ВЕГО «МАМА-86» прийняла участь у всеукраїнській акції «Зробимо Україну чистою!» Print
News - MAMA-86 News
Thursday, 14 May 2015 16:40

ZUCH logo 240x16025 квітня 2015 року представники ВЕГО «МАМА-86» у м. Києві та 7 регіонах вже традиційно взяли участь у ювілейній п’ятій всеукраїнській акції «Зробимо Україну чистою!» (http://letsdoitukraine.org/) з прибирання та благоустрою засмічених зелених зон та місць громадського відпочинку.

Ця акція є частиною всесвітньогоруху «Lets Do It! World» (http://www.letsdoitworld.org), який на сьогодні об’єднує небайдужих людей з метою очищення довкілля від незаконних звалищ твердих побутових відходів та збереження нашої планети чистою!

Цей рух розпочався у 2008 р. в Естонії, коли 50 тис. людей разом зібралися на прибирання, щоб очистити від сміття свою країну всього за п’ять годин.

Сьогодні «Lets Do It! World» об’єднує більш ніж 12 мільйонів учасників з 112 країн світу та підтримує найбільш інтелектуальні й стійкі принципи управління відходами з метою забезпечення чистого майбутнього. Для досягнення істотної трансформації у глобальному суспільстві, «Lets Do It! World» ставить перед собою амбітну мету щодо залучення до руху до 2018 р. понад 350 млн учасників — ця кількість складає близько 5% населення світу та є розрахунковою для створення міцної зміни.

Цього року всеукраїнська акція «Зробимо Україну чистою!» проходила у 2000 містах країни у форматі унікального еко-фестивалю. Прибирання у містах супроводжувалося проведенням різноманітних еко-тематичних заходів — семінарів, квестів, фото-квестів, спортивних змагань, театральних вистав та ігор. Під час проведення заходів для дітей та для організації пікніків учасникам пропонувалися екологічні продукти харчування.

У Запоріжжі напередодні всеукраїнської акції регіональний осередок ВЕГО «МАМА-86» та ДЮЕГО «Республіка Мрія» (колективний член ВЕГО «МАМА-86») провели захід з макулатурингу «Збережемо дерева для майбутнього» та зібрали 1400 кг паперу.

Для організації акції на місцях створили відповідні листівки-звернення та розмістили їх на під’їздах житлових будинків на вулицях Мікояна, Авраменко, Військбуд та на зупинках громадського транспорту, а 25 квітня — взяли участь в екологічній акції з прибирання ботанічного саду та прилеглих територій. Загалом у акції прийняли участь понад 500 осіб (школярі, їх батьки, вчителі, волонтери).

Було прибрано від сміття пойму річки Суха Московка, ліквідовано три стихійних сміттєзвалища у зеленій зоні на вулиці Військбуд та прибрано паркову зону — загалом територію площею 4,8 га. Все зібране сміття учасники акції складували для вивозу на полігон ТПВ, а потім допомогли навантажити його у транспортні засоби партнерів — підприємства «МоторСіч». Також учасники акції упорядкували шкільний сад ЗНВК №19 та 10 клумб, посадили квіти, кущі.

Також 20 підрозділів ДЮГО «Республіка Мрія» допомагали комунальним службам у прибиранні на проблемних ділянках військового містечка, залучивши до цього волонтерів — мешканців мікрорайону. Найбільшу активність у прибиранні проявили волонтерські підрозділи «Промінь сонця», «П’ятий елемент», Філія №3.

Відеозвіт про заходи акції можна знайти тут: https://youtu.be/c72l7uiHLV0 

У Києві, як і минулого року місцевий осередок ВЕГО «МАМА-86» організував акцію з прибирання паркової зони навколо ставків річки Нивка на ділянці житлового масиву «Теремки-2» Голосіївського району (керівник акції Павловська С.М.). В акції взяли участь 36 осіб (учні та вчителі ліцею №227 імені М.М. Громова), які спільними зусиллями зібрали 53 пакети (об’єм кожного 160 літрів) сміття.

Kyiv1 Kyiv2 Kyiv3 Kyiv4 Kyiv5 Kyiv6 Kyiv7 Kyiv8 Kyiv9 Kyiv10 Kyiv11

У Ніжині 25 квітня ГЕО «Мама-86-Ніжин» разом з учнями та вчителями ЗОШ №5 організувала прибирання навколо школи.

Nizhyn1

Регіональний осередок ВЕГО «МАМА-86» у Новій Каховці у рамках всеукраїнської акції запланував та 28 березня провів у м. Таврійськ цікавий захід. Діти, їх батьки та сусіди з вулиць Магістральна і Вокзальна вирішили посадити «Сад мого дитинства» у Парку залізничників. Для цього заходу Таврійський міськвиконком надав ділянку для створення саду та допоміг придбати саджанці шовковиці.

