з ПКК та водосховищ на аналізи на нітрати.

20 березня у Феодосії відбулося «Свято чистої води» — традиційна щорічна акція біля фонтана «Дельфінчик», зведеного ФГМГЕО «Мама-86-Феодосія» у 2003 році для мешканців та гостей міста. Під час заходу було прибрано територію навколо джерела питної води та відновлено покриття фонтану та місця відпочинку біля нього. Також була проведена просвітня акція та збір коштів на ремонт системи підведення та відводу води до фонтану. В акції взяли участь студенти місцевих вузів та активісти екоклубу «Кафа» та НУО «Экология и Мир».

Останні 2 роки через посуху та зменшення води у джерелі, вода у фонтан не підводилася. У цьому році планується узгодити водопостачання фонтану з управлінням Придністровської залізниці — власником водогону.

Ніжин

19 березня 2010року «МАМА-86-Ніжин» за участю представників ВЕГО «Мама-86» організувала урочисте відкриття новозбудованого еко-санітарного туалету у загально освітній школі №5 м. Ніжин. Відкриття туалету стало основою проведення глобальної акції «Найдовша в світі черга в туалет» в якій взяли участь 45 школярів та гостей школи.

22 березня активісти «МАМА-86-Ніжин» взяли участь та привітали дітей і вихователів дитячого дошкільного закладу № 4 м. Ніжин з Днем води та провели експрес аналіз 19 зразків колодязної води, що принесли батьки дітей. Для батьків було проведено тренінг з технічних можливостей підвищення якості питної води в існуючих сьогодні умовах.

image008

23 березня «МАМА-86-Ніжин» організувала свято води у дошкільному дитячому закладі «Колосок» села Вертіївка

image009

Севастополь

19 березня для ознайомлення школярів з процесом підготовки питної води «МАМА-86- Севастополь» організувала виїзний урок на завод з виробництва питної води. Під час уроку-екскурсії головний технолог заводу м. Севастополя розповів дітям багато цікавого про воду, про її важливість для життя та про вплив на здоров’я. Учні школи № 3 ознайомилися з роботою різних цехів та лабораторії заводу. В лабораторії заводу Були проведені аналізи проби води, яку діти відібрали з джерела на Максимовій дачі, з шкільного водопровідного крану та після фільтру. З’ясувалося, що воду з джерела пити не можна через перевищення вмісту солей та високу мінералізацію. А вода з шкільного крану має відхилення по бактеріологічним показникам, Найкращою та безпечною виявилася вода після фільтра. Репортаж про цей урок демонструвався Севастопольським незалежним телебаченням, що дало змогу мешканцям міста також дізнатися про воду та про виробництво питної води.

image010

МГО «МАМА-86-Севастополь» оголосила конкурс на кращий реферат про воду. Переможці отримають подарунки, а їх роботи увійдуть у збірку про воду.

Яремче

Протягом акцій до Всесвітнього Дня води для учнів шкіл м. Яремне, селищ Микуличин та Татарів було проведено 5 семінарів «Чисте довкілля — чиста вода». У цих заходах взяло участь понад 120 учнів 7–11 класів та вчителів 3 шкіл Яремчанщини та представниками громадської екологічної організації «Едельвейс». Семінари проходили з 5 до 12 березня 2010 року. В рамках семінарів було представлено карти за результатами досліджень вмісту нітратів у громадських колодязях та карти стихійних сміттєзвалищ в с. Микуличин.

Для інформаційної роботи було виготовлено 7 видів листівок щодо поводження з ТПВ та здійснено випуск тематичного бюлетеню «22 березня — Міжнародний день води».

Оголошено конкурс дитячих поробок — «Відходам — друге життя», результати якого підводилися 20 квітня 2010 р. Роботи-переможці планується виставити у експозиційному залі екотуристичного візит-центру КНПП.

Діти проявили неабияку винахідливість: тут і сарафан з паперу, і сумка, декорована поліетиленовими кульками, тут і коралі з різнокольорових корків. А чого варта ялинка з поліетиленових пляшок — і відходів менше, і живу ялинку-красуню можна вберегти під Новий Рік. Вази, сувеніри, меблі… Дитяча уява широка та практична. Переможцями конкурсу стали учасник гуртка «Юний еколог» (керівник Гундяк Л. П.) Центру позашкільної роботи дітей та юнацтва м. Яремче — Турецька Стефанія, Козмейчук Ольга та Настуняк Неля.

P6040015 P6040023 P6040024 P6040025 P6040026 P6040027 P6040028 P6040031

Нагородження переможців присвятили до Міжнародного Дня охорони навколишнього природного середовища, яке відзначаємо 5 червня. Всі учасники конкурсу були нагороджені грамотами та заохочувальними призами.

