Тренінг молодих активістів «МАМА-86» Print
News - MAMA-86 News
Wednesday, 19 September 2012 16:01

caption7–9 вересня у Києві успішно пройшла навчально-організаційна зустріч молодих активістів осередків МАМИ-86, що включала детальне знайомство учасників з діяльністю організації, тренінг з питань інформаційно-просвітницьких кампаній, а також планування національної кампанії «Зелений тиждень», який «МАМА-86» проводитиме у жовтні в рамках співробітництва зі Шведським товариством охорони природи.

Метою заходу було підвищити обізнаність молодого покоління активістів «МАМА-86» із цілями та завданнями організації, налагодити контакти та взаємодію в рамках мережі, а також посилити спроможність організації до здійснення інформаційно-просвітницької роботи.

Тон триденній зустрічі задала розмова учасників із засновником та незмінним лідером організації, Головою Координаційної ради ВЕГО «МАМА-86» Ганною Голубовською-Онісімовою. Почувши із перших уст розповідь про місію організації, непростий шлях її становлення, ключові здобутки та виклики, які «МАМА-86», всупереч усьому, здолала за понад двадцять років своєї діяльності з розбудови громадянського суспільства та формування європейської екологічної політики, молоді активісти мережі отримали потужний заряд натхнення. Ганна Миколаївна дала молоді цінні настанови про те, як досягти успішності в громадській роботі і, зокрема, закликала вивчати іноземні мови, що дозволяє бути частиною світового громадського процесу, критично ставитись до офіційної інформації, будувати команду однодумців, які водночас є і професіоналами, і ентузіастами, а також не боятись працювати з громадами.

Лідер «МАМИ-86» висловила велике задоволення з приводу того, що в організації зростає талановите і активне молоде покоління, чия енергія, юнацький ентузіазм, а іноді і незнання про існуючі перешкоди та обмеження дозволяють по-новому братися за вирішення екологічних проблем. Ганна Голубовська-Онісімова закликала молодих активістів разом створювати нові можливості для розвитку, і зазначила, що центральний офіс, у свою чергу, завжди відкритий до взаємодії і готовий підтримати регіональні ініціативи.

Наступним етапом у зустрічі-тренінгу стало детальне знайомство молодих представників регіональних осередків із програмними напрямками діяльності «МАМА-86», численними проектами, успішно реалізованими організацією, та її планами на майбутнє. Далі учасники мали змогу дізнатися більше про тематику цьогорічного «Зеленого тижня», а саме пропагування скорочення споживання та виробництва пральних порошків з високим вмістом фосфатів, ПАВів, та інших шкідливих речовин, що завдають школи як здоров’ю людей, так і довкіллю. Учасники вчилися «читати» упаковку і, зокрема, виконали цікаве практичне завдання — дивлячись на склад, створювали «антирейтинг» представлених порошків за ступенем їхньої небезпеки. Ця вправа викликала жваву дискусію серед учасників і змусила багатьох із присутніх замислитися над власним споживацьким вибором. Наприкінці першого дня виконавчий директор ВЕГО «МАМА-86» Зоряна Міщук розповіла про діяльність багаторічного партнера організації — Шведського товариства охорони природи — та про його досвід проведення «Зелених тижнів» — тижневих насичених інформаційно-просвітницьких кампаній, присвячених тому чи іншому аспекту сталого споживання.

Протягом другого дня навчання обговорювались різноманітні теоретичні та практичні питання інформаційних кампаній. Зокрема, учасники тренінгу вчились визначати цільову аудиторію, формулювати ключове повідомлення, правильно обирати канали та засоби поширення інформації та детально ознайомились із можливостями нових медіа. Сесії тренінгу супроводжувались переглядом фото- та відеоматеріалів та практичними вправами. Під час кожного навчального блоку розгортались жваві дискусії, спілкування проходило неформально і весело. День завершився дружньою вечерею, виконанням цікавого творчого завдання та переглядом фільму.

Останній день тренінгу традиційно розпочався із актуалізації інформації, отриманої під час попередніх занять. Протягом цього дня учасники дізнались про методи планування інформаційно-просвітницьких кампаній та способи залучення волонтерів до діяльності громадських організацій. Молоді представники регіональних осередків «МАМА-86» самостійно спланували і презентували перед колегами попередні плани інформаційних кампаній, які вони мають намір провести в рамках «Зеленого тижня» у своїх регіонах. Після підбиття підсумків навчання усі учасники отримали сертифікат про проходження тренінгу. Наприкінці кожен мав змогу висловити свої враження від заходу, а також поділитися побажаннями колегам та організаторам.

Відповідно до результатів анкетування, учасники високо оцінили роботу організаторсько-тренерської команди, відзначивши змістовну насиченість тренінгу, надання практичних інструментів інформаційної діяльності, а також можливість відпрацювати нові навики у творчих завданнях. «Отримані знання є корисними в усіх сферах діяльності, тому можливостей для використання багато, але основною сферою їх застосування буде діяльність у напрямках громадського життя та екології. Я отримала від тренінгу дійсно велике задоволення». «Якщо чесно, я раніше ніколи не задумувалась про вплив фосфатів на здоров’я людини. Завдяки тренінгу відкрила для себе багато нового. Інформація дуже цікава і я сподіваюсь використати отримані знання у підготовці «Зеленого тижня». «Я новачок в організації «МАМА-86» і тому отримана інформація стане підгрунтям моєї подальшої роботи» — розповіли про свої плани та враження учасники тренінгу і побажали організаторам та колегам з «МАМИ-86» натхнення, успіхів у діяльності та вдалого запуску національної кампанії «Зелений тиждень».

 
Home News Other News Тренінг молодих активістів «МАМА-86»
Google+