«МАМА-86-Нова Каховка» до Дня Довкілля Print
News - MAMA-86 News
Friday, 18 June 2010 00:00
photo0До дна Довкілля 2010 «МАМА-86-Нова Каховка» організувала прес-тур за участі спеціалістів Каховського міжрайводгоспу, місцевої влади та жителів до сіл Корсунка та Любимівка. Спочатку учасники перевірили вміст нітратів у воді корсунчан, а згодом здійснили моніторинг зруйнованої берегової смуги у с. Любимівка.

Корсунка

photo2

photo3

Жителі Корсунки потерпають від значного забруднення питної води нітратами, що було виявлено в ході впровадження організацією ряду дитячих екологічних проектів. У ході прес-туру були відібрані проби води з місцевих колодязів і усім присутнім продемонстровано, що вона непридатна для пиття.

Причиною такої ситуації є нітратне забруднення ґрунтів внаслідок нераціонального використання міндобрив, порушення складування і захоронення міндобрив на колишньому складу отрутохімікатів, розміщення і використання кладовища в житловій забудові, наявність стихійних сміттєзвалищ тощо.

На думку організаторів, нагальними кроками є інформування місцевих жителів про небезпеку від нітратного забруднення питної води, та кроки місцевої влади щодо покращання доступу місцевих жителів до безпечної питної води.

«МАМА-86-Нова Каховка» активно працює задля вирішення проблеми нітратного забруднення в с. Корсунка. Зокрема розпочаті роботи з будівництва локальних очисних споруд в Корсунській школі соціальної реабілітації, направленні запити до місцевої влади, міської та обласної санепідстанції, підготовлено ряд публікацій в ЗМІ, проведені лабораторні дослідження питної та стічної води, проведенні тренінги-семінари з будівництва екотуалетів та компостування сміття, завершується будівництво екотуалета. Запланована спільна робота з місцевими жителями та навчальним закладом (моніторинг якості питної води, інформаційна кампанія, робота з місцевими ЗМІ, пошук та вивчення джерел забруднення, звернення до влади, розробка альтернативних варіантів та їх реалізація із залученням усіх зацікавлених сторін).

Любимівка

У с. Любимівка — інша проблема. Унаслідок нерозумного землекористування та нераціонального використання коштів, виділених на природоохоронні заклади, знищені берегоукріплюючі споруди, що призвело до руйнування берегової смуги вздовж села довжиною в 2 км та шириною 100 м та навіть до загибелі людини. photo1

У рамках прес-туру відбулася зустріч з місцевими жителями, разом з представником водного господарства та преси відбувся моніторинг берегової смуги села, в ході якого були сфотографовані місця зсуву ґрунту та місця, які є небезпечними для пересування людей.

Щоб вирішити проблему укріплення берегової смуги у с. Любимівка, місцева влада спільно з управлінням водного господарства, управлінням охорони навколишнього природного середовища, громадськістю має розробити системні заходи: в першу чергу, обмежити доступ населення в зону руйнування, а надалі забезпечити прозоре фінансування заходів з берегоукріплення.

 
Home News Other News «МАМА-86-Нова Каховка» до Дня Довкілля
Google+