Семінар на тему: «Практичні шляхи впровадження Водної Рамкової Директиви ЄС», XII Міжнародний водний форум «AQUA UKRAINE – 2014» Print
Saturday, 08 November 2014 10:48

caption4 листопада в Києві, в день відкриття XII Міжнародного водного форуму «AQUA UKRAINE — 2014», що проходив у приміщенні Міжнародного виставкового центру, в рамках конференції «Вода і довкілля» відбувся семінар на тему: «Практичні шляхи впровадження Водної Рамкової Директиви ЄС».

Захід було організовано Проектом ЄС «Охорона довкілля міжнародних річкових басейнів» та ВЕГО «МАМА-86» за сприянням Глобального Водного Партнерства України. У семінарі взяли участь 35 представників державних структур та фахівців, що працюють у водному секторі. Серед учасників семінару були держслужбовці Мінприроди України, Держводагентства України, Деснянського басейнового управління, спеціалісти науково-дослідних інститутів, громадських організацій та експерти проекту ЄС «Охорона довкілля міжнародних річкових басейнів» (EPIRB) в Україні.

Загальна мета проекту: поліпшити якість води в транскордонних річкових басейнах розширеного Чорноморського регіону та Білорусі. Одним з основних завдань проекту є підготовка Планів управління річковими басейнами для пілотних річок, які відповідають принципам та підходам Водної Рамкової Директиви ЄС (ВРД).

З привітальним словом та короткою інформацією про завдання та роботу Мінприроди в контексті виконання завдань Угоди про Асоціацію Україна-ЄС, які стосуються політики щодо охорони водних ресурсів, виступив О. Бонь, начальник відділу водних екосистем та ресурсів Департаменту охорони природних ресурсів. Ганна Цвєткова, координатор водних програм ВЕГО «МАМА-86» та координатор пілоту з підготовки проекту ПУРБ, ознайомила учасників семінару з основними положеннями та вимогами Водної Рамкової Директиви. Наталія Закорчевна, національний координатор проекту EPIRB в Україні, представила учасникам цілі та завдання Проекту EPIRB та основні напрацювання за 2013–2014 рр.. Незалежний експерт — Кирило Середа презентував методологічні підходи ЄС до оцінки антропогенного впливу на водні об’єкти.

Результати аналізу впливів та оцінки ризиків в басейнах Верхнього Дніпра представила Ганна Цвєткова. Результати оцінки ризиків від неочищених стічних вод в басейні Верхнього Дніпра представив Кравченко Олександр, ДП «НДКТІ міського господарства», а про результати оцінки ризиків від дифузних джерел забруднення в басейні річки Прут, українська частина розповіла Марта Корчемлюк, учасник команди пілотного проекту від «МАМА86-Яремче».

Експерти проекту представили рекомендації та керівництва, які напрацьовані в рамках проекту EPIRB для допомоги країнам учасникам проекту у розробці ПУРБ відповідно до вимог ВРД ЄС. Зокрема учасникам семінару були представлені Рекомендації Проекту щодо запровадження програм моніторингу для поверхневих і підземних вод відповідно до вимог ВРД та керівництво з підготовки Програми заходів, розробки екологічних цілей, а також попередні результати застосування цих керівництв щодо Програми заходів для басейну Прута, які представила Марта Корчемлюк.

У рамках семінару відбулося обговорення пропозицій щодо програми заходів по басейну Дніпра і Прута. В рамках обговорення були представлені наступні доповіді: «Характеристика водоспоживання та ціни на воду в басейні Прута, програма першочергових заходів» Григорій Кикерчук, Дністровсько-Прутську БУВР, «Тарифи на водопостачання та водовідведення: в басейні Верхнього Дніпра та басейні Прута» Олександр Кравченко, ДП «НДКТІ міського господарства», «Рекомендації щодо першочергових заходів з покращення потенціалу Київського водосховища», Юрій Плігін, Інститут гідробіології НАНУ.

Під час зустрічі учасники мали можливість висловити свої зауваження, коментарі до почутих результатів проекту й обмінятися ідеями щодо подальшої співпраці.

Більше інформації про проект ЄС «Охорона довкілля міжнародних річкових басейнів» можна дізнатись тут: Environmental Protection of International River Basins Project

 

 
Home Drinking Water and Sanitation News Семінар на тему: «Практичні шляхи впровадження Водної Рамкової Директиви ЄС», XII Міжнародний водний форум «AQUA UKRAINE – 2014»
Google+