Артемівськ

18–19 березня «МАМА-86-Артемівськ» провела 2 семінари-тренінги, присвячені Дню води у Раздоловській школі I ст. села Раздоловка та у Званівській школі I-III ст. та на території села Званівка Артёмівського району Донецької області.

image012

56 учнів початкової школи та 5 та 7 класів переглянули фільм «Вода — основа життя», активно обговорили проблеми води та необхідності охороняти довкілля та джерела води. Для дітей були проведені цікаві досліди та лабораторні аналізи води з колодязів села, експрес аналізи на нітрати. Тести дозволили встановити, що вода у с. Раздоловка значно чистіше на нітрати, ніж у с. Званівка.

Під час семінарів були розповсюджені інформаційні матеріали:

  • ліфлет «Санітарія і Екологія в нашому житті»;
  • брошура «Вода: жива чи мертва?»;
  • збірка ВЕГО «МАМА-86» «Нітратне забруднення джерел питної води в Україні».

Харків

«МАМА-86-Харків» організувала Водний тиждень, присвячений Всесвітньому дню води.

Тиждень було розпочато 18 березня 2010 року на базі Харківської загальноосвітньої школи № 129 у співпраці з Харківським науково-методичним педагогічним центром за підтримки WSSCC. Початок святкування Дня води відзначувався нагородженням харківських учнів — дипломантів дитячого творчого конкурсу «Ріки єднають людей» 2009 року.

Харківські школярі надіслали 446 робіт з них 345 малюнків, 100 творів та 1 фільм з 77 навчальних та навчально-виховних закладів міста. Серед дипломантів конкурсу були роботи 25 харківських дітей, які отримали дипломи та подарунки. 11 навчальних закладів Харкова за активну участь у творчому конкурсі було також нагороджено дипломами.

Під час Водного тижня також відбулася презентація кращих дитячих екологічних проектів з водної тематики, що вже стало традицією з 2004 року. У відкритті Водного тижня у Харкові взяли участь понад 150 учнів та вчителів з 35 навчальних закладів Харкова. Цю подію широко висвітлювали регіональні ЗМІ. На сьомому каналі харківського ТБ в передачі «Харківські новини» 22 березня 2010 року було подано репортаж про відкриття Водного тижня у Харкові.

Впродовж 18–25 березня 2010 року в навчальних закладах Харкова пройшли різноманітні заходи, в яких взяли участь понад 3000 дітей та дорослих. Серед найбільш яскравих подій цього тижня були:

Святкування Дня води у школі № 165 зі шкільною радіогазетою про проблеми питної води в Харківській області та шляхи їх подолання, виставкою дитячих малюнків учнів 5–7 класів, виставкою стіннівок учнів 9–11 класів на теми проблем води міста Харкова, Слобожанщини та України, проблем забруднення світового океану та інші; екологічними уроками про воду, моніторингом якості питної води з джерела у Манжосовому Яру, яку споживають70% мешканців мікрорайону.

Святкування Дня води в школі № 129: з грою-подорожжю «Врятуй краплинку» для учнів 1–4 класів, яку провели вчителі школи та студенти геолого-географічного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Карабіна та проведенням чергового етапу сезонного моніторингу якості питної води з джерела у Саржиному Яру з участю учнів 7–9 класів.

Дивіться додатково: http://mama-86.org.ua/index.php/watersan/watersan-news/152-2010-03-31-09-11-24.html

Нова Каховка

«МАМА-86-Нова Каховка» розпочала підготовку до Дня води вже у лютому-місяці, коли було організовано 2 семінари-тренінги про воду для студентів приладобудівельного технікуму та аграрнотехнічного коледжу. Для студентів були проведені експрес аналізи на вміст нітратів води, яку вживають студенти. Так з восьми проб відібраних у 5-ти районах Херсонської області (Бериславський, Каховський, Іванівський, Новотроїцький та м. Нова Каховка) лише одна проба з Новотроїцького району (шахтний колодязь) не відповідала санітарним нормативам (до 45 мг/дм3) і становила 100 мг/дм3.

4 березня та 22 березня 2010 р. у Новокаховському гуманітарному університеті «Україна» було проведено науково-практичну конференцію та семінар-тренінг з проблем води: «Вода та її властивості» та «Вода і здоров’я людини».