Діти різного віку (від двох років і старше) за допомогою батьків відібрали дерева та розпочали посадку. Робота була досить нелегкою і клопітливою — потрібно було викопати ямку, зробити обрізку дерева, залити водою місце посадки, посадити дерево та прибрати після цього навколо місця посадки дерева. Незважаючи на сильний вітер і прохолоду, батьки з дітьми з ентузіазмом створювали новий сад та встигли висадити 30 нових дерев.

Nova Kahovka1 Nova Kahovka2 Nova Kahovka3 Nova Kahovka4

Координатором всеукраїнської акції у Кіровограді вже вдруге виступів регіональний осередок ВЕГО «МАМА-86». Цього року територію для прибирання 25 квітня організатори обирали шляхом голосування місцевих мешканців у соціальних мережах, і за його підсумками з’ясували, що найбільшу кількість жителів турбує стан пам’ятки садово-паркової культури — Парку Перемоги.

До прибирання у Парку Перемоги приєдналось близько 200 місцевих небайдужих мешканців; працівники компаній МТС, Coca-Cola, Orbit; команда «Телеконтакту»; Кіровоградська команда всеукраїнської волонтерської мережі «Community»; молодіжний клуб «Mifgash», громадська організація «Територія успіху».

Більш детально див. http://kr-mama86.com.ua/?p=370, http://kr-mama86.com.ua/?p=392, http://kr-mama86.com.ua/?p=400

У Сумах представники регіонального осередку ВЕГО «МАМА-86» 25 квітня прийняли участь у акції з прибирання території прибережної зони Голубих озер біля місцевого яхт-клубу.

Після урочистого відкриття акції у пам’ятника місцевого значення — Альтанки (символу міста) екологи «озброїлися» мішками для сміття, рукавичками, знаряддями праці та розійшлися до місць прибирання. За підсумками було зібрано (за роздільним принципом) близько 40 мішків сміття та вторинних відходів, які отримали шанс на повторну переробку.

Проведене обстеження місцевих ландшафтів виявило значну засміченість території, яка належить місцевим державним лісогосподарствам, а її власники не вживають заходів щодо прибирання або впровадження адміністративних санкцій до порушників чистоти довкілля. Про це (разом з фотофіксацією місць стихійних сміттєзвалищ) ми повідомили екологічну інспекцію, а до вищезазначених суб’єктів господарської діяльності готуємо відповідні запити.

Sumy1 Sumy2 Sumy3 Sumy4 Sumy5 Sumy6 Sumy7 Sumy8 Sumy9 Sumy10

У Харкові 25 квітня загалом до всеукраїнської акції долучилось більше 1000 харків’ян, які прибрали сміття на території 25 локацій. Члени ХМЕГО «МАМА-86-Харків» організували участь у цьому заході членів гуртка «Юний еколог» ЦДЮТ №1 та учнів ХЗОШ №122.

10 членів гуртка «Юний еколог» ЦДЮТ №1 — діти віком від 8 до 14 років — вийшли на глобальне прибирання території поруч з могилою Невідомого Солдата у Лісопарку. Сміття збирали у пакети — окремо пластик, скло та жерсть. За 2 години роботи діти зібрали 10 мішків твердих відходів, а після прибирання вирішили «взяти під екологічну опіку» могилу Невідомого Солдата та яр поруч з нею і слідкувати за чистотою на цій ділянці впродовж року.

300 учнів ХЗОШ №122 з 10 по 25 квітня прийняли участь у заходах «зелених днів» у рамках всеукраїнської акції з прибирання шкільної території та парку навколо школи, упорядкування клумб, дерев та декоративних кущів.

Kharkiv1 Kharkiv2 Kharkiv3 Kharkiv4 Kharkiv5

Яремче — місто, яке третій рік поспіль долучається до всеукраїнської акції, і цього року вже традиційно активістів об’єднав Карпатський національний природний парк. Саме ця територія є візитівкою регіону і центром туристичного паломництва. Тому і працівники парку, і громадські організації не залишаються осторонь місцевих екологічних проблем. В акції по прибиранню берегів річки Жонка взяли участь члени ЯМЕГО «МАМА-86-Яремче» та працівники служби державної охорони Яремчанського природоохоронного науково-дослідного відділення КНПП (загалом близько 20 осіб). Оскільки ріка Жонка є джерелом питного водопостачання для яремчан, тому чистота її берегів – це запорука безпечної питної води та здоров’я місцевих мешканців. Після прибирання було відрадно відмітити, що у цьому році в порівнянні з минулим, сміття на маршруті було значно менше.

Yaremche1 Yaremche2 Yaremche3 Yaremche4

 

 
Home News Other News ВЕГО «МАМА-86» прийняла участь у всеукраїнській акції «Зробимо Україну чистою!»
Google+