Міжнародний День Дунаю 2011 в українській дельті Дунаю Печать
15.07.11 12:28

Заходи зі святкування Дня Дунаю в українській дельті Дунаю у 2011 році були проведені з ініціативи регіональних активістів «Ізмаїл-МАМА-86» за підтримки ВЕГО «МАМА-86».

Вже стало традицією святкування Дня Дунаю в українській дельті проведення акцій з прибирання сміття по берегах і плавнях ріки. Цього року з 4 по 28 червня пройшли три природоохоронні акції «Чистий берег — чистий Дунай». Більш ніж 80 активістів та волонтерів привели до ладу береги Дунаю в м. Ізмаїл. Були очищені від побутового сміття район Ізмаїльської фортеці, новий та старий пляжі, частина лісу на березі. Компанія «Жилсервіс» допомогла активістам вивезти сміття.

В заходах Дня Дунаю 2011 активно брала участь молодь регіону. З 1 до 26 червня були проведені наступні молодіжні акції:

  • конкурс проектів «Молодь за чистий Дунай», на який було представлено 12 проектів. 5 пропозицій, що надійшли від членів організацій «Дунайський екологічний клуб», «Союз енергійної молоді», «Придунайський центр громадської ініціативи», «Природа та людина» та від Станції юних натуралістів стали переможцями та були підтримані для реалізації Громадською радою при міській раді м. Ізмаїл.
  • 3 та 7 червня в Ізмаїльській міській бібліотеці відбувся інтерактивний семінар «Віртуальна подорож дельтою Дунаю», екотурнір для маленьких дітей та щорічна зустріч учасників школи юних натуралістів. 40 молодих екологів взяли участь у заходах.
  • 45 юних натуралістів взяли участь у змаганнях на кращий плакат та соціальну рекламу з питань охорони Дунаю. Всі учасники конкурсу отримали призи — полотняні сумки від Міжнародної Комісії з охорони річки Дунай.
  • 38 школярів віком 9–14 років стали учасниками 2 художніх майстер класів з виготовлення творчих робіт з місцевих природних матеріалів. Діти ознайомилися як з теорією, так і з практикою виготовлення творчих робіт з різних матеріалів, зокрема, з глини. Для учнів Ізмаїльської школи інтернату такі майстер класи проводили професійні майстри. Всі учасники майстер класів отримали задоволення та вирішили утворити постійно діючий клуб художньої скульптури та сувенірної продукції на базі Ізмаїльської школи інтернату.
  • В рамках регіонального конкурсу «Митець Дунаю 2011» було проведено 3 творчих художніх конкурси «Я люблю Дунай». Переможцями регіонального конкурсу стали: 1 місце — Олексій Ільїн (робота «Дунайський ландшафт», 2 місце — Олександр Калюжний (робота «Дунай, ми з тобою однієї крові», 3 місце — Гліб Геврасєв (робота «Дунайська Одіссея») та Валерій Ешану (робота «У подорож по Дунаю»). Планується, що конкурсні роботи будуть демонструватися на виставці, яка у подальшому перетвориться у Музей дитячої творчості.

25 червня в рамках круглого столу «Право на безпечну воду: успішний досвід реалізації місцевих ініціатив» обговорювалося питання забезпечення жителів регіону безпечною питною водою. 18 представників громадських організацій стали учасниками круглого столу і ознайомилися з досвідом українських громадських організацій з впровадження ефективних пілотних проектів, зокрема пілотів ВЕГО «МАМА-86» з екосанітарії та будівництва локальних біоінженерних очисних споруд. Учасники обговорили перспективу впровадження екосанітарних проектів в Дунайському регіоні за підтримки місцевих органів влади.

26 червня на Молодіжному Придунайському Екофорумі 35 представників молодіжних організацій, органів місцевої влади, учбових закладів, профільних відомств та закладів, ініціативних груп регіону обговорили пріоритетні напрями діяльності органів влади та зацікавлених сторін з питань захисту навколишнього природного середовища Дунаю та сталого розвитку регіону. На секції Форуму «Перспективи українського плану дій Дунайської стратегії ЄС» були обговорені результати роботи робочої групи з розробки Національного плану дій, перспективи регіонального розвитку, транспортної інфраструктури, екології та туризму. Особливо гострі дискусії відбувалися на секції Форуму «Альтернативні шляхи комплексного стійкого розвитку Придунайського регіону». На секції Форуму «Молодіжні екоініціативи» були представлені проекти регіональних ініціативних груп. Планується, що кращі проекти будуть підтримані Громадською радою та реалізовані у 2011 р.

Завершення святкування Дня Дунаю 2011 відбулося в м. Рені фестивалем «Вінок Дунаю». 50 солістів 8-ми фольклорних вокальних та танцювальних колективів Придунайського регіону взяли участь у концертній програмі та створили атмосферу справжнього свята та урочистості. Сотні жителів міста Рені долучилися до свята Дня Дунаю.

Більше 600 жителів Придунайського регіону, м. Ізмаїл та м. Рені стали активними учасниками різноманітних заходів Дня Дунаю 2011. У підготовці та проведенні акцій ДД2011 дружньо працювали 13 природоохоронних організацій регіону. За допомогою ЗМІ та проведених акцій про День Дунаю та про проблеми охорони річки дізналися приблизно 10 000 чоловік.

Фотографії з Дня Дунаю — 2011 дивіться у нашій фотогалереї
 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить

Главная Питьевая вода и санитария Новости Міжнародний День Дунаю 2011 в українській дельті Дунаю
Google+