18 березня «МАМА-86-Нова Каховка» провела обстеження стану Північно-Кримського каналу (ПКК). В цьому виїзді брали участь студенти гуманітарного університету «Україна» та агротехнічного коледжу, представники ЗМІ та адміністрації ПКК. Було проведене обстеження берегової смуги на наявність джерел забруднення на території 3 районів: Новокаховського, Каховського і Цюрупинського. Найбрудніша ділянка була в районі 26–28-го кілометрів ПКК Цюрупинського району, де знаходиться несанкціонований ринок різних побутових та харчових товарів. Тут виявлено ряд порушень: ринок не забезпечено вбиральнями, не організовано збирання сміття та його вивіз, тому сміття скидається в паркову зону. Також були проведені експрес аналізи води на нітрати. Вода відбиралася з каналу в 5-ти місцях. Найбільш забрудненою була проба води на території Цюрупинського району – 28-й км ПКК, де показники на нітрати становили 50 мг/дм3, тоді як в усіх інших місцях цей показник становив 0–5 мг/дм3. За виявленими порушеннями адміністрація ПКК направила приписи. Крім цього представники «МАМА-86-Нова Каховка» обстежили паркову зону м. Нова Каховка вздовж берегової смуги р. Дніпро і приємно було відмітити, що зауваження які були пред’явлені керівникам приватних підприємств минулого року на даний час вирішенні.

image013

26 березня було проведено конкурс агітбригад серед 8-ми шкіл м. Каховка, присвячений Дню води. Всі учасники отримали визнання та подарунки. Серед кращих були агітбригада станції юних натуралістів м. Каховка, школи № 2 та школи № 4 м. Нова Каховка.

Протягом березня волонтером «МАМА-86-Нова Каховка» Чистяковим В. О. разом з школярами було обстежено 28 шахтних колодязів в селі Корсунка (з 17 обстежених колодязів, жодний не відповідав нормам і показники становили від 150 до 500 мг/дм3 ), в селі Піщане (з 3-х проб одна не відповідала нормам і мала нітратів 100 мг/дм3), у селі Нові Лагеря (з 3-х проб 2 не відповідали нормативам), на Корсунських дачах, Робочому селищі та смт. Дніпряни (тут відхилень від норм не виявлено). Повторне дослідження показало, що найгірша ситуація із нітратним забруднення води лишається в джерелах питного водопостачання с. Корсунка Новокаховського міськвиконкому.

Громадські результати досліджень та пропозиції були направлені голові Дніпрянської селищної ради Роману Пашкєвичу, що відповідає за вирішення проблем водопостачання та санітарії с. Корсунка. Для населення с. Корсунка в літку будуть організовані виступи агітбригад та тренінг з компостування органічних відходів.

image014

Миколаїв

Темою Дня Води 2010 в Миколаєві було обрано питання гігієни, зокрема, чому слід мити руки. Завдання акції — показати як за допомогою простих правил миття рук можна надійно боротися проти важких захворювань. Акція проходила 22 березня на центральній вулиці м. Миколаєва. В проведенні акції брали участь 4 члени та 5 волонтерів організації «МАМА-86-Миколаїв». На вулиці міста були встановлені рукомийники і кожному пересічному пропонувалося помити руки. Акція тривала з 8 до 10 ранку, коли людей було багато на вулиці. Перехожим роздавалися буклети та листівки щодо гігієни та її правил. Акція мала моральну підтримку влади міста.

image015 image016

Полтава

Цього року заходи Тижня води та санітарії проходили під час весняних канікул з 1 по 7 квітня у селах Гожули та Мачухи Полтавського району. Сценарії Тижня води були однакові і розроблені за участю та з допомогою «МАМА-86-Полтава».

Для дітей Гожулянської школи були проведені конкурс малюнків на водну тематику та конкурс рефератів та наукових робіт. Серед переможців було відзначено 5 малюнків та 2 реферативні роботи школярів. За участю учнів було проведено експрес аналізи на нітрати 30-ти проб води з колодязів. Також було проведено відкритий урок «Вода — наше життя» для учнів 6–9 класів та загальношкільна лінійка з переглядом відеофільмів «Вода – основа життя», «Історія речей». У заходах у селі Гожули взяло участь 110 учнів школи.

У с. Мачухи цього року День води відзначався значно ширше і власними силами. Діти взяли участь у конкурсах малюнків про воду, де було визначено 10 малюнків-переможців та реферативних робіт для старшокласників. Серед рефератів було відзначено 5 кращих робіт. Також діти принесли зразки води, яку вони п’ють, на перевірку на вміст нітратів. Було проаналізовано 24 проби води. Для учнів молодших класів було проведено відкритий урок «Вода — наше життя». Також для всіх учнів школи відбулася лінійка і перегляд відеофільмів. Загалом у заходах Тижня води у с. Мачухи взяли участь 137 дітей.

image017

image018

 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

Главная Питьевая вода и санитария Новости Всесвітній День води 2010 та акції «Вода, санітарія та гігієна для всіх»
Google+