ЯМЕГО «МАМА-86-Яремче» закликає всіх долучитися до акції «Збережемо першоцвіти!» Print
News - MAMA-86 News
Thursday, 21 March 2013 11:47

captionВесна впевнено перемагає сувору зиму. І першими провісниками пробудження природи є дивовижні квіти, що тягнуться голівками до сонця, ваблячи око розмаїттям кольорів.

Ми любимо дарувати квіти, любимо їх отримувати, але при цьому не завжди усвідомлюємо, якої шкоди можемо завдати довкіллю. Адже масовий збір першоцвітів призводить до зниження чисельності їх популяцій та здатності до вегетації.

З метою збереження ранньоквітучих видів рослин в період з середини лютого по кінець травня на території Карпатського національного природного парку проводиться операція "Першоцвіти". ЇЇ завдання – привернути увагу громадськості до проблеми охорони ранньоквітучих лісових рослин і спрямувати зусилля учнів, молоді, пересічних громадян на практичні дії щодо їх захисту.

Під особливою охороною перебувають:

  • підсніжник білосніжний;
  • шафран Гейфеля;
  • білоцвіт весняний;
  • сон білий;
  • анемона нарцисоквіта;
  • цибуля ведмежа;
  • проліска дволиста.

Згідно чинного законодавства, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: "Про рослинний світ", "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про Червону Книгу України".

Збір першоцвітів – це адміністративне правопорушення!

Згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення ст. 91 «Здійснення в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, їх охоронних зон, а також територій, зарезервованих для наступного заповідання, забороненої господарської та іншої діяльності, порушення інших вимог режиму цих територій та об'єктів, самовільна зміна їх меж, невжиття заходів для попередження і ліквідації негативних наслідків аварій або іншого шкідливого впливу на території та об'єкти природно-заповідного фонду - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від дев'яти до двадцяти чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих природних ресурсів чи без такої, і на посадових осіб - від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих природних ресурсів.

 

Згідно Постанови КМУ від 7 листопада 2012 р. №1030 "Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, ззанесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)" сума компенсації за одну зірвану червонокнижну особину становить 62 грн.

Відшкодування збитків встановлюється згідно Постанови Кабміну від 7 листопада 2012 р. № 1030 Київ «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)».

 

Не проходіть мимо порушників природоохоронного законодавства!

Станьте на захист перших провісників весни!

Збережіть неповторну красу рідного краю!

 
Home News Other News ЯМЕГО «МАМА-86-Яремче» закликає всіх долучитися до акції «Збережемо першоцвіти!»
Google+